StoryEditor
Glazbaadio, maestro

U 88. godini preminuo Eduard Tudor, zapisivač i obrađivač klapskih pjesama, voditelj klapa i umjetnički ravnatelj ‘Omiša‘ punih 17 godina

Piše Renato Kragić
25. veljače 2020. - 16:51
Eduard Tudor ravnao je 'Omišom' od 1974. do 1990. godine  Festival dalmatinskih klapa Omiš

Iz Festivala dalmatinskih klapa Omiš obavijestili su klapsku i glazbenu javnost da je u utorak ujutro u 88. godini preminuo profesor Eduard Tudor, zapisivač i obrađivač klapskih pjesama, voditelj klapa, član stručnog ocjenjivačkog suda Festivala dalmatinskih klapa te umjetnički ravnatelj FDK Omiš od 1974. do 1990. godine.

- Maestro Eduard Tudor vodio je brojne klape među kojima ćemo spomenuti: Jadrantrans, Omiš, Marjan i žensku klapu Brodosplit. Njegov zdušni rad na prikupljanju dalmatinskih narodnih napjeva koje je dao vrsnim znalcima Stipišiću i Bubli na obradu dovele su do publiciranja triju zbirki trogirskih narodnih napjeva "Pisme staroga Trogira I., II. i III." (1972., 1975. i 1977.), koje su postale svojevrsni glazbeni manifesti klapama za buduće izvođenje na omiškom Festivalu.

U ovim zbirkama sadržane su i neke najbolje Tudorove obrade: “Priko mosta o’Ciova”, “Oj, slaviću ki propivaš”, “Rusulice moja, rumena”, “Sagradit ću kuću”, "Golubice, nemoj spati“ i druge.., zablježila je 1999. profesorova učenica dr. sc. Vedrana Milin Ćurin u proslovu izdanja "Leut 12 - Eduard Tudor".

- Rad maestra Tudora uvijek je bio primjerom jednostavnosti, ravnoteže i mjere, kako u pristupu, tako i u razradi glazbenih elemenata. Upravo u tome leži osobita vrijednost njegova rada. Za sve one koji su se na bilo koji način dotakli Festivala dalmatinskih klapa u Omišu ili klapske pjesme u najširem smislu morali su se susresti sa Edijem. Tih, nenametljiv, pomalo samozatajan i nadasve skroman, ogroman dio svojih znanja, stručnosti, energije i iskustava dao je klapama i Omiškom festivalu. Poznato je da rijetko tko može tako brzo i spretno "pročitati" partituru, "vidjeti je uhom", i još brže i spretnije je izvesti na klaviru, još je zapisala Vedrana Milin Ćurin o maestru Tudoru.

- Sretna je okolnost da je nakon Bombardellijeva odlaska dužnost stručnog voditelja povjerena Eduardu Tudoru. U njemu je Festivalski odbor morao otkriti ugodnu osobu, a iznad svega pouzdanog stručnjaka. To je bio idealan izbor jer je Tudor, zbog svoje samozatajne prirode i vrhunskog poznavanja problematike dalmatinske klapske pjesme, mogao na najbolji način odgovoriti izazovima svoga vremena. S jedne strane umješno je komunicirao s klapama, a s druge znalački ih je vodio putem progresivnog rasta. Sav posao koji mu je bio povjeren radio je smireno. I dirigent, skladatelj, aranžer i glazbeni pedagog, prof. Eduard Tudor davne je 1974. godine, nakon Stipišića i Bombardellija, preuzeo odgovornu i zahtjevnu ulogu umjetničkog ravnatelja omiškog Festivala dalmatinskih klapa te čak 17 godina bio njegovim “dirigentom”., zapisao je o Eduardu Tudoru prof. Miljenko Grgić, također dugogodišnji, svestrani glazbeni, pa i klapski čovjek.
Omiški festival klapa, koji je javnost obavijestio o odlasku maestra Tudora i koji mu je priredio autorsku večer 2008. godine, zasigurno će se još sjetiti dugogodišnjega umjetničkog ravnatelja, člana žirija, i voditelja klapa. Eduard Tudor fizički neće biti na omiškoj stini, ali njegove pjesme i glazbeni rad trajno su uklesane u dalmatinski festival klapa.

#EDUARD TUDOR#OMIš KLAPE

Izdvojeno