StoryEditor
Glazbasviranje i distanca

Korona veže i spaja: Novi bečki simfoničari i sarajevski zbor mobitelima zajedno snimili Beethovenovu ‘Odu radosti‘

Piše PSD.
7. travnja 2020. - 14:16
Giuseppe Terza, dirigent s Kamena, osmislio je čitav projektprivatni album

Ako ne možemo muzicirati zajedno, možemo virtualno! - ideja je koja okupila glazbenike u karanteni, bečkog simfonijskog orkestra The New Symphony Vienna i Zbora opere Narodnog pozorišta Sarajevo da snime poznatu Beethovenovu Devetu simfoniju, 'Odu radosti'.

Ona se može vidjeti na web adresi https://www.youtube.com/watch?v=ZFq9CwNeQ_U

Muziciranje je snimljeno mobitelom, a kasnije obrađeno u studiju. Online izvedba simfoničara i pjevača - u godini kada se obilježava 250 obljetnica rođenja velikog kompozitora L. van Beethovena - nosi poruku podrške i nade u bolje sutra, te da "iako razdvojeni, mislimo jedni na druge ostajući distancirani".

- Glazba je univerzalan jezik koji ne poznaje granice ni različitosti. Daje nam snagu, motivira nas - kaže dirigent i voditelj The New Symphony Vienna, Giuseppe Terza, koji je osmislio čitav projekt.

- U ovoj godini Beethovena želimo prenijeti njegovu poruku zajedništva i prijateljstva. Osobito u trenutnoj situaciji u kojoj osvještavamo da postupak pojedinca ima velike učinke na društvo. Suradnja institucija iz dva udaljena grada urodila je ovim projektom. Dokaz je to da se združenim snagama uvijek mogu ostvariti dobre stvari i učiniti ovaj svijet boljim mjestom za življenje sviju nas. Ovim putem želim zahvaliti svim glazbenicima koji su sudjelovali u projektu i poželjeti svim svojim sugrađanima sretne nadolazeće blagdane - poručuje Terza, inače Splićanin koji je studirao i radi u Beču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2021 07:29