StoryEditor
Film & TVDAN ZALJUBLJENIH

Valentinovo na velikom i malom ekranu: ako se ove koronske godine ne može ići na večeru, može u kino ili pred TV, evo par preporuka našeg kritičara

Piše Marko Njegić
14. veljače 2021. - 11:27

DOK NAS VJENČANJE NE RASTAVI + FOTOGRAFIJA
Dugogodišnja valentinovska tradicija uključivala je kino i večeru za mnoge parove i one koji bi to mogli postati. Restorani su, nažalost, zatvoreni, pa večera ove godine otpada, ali kina, srećom, rade, a u njima se prikazuju i dva prigodna ljubavna filma za mlađu i stariju publiku. Prvi je hollywoodska romantična komedija a la "Vjenčanje iz vedra neba" na španjolski način, tipična, no prilično zabavna i podatna za šareni bijeg od sive stvarnosti. Drugi je, pak, indijska romantična drama pozicionirana između klasične i festivalske romanse, "Kratkog susreta" i "Izgubljenih u prijevodu", nova poslastica redatelja koji je isporučio "Pogrešnu dostavu".

ZVIJEZDA JE ROĐENA + BILJEŽNICA
Tko preferira (pro)slaviti Dan zaljubljenih doma, Nova TV i Doma TV ove nedjelje prikazuju dva zvučna romantična filma novijeg datuma. "Zvijezda je rođena" (2018.) posljednja je i najpopularnija verzija više puta ispričane priče. Bradley Cooper i Lady Gaga dostojno nasljeđuju Krisa Kristoffersona i Barbru Streisand dok nose dramu i dijele pozornicu, producirajući opipljivu kemiju romantične i koncertne magije. "Bilježnica" iz 2004. najbolja je ekranizacija nekog romana Nicholasa Sparksa, ljubić za sve generacije romantičara, utjelovljenih u Ryanu Goslingu i Rachel McAdams, odnosno Jamesu Garneru i Geni Rowlands. Film koji podsjeća na to što to bješe ljubav.

KAD JE HARRY SREO SALLY
U ciklusu "Filmovi s pet zvjezdica" HTV2 je posegnuo za romantičnom komedijom koja doista zaslužuje najvišu moguću ocjenu. To je "When Harry Met Sally" (1989.) s Billyjem Crystalom i Meg Ryan u glavnim ulogama, jedan od najboljih rom-comova u posljednjih tridesetak godina, pravi moderni klasik žanra u režiji Roba Reinera, a prema scenariju Nore Ephron. Vrckavo romantičan i komičan, iznimno pametno napisan, "Kad je Harry sreo Sally" je film koji se može gledati na prvom i svakom idućem spoju dok postavlja pitanje mogu li muškarac i žena biti samo prijatelji. Ryan je postala princeza rom-coma nakon orgazmičke scene u restoranu. "Ja bih isto što i ona."

ROMANTIČNI MARATON OD ZORE DO (SU)MRAKA
Cinestar TV je pripremio romantični maraton od zore do (su)mraka za zaljubljene i one koji se tako osjećaju sastavljen od filmova s poznatim glumcima kao što su "Samo prijatelji" s Ryanom Reynoldsom, "Mrzim Valentinovo" s Niom Vardalos, "Tako to ide" s Michaelom Douglasom i Diane Keaton, "Kad ljubav udari u glavu" s Pierceom Brosnanom i Emmom Thompson, "Ljubavni jackpot" s Catherine Zeta-Jones, "Dogodilo se na Manhattanu" s Ralphom Fiennesom i Jennifer Lopez te "Bezvremenska Adaline" s Blake Lively. Maraton za dobro valentinovsko jutro počinje crtićem "Gnomeo i Julija" o vrtnim patuljcima, a završava rom-comom "Na kraju duge" za laku noć.

DEČKI KOJE SAM VOLJELA: UVIJEK I ZAUVIJEK + KARTA SIĆUŠNIH SAVRŠENIH STVARI
Streaming servisi također imaju ciljane romanse (za mlade) u vikend-ponudi. Na Netflixu je ovog petka premijerno izašao treći dio serijala "To All The Boys", a na Amazon Primeu "The Map Of Tiny Perfect Things". Ovaj put podnaslovljen "Always and Forever", "To All The Boys" nastavlja se baviti ljubavnim životom tinejdžerice Lare Jean na relaciji romansa-komedija-drama nakon što je u prijašnjem filmu bila suočena sa zaljubljenošću u dvojicu momaka. S druge strane, "The Map Of Tiny Perfect Things" romantična je fantazija, svojevrsni "Groundhog Day" za tinejdžere u kojem mladić i djevojka ponovno proživljavaju jedan te isti dan. Beskrajni Dan zaljubljenih.

item - id = 1077522
related id = 0 -> 1077744
related id = 1 -> 1124651
related id = 2 -> 1107711
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 11:04