StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

VAL Jutro poslije ‘Idiotske noći‘ na tripu

10. kolovoza 2020. - 22:48

Faca Justina Longa vječito sugerira komediju. Long je znao šarati po žanrovima početkom dvijetisućitih ("Jeepers Creepers 2", "Drag Me To Hell", "Die Hard 4.0"), ali najviše se proslavio ulogama u komedijama poput "Dodgeballa" i "Accepted", nastupajući kao nekakav mlađi, jednako zbunjeni brat Keanu Reevesa iz faze "Billa i Teda u fantastičnoj avanturi".

Samo što mu se s usta nije otelo "Whoa, dude!". No, "Val" baš nije komedija i gledatelj bi se mogao razočarati ako očekuje smijeh a la "Pazi, lopta!", ali ako baš inzistirate, onda joj treba prišiti prefiks "fantastična" i "tripoidna". Čini se da su se redatelj Gille Klabin i scenarist Carl W. Lucas inicijalno ugledali na "Idiotsku noć" Martina Scorsesea.

FILM: The Wave; fantastični triler; SAD, 2019. REŽIJA: Gille Klabin ULOGE: Justin Long, Tommy Flanagan OCJENA: *** ½

Zaplet prati "oportunističkog odvjetnika" i pomalo izgubljenog mladog čovjeka Franka (Long) kad ode proslaviti uspjeh na poslu s kolegom i prijateljem Jeffom (Donald Faison), daleko od očiju svoje materijalističke supruge (Sarah Minnich). Njih dvojica završe na kućnom partiju s dvije djevojke nakon što su ih upoznali na početku večeri u baru. Frank ostaje s privlačnom Theresom (Sheila Vand) i sa njom odluči probati halucinogenu drogu. "Kao gljive", pita on dilera Aeolusa (Tommy Flanagan).

"Nešto slično, opalit ćete kao val i pomoći da se pronađeš", najavljuje Aeolus. I paf – kad Frank uzme drogu kao da ostaje zarobljen u halucinaciji s razlomljenim sjećanjima na sinoćnji provod. Budi se drogiran i opljačkan, bez lisnice u džepu. Sad znamo zašto nas je u "voiceoveru" na početku filma pitao "Jeste li se ikad probudili iz sna koji je bio tako stvaran da se na trenutak niste mogli sjetiti gdje ste?" i brže-bolje dodao "E, pa ovo je slično tome".

Žanr se mijenja i komedija u "Valu" ustupa mjesto trilerskoj fantastici na granici san/košmar-java i opstoji samo u pojedinim situacijama, tipa da Frank putuje u vremenu i prostoru od poslovnog sastanka (najvažniji seminar) do "idiotskog" noćašnjeg provoda i nazad, trgajući za novčanikom, Theresom i samim sobom.

Međutim, malo je toga smiješno, ali ni ne treba biti zbog ozbiljnosti neprilike u kojoj se Frank našao. "The Wave" napušta Scorseseov "After Hours" i objeručke prihvaća "Stay" ("Ostati mrtav", 2005.), nepravedno zaboravljeni film Marca Forstera s Ewanom McGregorom, Naomi Watts i Ryanom Goslingom, samo bez hororsko-trilerske psihologizacije, no s obratom, i to kojim.

Jasno, nećemo odati "twist", ali možemo zapisati da su Klabin i Lucas djelomično zamislili film kao svojevrsnu Dickensovu "Božićnu priču" na teškim drogama, tj. "tripu", s Frankom kao Scroogeom za milenijalce koji se naizgled našao u ovoj situaciji da bi ga svemir "ispravio" i pokušao mu "nešto reći", da pronađe svoju "ulogu" u tom svemiru i nauči lekcije kakve su učili mnogi moralno decentrirani poslovnjaci u odijelima prije njega.

Pričajući o sudbini i lošim odlukama načelno dobrih ljudi, "Val" često znade djelovati prenapregnuto, odnosno narativno nabrijano i vizualno neumjereno s bojama šarenih neurona tijekom psihodeličnog skakutanja između zbilje i maštarije da ponekad doista nije lako pohvatati što se događa u kojoj dimenziji, tj. vremenu, ako ne i prostoru.

"Sve što vidiš je stvarno", slušamo i ne vjerujemo dok gledamo kako se Franku priviđaju stvari i putujemo s njim kroz vrijeme. "Vrijeme je relativniji koncept nego sam mislio", notira Frank skačući između jučer i danas, još "natripan", čini se, a fleševi mu iskre pred očima.

"Na nečemu si opako dobrom", govore Franku u trenutku kad se "zidovi stvarnosti" počnu rušiti oko njega, da citiramo "Total Recall". Film "The Wave" mogao je biti karakterna studija modernog "yuppieja", ali je ispao "situacijska" studija o čovjeku kojemu prijeti "sunovrat u veliku nepoznanicu".

Naizgled dosta toga nema smisla. Načelno razumijemo Jeffa kad kaže "Ja idem u bar i pit ću sve dok ovo ne bude imalo smisla". Srećom, redatelj uspijeva priču, razlomljenu u "puzzle" drugog oblika i veličine, načiniti većinski smislenom. Ljubitelji "head-tripping" i "mind-bending" filmova mogu pronaći razloga za zadovoljstvo ako odluče zajahati "Val".

Odvjetnik Kevina Smitha

Justin Long je nedavno glumio odvjetnika u filmu "Jay and Silent Bob Reboot" Kevina Smitha, a idući projekt će korežirati – komediju "Lady Of The Manor".

Izdvojeno

17. kolovoz 2020 14:07