StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Fantastični gospodin Dundee‘: Krokodil na suhom

14. siječnja 2021. - 23:55

"Misli na svoju ostavštinu." – "Fantastični gospodin Dundee" (2020.)

Predznanje je potrebno za gledanje "Fantastičnog gospodina Dundeeja". Film tipuje na starije fanove serijala "Crocodile Dundee", nipošto slučajne kinonamjernike mlađe generacije neupoznate s Australcem Paulom Hoganom i njegovim legendarnim likom koji ove godine slavi 35. rođendan.

Čak je i fanovima Hogan pao ispod radara. Neki su bili uvjereni i da je pokojan s obzirom koliko je u posljednje vrijeme nestao iz filmskog videokruga. Snimio je svega tri filma od 2001. i zaboravljenog trećeg dijela serijala "Krokodil Dundee" ("Crocodile Dundee In Los Angeles").

FILM: The Very Excellent Mr. Dundee; komedija; Australija, 2020. REŽIJA: Dean Murphy ULOGE: Paul Hogan, Chevy Chase/ DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ** ½

"The Very Excellent Mr. Dundee" je svjestan toga pa se u jednom trenutku netko obrati Hoganu s "Čovječe, mislio sam da si mrtav". Srećom, Hogan je živ i zdrav, još uvijek dovoljno šarmantan, a film podsjeća na njegov lik i djelo, ostavštinu "Krokodila Dundeeja", pitajući se gdje li se skrivao zadnjih godina.

Bio je (australsko) nacionalno blago, snimio najgledaniji nezavisni film u povijesti kinematografije, rečenog "Crocodile Dundee", dobio Oscar nominaciju za scenarij, ali osim nastavka sve što je dalje radio dočekao je neuspjeh ("Almost An Angel", "Lightining Jack"...).

Publika je Hogana prihvaćala samo kao Dundeeja, stoga nije čudno da na početku "Fantastičnog gospodina Dundeeja" netko zamijeni glumca za njegov lik. "Mislila je da sam pravi Krokodil Dundee", kaže Hogan koji glumi samoga sebe ili svoju približnu inačicu.

On je glumački umirovljenik i filmska zvijezda potamnjela sjaja, a menadžerica Angie (Rachael Carpani) nagovara ga da pokuša napraviti novi "comeback" i sačuvati legat, oživjeti karijeru i osvjetlati obraz sebi i liku Dundeeja. Hollywood ima ideju za novog "Krokodila Dundeeja", premda Hogan ne bi snimao još jednog.

Ideja je, dakako, približiti Dundeeja mlađoj generaciji, što se već pokušalo s "Crocodile Dundee In L.A.", najdražim filmom britanske kraljice koja je spremna proglasiti Hogana vitezom. Međutim, mladi šefovi hollywoodskog studija ni ne znaju da postoji treći "Krokodil Dundee". Znaju, zato, da bi idealan tumač Dundeejeva sina bio – Will Smith.

Kad Hogan odluči ukazati na besmislenost ideje jer Dundee je bijelac, kao i njegova partnerica iz filmova Sue (ovdje nenazočna Linda Kozlowski), a Smith crnac, on stječe reputaciju rasista. Tada dobiva prvi u nizu loših publiciteta od strane medija netom pred primanje viteške titule (uvrijedio afroameričku zajednicu, nokautirao opaticu...).

Koliko je u ne samo filmskom svijetu, osim političke korektnosti, forsirano pomlađivanje izgubilo busolu, svjedoči i scena kad Hoganu predlože Rachel McAdams kao novu partnericu, tj. nakon što on istakne da je od nje stariji 50 godina, glavešine studija počnu predlagati još mlađe glumice.

"Fantastični gospodin Dundee" je daleko od fantastičnog filma. Nije to dobar samosvjesni i autoironični "meta movie" kao što je npr. "JCVD" s Van Dammeom i može mu se naći niz mana, pomalo je režijski ukočen, slabo produciran (Melbourne loše glumi L.A.) i mizerno osvijetljen.

Ipak, gledljiv je i njegov društveno-politički komentar pogađa metu satire, ako ne i cijeli meta film. Komično i politično idu u "The Very Excellent Mr. Dundee" koji pokušava i djelomično uspijeva biti satira na račun političke korektnosti i medijskog senzacionalizma.

Staromodna komedija kao "Crocodile Dundee", s jednako staromodnim junakom, više ne prolazi u modernom politički (pre)korektnom svijetu i prvi (i drugi) film ne bi se danas mogli snimiti da budu isti kao prije, sjetimo li se npr. scene provjeravanje spola transrodne osobe.

Dundee je krokodilski dinosaur prošlog svršenog vremena koje je zatro asteroid političke korektnosti, a i površnosti pogledamo li njegovog imitatora (Shane Jacobson) koji na ulici pelješi turiste krivo interpretirajući najpoznatiju rečenicu originalnog filma "Nije ovo nož... OVO je nož".

U izvornom "fish/crocodile out of water" konceptu Dundee je iz džungle Australije stigao u urbanu newyoršku džunglu, a odatle u hollywoodsku prašumu političke korektnosti. Nekad je Dundee bio izgubljen u prostoru, sada je izgubljen u vremenu.

‘Oskarovac‘ Chevy Chase i montipajtonovac kao vozač Ubera

Nekoliko poznatih faca također igraju verzije samih sebe, poput Olivije Newton-John i Reginalda VelJohnsona, tj. komičara Chevyja Chasea i Johna Cleesea. Chase je pamtljiv kao zvijezda koja se vadi na to da ima Oscara, iako nema, a Cleese je zbog kockarskih i inih dugova postao vozač Ubera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. veljača 2021 03:40