StoryEditorOCM
Izbori 2021PROGRAMSKE TOČKE

Toni Boban s liste Ramljak-Mamić: ‘Najhitnije ćemo riješiti problem POS-a i stambenih potreba mladih. Potreban nam je i novi GUP donesen od struke‘

8. svibnja 2021. - 13:10

Branka Ramljak, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Splita zajedno s članom liste arhitektom Tonijem Bobanom predstavila je ove subote na željezničkom kolodvoru programske točke vezane uz prostorni razvoj grada Splita.

- Nezavisna lista Ramljak-Mamić, jedina nezavisna lista za naš grad, okupljena je od stručnjaka koji nisu do sada bili aktivirani politički, ali jasno žele i znaju suočiti se s problemima grada poput lošeg upravljanja prostorom kao neiskorištenim potencijalom, o čemu treba ubuduće voditi računa.

Imamo nove kotareve bez infrastrukture, a Istočna obala traži također stručno, kompleksno i jasno upravljanje na način da dobijemo prostor koji će biti na radost svih građana - kazala je Ramljak

Predstavila je mladog arhitekta Bobana koji ima vlastiti arhitektonski studio u Splitu, te dugogodišnje iskustvo volontiranja i rada na projektima za mlade na lokalnoj i nacionalnoj razini. U političkom djelovanju posvetit će se prostornom uređenju Splita i razvijanju stambene politike za mlade.

Gorući problem grada Splita je njegov GUP, smatra Boban, držeći ga zastarjelim, neusklađenim s osnovnim postavkama zakona, dok uprave grada nisu bile u stanju gospodariti sa svojom prostornom dokumentacijom a kamoli sa prostorom.

- Potreban nam je novi GUP donesen od struke. Kada pričamo o građevinskoj dozvoli koju se dugo čega, treba gledati sva gradska tijela nadležna za neki prostor i investiciju.

Surađivao sam s Gradom i znam da unutar gradske uprave ima marljivih i stručnih ljudi koji se zalažu za investicije građana, ali nailaze na prepreke poput drugih odjela ili aktera, pa taj servis treba poboljšati i pokrenuti te procese.

Bez privatnih investicija grad se ne može razvijati, a svi kandidati koji obećavaju mega projekte ili lažu ili se ne razumiju u investicije jer Grad treba imati sredstava za sve to, a sada to nije u stanju - rekao je Boban.

Dodao je kako je od 2005. godine Grad propisao 11 gradskih projekata od kojih nijedan nije realiziran u potpunosti, što je porazna statistika svih gradskih vijećnika koji su imali priliku nešto učiniti po tom pitanju.

- Projekte treba sagledatI po principu hitnosti. Kao lista imamo u planu hitne mjere koje bi popravile ono što do sada nije ostvareno poput izgradnje prometnica, adaptacije zone Istočne obale, Kopilice, zaštite Marjana, regulacije teleoperaterskih instalacija i kao najhitnije, što bolje rješavanje problema POS-a i stambenih potreba mladih Splita iz kojeg se u zadnjih 20 godina iselilo 15 tisuća. Mi ćemo što prije omogućiti izgradnju stanova za mlade - najavio je Boban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:08