StoryEditorOCM
Izbori 2021DAJ KEMIJSKU

Skupljanje potpisa za kandidature u Marmontovoj i na Rivi na vrhuncu: Na Vicinu štandu mame vas kartama za briškulu, a Biškićeve čokolade naći ćete kod Jakova

25. travnja 2021. - 17:19

Sunčano i toplo nedjeljno jutro privuklo je mnoštvo Splićana u centar grada, pa su zadovoljni bili i volonteri kandidata za lokalne izbore koji su uzduž Marmontove ulice prikupljali potpise.

Iako u javnost među pojedinim kandidatima padaju grube i teške riječi, među volonterima rivalstva, vjerovali ili ne- uopće nema. Svi su u dobrim odnosima, neki su nam čak u povjerenju otkrili kako su kolegama kojima će možda nedostajati koji potpis i oni sami uskočili. Kažu kako nema ni podmetanja, pogotovo ne krađe potencijalnih glasača. Sve prolazi u uljuđenom i pristojnom tonu.

Na vrhu Marmontove, nasuprot Zare, štand je nezavisne Branke Ramljak. Iako je nedjelja, Branka je od ranog jutra aktivna sa svojim volonterima, dočekala nas je vedra i nasmijana.

image
Štand nezavisne kandidatkinje Branke Ramljak
Paun Paunović/Cropix

- Zadovoljna sam, nema razloga da ne budem, građani prilaze, komentiraju, daju pohvale, spremna sam ih saslušati. Inače, ja cijeli radni vijek radim s ljudima i naučila sam slušati.

Važno je čuti što drugi govore - kaže nam nezavisna kandidatkinja koju smo zatekli u ćakuli s građanima koju smo nakratko prekinuli. Njen štand na istoj će poziciji biti do četvrtka, a potpise će prikupljati na još nekoliko lokacija koje će objaviti na svome Facebook profilu.

Dobro raspoloženje

Nekoliko koraka ispod Brankinog štanda sve se plavi, pogađate, eto nas do štanda HDZ-a. Mladež prikuplja potpise, ima ih 10-ak, dobro su raspoloženi. Građanima dijele igraće karte za trešetu i briškulu i kemijske olovke. Podršku glasača imaju, a već su i prikupili potreban broj potpisa. Pitamo ih dođe li kandidat Vice Mihanović provjeriti atmosferu.

- Kako ne, Vice je uvijek aktivan - potvrđuju u glas.

Kraj pirje evo i trećeg štanda, onog Jakova Prkića (Pametno za Split i Dalmaciju, Nova ljevica i Možemo!). Osim Jakova, tu su i Davor Vuković, kao i Marinko Biškić. I oni građanima nude kemijske olovke i to u ekološki prihvatljivom izdanju, ali i Nadalinine čokoladice s Prkićevim logotipom.

image
Marinko Biškić i Jakov Prkić
Paun Paunović/Cropix

I kod njih se potpisi lijepo prikupljaju, prolaznici ih pozdravljaju, atmosfera je ugodna.

- Zadovoljni smo, nije nam ovo jedini štand, imamo i šetajući štand s biciklom kojim obilazimo kvartove, kod nas je radno i nema stajanja - kaže nam Jakov.

Spuštamo se prema dnu Marmontove, nailazimo na čitav niz štandova s desne nam strane.

Odmah ispod HSS-ova balkona dvije djevojke prikupljaju potpise za Sinišu Vucu. Sam Vuco veselo nam maše s balkona, pozira fotoreporteru, no nismo dočekali njegovo obraćanje. Ipak, cijelim putem su nas pratile njegove pjesme.

Eto nas i kod kandidata Centra. Od ranoga jutra aktivan je Bojan Ivošević. S građanima rado priča i raspravlja.

Sjajna sinergija

- Ivica Puljak je najbolji, samo ću za njega glasati - glasno komentira starija gospođa koja je došla dati svoj potpis.

- Evo, sve vam je rekla - smije se Ivošević. Pitamo ga privlače li više mlađu ili stariju populaciju. Kaže, imaju sjajnu sinergiju, starije privlači Ivica, a mlađe on. Potpise prikupljaju svaki dan od 10 do 13 i od 16 do 19 sati u Marmontovoj, a poslijepodne imaju i štand na Žnjanu.

image
Paun Paunović/Cropix

Eto nas i kod kandidata Mosta. Nismo naišli na njihova kandidata Ivicu Grkovića, ali tu su zaista ljubazni volonteri. Sunčana nedjelja im je, kažu, došla kao naručena, građani potpisuju više nego ranije.

Nižu se štandovi Nansi Ivanišević (nezavisna uz potporu Domovinskog pokreta), kao i Marija Popovića (Ujedinjena desnica). Samih kandidata nema, no volonteri su spremni odgovarati na sva pitanja.

Na samom dnu Marmontove sjajno je raspoložena ekipa Zdeslava Benzona (HSLS).

Benzon, kažu nam, nedjelju provodi na dežurstvu u bolnici, a oni su dobre volje, šale se i rado fotografiraju jer, osim u druženju, uživaju i u suncu. Na samom kraju eto nas i kod SDP-ova štanda.

Tri dame u najboljim godinama prikupljaju potpise, danas im dolazi Peđa Grbin pa će baš njihova stranka i kandidat Ante Franić biti u centru pažnje. Nude nam kemijske olovke, kažu kako će potpisa biti više nego što je potrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:41