StoryEditorOCM
Izbori 2021A SAD PROVJERA

Predani su potpisi: 11 kandidata želi mjesto gradonačelnika Splita, a čak je 14 lista za novo Gradsko vijeće! Pročešljali smo tko se na njima nalazi

Piše Ivana Perković
30. travnja 2021. - 08:44

Prošao je rok za dostavu kandidatura i kandidacijskih lista za lokalne izbore. U četvrtak do 22 sata u splitsko Gradsko izborno povjerenstvo pristiglo je 11 kandidatura za prvu ženu ili muškarca Splita i njihove zamjenike te 14 lista za Gradsko vijeće. Izborno povjerenstvo u roku od 48 sati mora provjeriti valjanost pristigle dokumentacije, nakon čega će biti poznato koliko će se opcija naći na izbornim listićima 16. svibnja.

Dok čekamo vijesti pročešljali smo kandidacijske liste. Ima tu svake vele; od već politički aktivnih Splićana do glazbenika, sportaša, doktora znanosti, doktora medicine, aktivista, pa i novinara.

Lista HDZ-a

Na HDZ-ovoj kandidacijskoj listi uz gradonačelničkog kandidata Vicu Mihanovića našli su se kandidati za njegove zamjenike – Stipe Božić i Jelena Burazin. Slijede ih bivši gradski vijećnik Božo Zadro i Toni Tomas, dopredsjednik Splitskog saveza športova. Visoko šesto mjesto zauzeo je sin splitskog glazbenika Matka i ugostitelj Sandro Jelavić, šesto mlada čelnica Gradskog kotara Split 3 Ivana Zelić Relata, dok je sedmo pripalo predsjedniku županijske mladeži HDZ-a Ivanu Vukorepi. Među prvih deset je i ravnateljica Ustanove DES Edita Maretić Dimlić te splitski ugostitelj Jakša Balov. Bivši gradski vijećnik i tajnik ogranka stranke Tomislav Prljević i Domagoj Maroević, potpredsjednik posljednjeg saziva Gradskog vijeća, našli su se na 12. i 14. mjestu, a svoje mjesto u gradskom parlamentu će pokušati dobiti i Tomislav Đonlić, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport u Županiji.

image
Vice Mihanović, Jelena Burazin i Stipe Božić s kandidatima s liste HDZ-a za članove Gradskog vijeća
Tom Dubravec/ Cropix

Lista SDP-a

Na listi SDP-a su se, uz Antu Franića i šefa splitskog ogranka Gorana Kotura, među prvih deset našli kotarski ljudi i to tajnik SDP-a i predsjednici kotara Blatine Davor Matijević, Trstenik Damir Barbir, Lučac – Manuš Iva Tukić i bivši čelnik GK Gripe Ante Cvitković. Visoko na listi su se našli i ratna veteranka Eleonora Mandić, predsjednik splitskog saveza umirovljenika Silvestar Krka, bivši županijski vijećnik Danijel Kukoč i magistra ekonomije Hana Šarotić.

image
Ante Franić na čelu je koalicije SDP-HSU
Nikola Vilić/Cropix

Lista Centra

Gradonačelnički kandidat Ivica Puljak predvodi listu Centra za Gradsko vijeće, slijedi ga aktivist Bojan Ivošević, ujedno i kandidat za njegova zamjenika. Na iduća tri mjesta našli su se bivši gradski vijećnici Nenad Uvodić i Natalia Tafra Bazina te županijski Igor Skoko. Šesto je predviđeno profesoru Željku Domazetu, dok je aktivist i predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić na sedmom. Zanimljivo da kandidat za drugog Puljkovog zamjenika, Antonio Kuzmanić na desetom mjestu. Od Splićanima poznatijih imena tu su još i ratni veteran i osnivač popularnih splitskih Facebok grupa Davor Pelaić, koordinatorica kampanje "Zasadi stablo, ne budi panj" Lara Javorčić i Marijana Puljak, koja je već ranije najavila da će na listi biti tek kao podrška, a ukoliko osvoje veći broj mandata, mjesto će prepustiti nekom drugom.

image
Joško Šupić/Cropix

'Pametno', 'Možemo' i 'Nova Ljevica'

Šarena je lista koalicije Pametno, Možemo! i Nova ljevica. Predvodi ih Tamara Visković, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelničkog kandidata Jakova Prkića, koji se našao na drugom mjestu. Među prvih deset su i bivši gradski vijećnici Kristina Vidan, Branimir Urlić i Sani Mardešić te županijski Ante Renić. Na visokom četvrtom mjestu nalazi se novinar i turistički vodić Ivica Profaca, a peto je zauzeo ratni veteran Karlo Pilko. Od poznatijih "faca" među prvih deset su se našli i Marinko Biškić, legendarni čokolater i glazbenik te arhitektica Višnja Kukoč.

image
Kandidat za gradonačelnika Jakov Prkić i članovi koalicije 'Pametno', 'Možemo' i 'Nova Ljevica'
Paun Paunović/Cropix

'Nezavisna lista Mamić - Ramljak'

Nezavisnu listu Mamić - Ramljak predvodi Tomislav Mamić. Slijede ga kandidatkinja za gradonačelnicu Branka Ramljak, magistar pomorskog prava Ante Vuković, poduzetnik Ante Gojo i sportaš s invaliditetom Sven Maretić. Među prvih deset je i mladi arhitekt Toni Boban, umirovljena novinarka i stručnjakinja za turizam Ružica Mikačić te jedno zanimljivo (prez)ime - Dario Mamić, član Uprave Tommy grupe. Provjerili smo je li što u rodu vlasniku Tommyja, no kažu da nije. Zanimljivost na ovoj listi su i splitska epidemiologinja Anamarija Jurčev-Savičević, stručnjakinja za javnu nabavu Smiljana Bezić, bivša ravnateljica Dječjeg vrtića Cvit Mediterana Mirjana Bakotić te porezna savjetnica Snježana Galić.

image
Kandidatkinja za gradonačelnicu Branka Ramljak i Tomislav Mamić, nositelj 'Nezavisne liste Ramljak i Mamic'
Tom Dubravec/ Cropix

Lista HSLS-a

Lista HSLS-a dobro je potkovana mladim nadama, kažu. Predvodnik je gradonačelnički kandidat Zdeslav Benzon dok je na drugom tajnik stranke Hrvoje Bašić. Slijede kandidatkinje za Benzonove zamjenice Lada Terzić i Marija Štambuk Šunjić te Petar Krolo, nekadašnji gradski poglavar za kulturu. Predsjednik splitskog ogranka i bivši gradski vijećnik Tonći Blažević smješten je na šesto mjesto, sedmo mjesto zauzeo je poduzetnik Lorenco Zekić, pa redom pravnica i profesorica Dijana Dvornik, poznati splitski odvjetnik Ivan Santica i bivši boksač Dino Perišić. Na listi se na simboličnom 13. mjestu našla poznata dječja psihologinja Žana Pavlović, a slijedi je Denis Pejković, osnivač Facebook stranice "Naprid siromašna četvrt".

image
Zdeslav Benzon predvodi listu HSLS-a
Nikola Vilić/Cropix

Napominjemo, u tekstu su izdvojena imena s dostupnih kandidacijskih lista, šest od ukupno 14 koliko je dostavljeno Gradskom izbornom povjerenstvu. Svoje liste su predali Centar, koalicija Pametno, Možemo! i Nova ljevica, HGS, Most, HDZ, HSLS, NS Reformisti, RF i SRP, HSS, Domovinski pokret, HDS, koalicija HSP i HS, SDP te Nezavisna lista Mamić-Ramljak.

GIP će, nakon provjere pravovaljanosti potpisa, njih oko 20 tisuća, sve kandidacijske liste i kandidature sukladno zakonu tijekom vikenda objaviti uz dnevno izdanje Slobodne Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:45