StoryEditorOCM
Izbori 2021optimisti

Penava se nadao pobjedi u prvom krugu, ali vukovarski HDZ-ovci vjeruju da ga mogu poraziti za dva tjedna

Piše Nikola Patković/JL
17. svibnja 2021. - 10:31

Bivši i sadašnji HDZ vodit će veliku bitku za gradonačelničku dužnost u Vukovaru. Ivan Penava u taj sraz ulazi sa značajnom prednosti, no da bi ostao na dužnosti, morat će produljiti kampanju za još dva tjedna, kada će se 'oči u oči' susresti sa svojim bivšim stranačkim sudrugom Nikolom Mažarom, kandidatom HDZ-a, koji je iza sebe ostavio bivšeg SDP-ova gradonačelnika, a sada nezavisnog Željka Sabu i raskoljeni SDP, koji je doživio pravi izborni debakl u Vukovaru, piše Jutarnji list.

Penava je, doduše, očekivao da bi se sve moglo riješiti već u prvom krugu, ali ipak...

- Zadovoljan sam rezultatom, pobijedio sam na sva 32 biračka mjesta i ovo je samo malo odgođena pobjeda, a razlika je to koju je nemoguće dostići za bilo koga. Vukovarci su potvrdili da su zadovoljni smjerom kojim grad ide, prepoznali su što sam radio svih ovih godina. 

Glasovi manjine

Ovo je i pokazatelj da su Vukovarci željni promjena i u državi, a što se mene i mog tima tiče, ovo je rezultat sedam godina našeg rada bez mita i korupcije. Osim toga, dominiramo i u Gradskom vijeću gdje imamo ogromnu prednost u odnosu na sve ostale liste, a svjedočimo i potopu nekih stranaka u Vukovaru. No, to nisu naše brige. Mi smo svoj put zacrtali i čvrsto njime kročimo, a ja sam uvjeren da ćemo slaviti i za dva tjedna - rekao je Penava.

Dojučerašnji čelnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a danas saborski zastupnik HDZ-a Mažar, pak, vjeruje da je preokret moguć, štoviše i realan.

- Mi smo prije svega očekivali ulazak u drugi krug, iako smo od Penave čuli da je njegova pobjeda sigurna već u prvom krugu. No, građani Vukovara su pokazali ono što smo mi govorili i sada slijedi novo miješanje karata, a ja vjerujem da idemo po pobjedu u drugom krugu, jer su se u Vukovaru nadoknađivali i veći zaostatci – kazao je Mažar, koji ističe da potencijal vidi "u svim građanima Vukovara koji nisu dali povjerenje Penavi".

- Osim njih, vjerujem da će se i dio njegovih birača okrenuti nama i da će promijeniti mišljenje u ova dva tjedna – kazao je Mažar, kojega smo upitali i što misli kako će se postaviti pripadnici srpske nacionalne manjine te očekuje li njihove glasove.

- Očekujem od svih građana bez obzira na nacionalnost da iskoriste svoje biračko pravo kao što su i danas u velikom broju to učinili i pokazali da im je stalo do gradske politike. Vjerujem da ćemo doprijeti do većeg broja građana koji žele gradsku politiku koja vodi u smjeru suradnje i partnerstva s Vladom RH, a ne u smjeru sukoba i podjela - kazao je Mažar. 

Na županijskoj razini HDZ je uspio zadržati lidersku poziciju, ali ni blizu tako uvjerljivo kao prijašnjih godina. Božo Galić se povukao iz utrke, a njegov nasljednik Damir Dekanić, načelnik Općine Andrijaševci, nije uspio prebroditi raskol u HDZ-u koji je nastupio izlaskom aktualnog dožupana Josipa Dabre. 

Drugi krug za župana

HDZ je do sada pobjeđivao već u prvom krugu, a ovaj put Dekanić će se morati još malo potruditi kako bi zadržao stranku na vlasti, iako u pripetavanje ulazi sa značajnom prednosti u odnosu na protukandidata, a to je u trenutku zaključenja ovog teksta bio upravo Dabro uz podršku Domovinskog pokreta.

Njemu je, pak, za petama bio policajac Nikola Kajkić kojeg su podržali Suverenisti, Most, HKS, SU i HSP. U svakom slučaju, situacija u najistočnijoj hrvatskoj županiji više nije tako uvjerljiva za HDZ iako je teško očekivati da će bilo koji protukandidat uspjeti ugroziti Dekanićevu pobjedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:02