StoryEditorOCM
Izbori 2021ŽESTOKO u ZAGREBU

Nakon što je tužila Davora Filipovića, Vesna Škare Ožbolt podnijela i kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja: ‘S ovog broja zovu ljude i govore im da radim za Srbe‘

Piše Ivanka Toma/JL
11. svibnja 2021. - 16:12

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt podnijela je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za kazneno djelo Povreda slobode odlučivanja birača, doznaje Jutarnji list.

U svojoj je prijavi Škare Ožbolt navela da Zagrepčani proteklih nekoliko dana dobivaju pozive s broja 013141505, a pozivatelj se predstavlja kao anketar i pita građane za koga će glasati. Ako je odgovor da će glasati za Vesnu Škare Ožbolt, slijedi razgovor u kojem se birača od toga nastoji odvratiti.

U prijavi se dalje kaže kako navodni anketar tvrdi da ona radi za Srbe, surađuje sa Srbima i nudi četiri razloga zbog kojih za nju ne bi trebalo glasati.

- Dakle, ulazili su u polemiku i odlučno odgovarali građane od glasanja za nezavisnog kandidata Vesnu Škare Ožbolt, širenjem dezinformacija i lažnih informacija - stoji u prijavi. Dalje se kaže da je broj telefona s kojeg su građani zvani broj koji odgovara kontaktu društva s ograničenom odgovornošću 4 TEL Telekomunikacije d.o.o. za trgovinu i usluge.

Navela je i imena dvoje svjedoka, građana koji su primili ovakve pozive, te citirala kazneno djelo Povrede slobode odlučivanja birača u kojem se kaže "tko silom, ozbiljnom prijetnjom, podmićivanjem ili na drugi protuzakonit način utječe na birača da na izborima glasuje na određeni način ili da ne glasuje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Vlasnik 4 TEL Komunikacije Ivan Meić-Sidić kaže da je on telekom operater, da pružaju usluge privatnim korisnicima, a što oni rade sa svojim telefonskom linijom, nije na njima. Na pitanje kome je isporučio liniju s koje se pozivaju građani i odgovaraju od glasanja za određene kandidate nije odgovorio. - To od nas može zatražiti Agencija za telekomunikacije ili drugo nadležno tijelo - rekao je Meić-Sidić.

Škare Ožbolt je, osim ove kaznene prijave, pokrenula postupak privatnom tužbom protiv HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Davora Filipovića koji je, kaže Škare Ožbolt, platio oglas na Facebooku na milijun ljudi u kojem kaže da će ona u drugom krugu podržati Tomaševića. - Taj lažni oglas je objavio kako bi demotivirao ljude glasaju za mene. To je kazneno djelo širenja lažnih vijesti - kazala je Škare Ožbolt čija je prijava na Općinskom sudu u Zagrebu.

U stožeru gradonačelničkog kandidata političke platforme Možemo!, Tomislava Tomaševića kažu kako su i oni na meti lažnih anketara koji građane odgovaraju od toga da daju glas Tomaševiću, no oni su to prijavili Državnom izbornom povjerenstvu, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:18