StoryEditorOCM
Izbori 2021prvi zajednički istup

Branka Ramljak i Tomislav Mamić otkrili su nam postizborne planove. Tommy: Ovo radimo za Split. Riješio sam sebe, djecu i, ako budu pametni, djecu njihove djece

Piše Diana Barbarić
24. travnja 2021. - 09:41
Izbori 2021
Tomislav Mamić i Branka Ramljak su suglasni oko toga s kim ne žele koalirati iza izbora: To je isključivo HGSPrivatna snimka

Pred samom smo završnicom kampanje za lokalne izbora, a situacija na splitskoj političkoj sceni izuzetno je komplicirana i uzbudljiva. U igri je jako puno gradonačelničkih kandidata, čak 12 imena zasad, a popis onih koji se žele ugurati u novi sastav Gradskog vijeća mogao bi komotno napuniti barem malu dvoranu na Gripama.

Pritom, ikakvo predviđanje rezultata izbora izuzetno je nezahvalno, ni poslovično sveznajući Splićani ne usuđuju se davati precizne prognoze. Nas, međutim, zanima što će se dogoditi nakon što Državno izborno povjerenstvo izađe sa službenim rezultatima izbora. Tko će s kime koalirati ili, kako to političari vole kazati, davati podrški jedni drugima u strateškim projektima? To je pitanje koje mnoge birače zanima, naročito zato jer smo se imali prilike nagledati se brojnih neprincipijelnih političkih brakova i na nacionalnoj i na lokalnoj razini. Da ne bude poslije nismo znali...

Zato pitamo sve koji su najavili izlazak na lokalne izbore s kim će nakon izbora politički surađivati, a s kojim kandidatima i listama neće ulaziti u nikakve postizborne koalicije i kombinacije.

Prva žena koja je najavila gradonačelničku kandidaturu za Split jest nezavisna kandidatkinja sveučilišna profesorica Branka Ramljak. Na izbore izlazi uz podršku splitskog poduzetnika Tomislava Mamića, vlasnika trgovačkog lanca Tommy.

Evo što oni kažu o postizbornim koalicijama.

- Nisam bitna ja, nego mi. S jedne strane tim stručnjaka koje smo okupili i koji žele dati sebe isključivo na nezavisnoj listi, a najvažnije građani koji žele da se prekine s postojećim švercom interesima grada. Svjesni smo da nije realno da samostalno imamo većinu u Gradskom vijeću, ali je za Split jako važno da što više stručnih ljudi koje smo predstavili uđe u Gradsko vijeće. Bit ćemo otvoreni za suradnju sa svima osim s HGS-om - kaže nam Branka Ramljak.

Svi ostali, dodaje ona, ako pokažu razumijevanje i prihvate promjene za koje se zalažu - su dobrodošli.

- Cijeli život učim, radim i stvaram svoje ime i ne mislim ga izgubiti nakon ovih izbora, ali sam spremna se staviti na raspolaganje građanima - prisnažila je Branka Ramljak.

image
Branka Ramljak: Ne mislim izgubiti obraz nakon ovih izbora
Paun Paunović/Cropix

Tomislav Mamić tvrdi da dijele potpuno isti stav što se tiče postizbornih suradnji.

- Mi smo potpuno suglasni po ovom pitanju. Niti nam što treba niti nas se može kupiti. Uključili smo se jer želimo normalan i operativan grad u kojem će jednaka pravila vrijediti za svakog građanina i poduzetnika. Jasno je da će biti potreba suradnja s drugima, ali ne suradnja na očuvanju postojećeg nereda nego suradnja na promjenama - kaže nam Tomislav Mamić.

image
Tomislav Mamić: Mi smo već pobjednici 
Tom Dubravec/Cropix

U svakom sustavu, objašnjava Mamić, trebaju postojati jasne procedure i pravila, a ne da projekti ili odgovori ovise o tome s kim si dobar i da se predmeti i dozvole rješavaju po konobama.

- Ponavljam, nama ne treba ništa, dosadašnjim radom riješio sam sebe, svoju djecu i ako budu pametni djecu njihove djece. Ali, upravo kao ostvaren i situiran, dužan sam se uključiti i napraviti nešto za svoj grad. Mi smo već sada pobjednici jer ako Branka bude izabrana, napravit ćemo odlične stvari za grad, a ako ne bude, bit ćemo mirni jer smo dali svoj maksimum i ponudili građanima bolje rješenje. Ovo su komunalni, operativni i upravljački izbori, takva je uostalom i naša lista, i u tom smislu nema ideoloških podjela - poručio je Tomislav Mamić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:02