StoryEditorOCM

uskoro im kreće sezonaNakon vijesti da šparoge ubrzavaju širenje raka, pitali smo stručnjake kako možemo biti sigurni i bez straha uživati u ovoj 'božanskoj' deliciji

17. veljače 2018. - 09:38

Nakon što je časopis Nature objavio rezultate studije koja govori da je aspargin možda pomogao širenju agresivnog oblika raka dojke u miševa, internet se užario zbog traženja odgovora na pitanje treba li se odreći šparoga koje sadrže tu prirodnu aminokiselinu.

Prirodno je da je nakon objave studije poraslo zanimanje za pitanje može li konzumacija šparoga povećati broj oboljenja od raka dojke, no istina je složenija, prenosi britanski portal Mirror.

Naime, studija je provedena na miševima, a razvoj bolesti u životinja i ljudi ne mora se uvijek poklapati. Osim toga, nije utvrđeno da aspargin može izazvati rak, čak ni u miševa, nego da ta aminokiselina ubrzava širenje raka, ali ne da ga uzrokuje.

Za mišljenje smo upitali poznatu magistru nutricionizma Almu Bunić, iz Savjetovališta Nutriforma:

- Osnovno je pravilo da sve što je jako zdravo, može postati i opasno ako se konzumira u velikom količinama. Brojna su istraživanja pokazala da namirnice čije porijeklo ne znamo mogu sadržavati mnogo aditiva koji su štetni za zdravlje. Stoga sve namirnice, pa tako i šparoge, uvijek treba kupovati iz domaćeg uzgoja i izbjegavati one u čije porijeklo niste sigurni, bez obzira je li riječ o divljim ili uzgojenim. Inače, šparoge su jako zdrava namirnica jer su iznimno bogate vitaminima A, B, C, K i E, folnom kiselinom, bakrom, željezom, i što je jako važno - vlaknima.

 
- Osim toga, sadrže flavonoide koji djeluju povoljno na zdravlje srca i krvnih žila, smanjuju kolesterol i imaju vrlo povoljan učinak na ljude koji pate zbog probavnih problema i alergija. I tu nije kraj dobrobitima. Šparoge sadrže i glutation, tvar koja čuva naše stanice od kancerogenih promjena. Sad je vrlo logično pitanje treba li sve ove benefite odbaciti samo zato što je jedno istraživanje pokazalo da možda neki od sastojaka sadržanih u šparogama nije dobar za zdravlje miševa.

- Po mojem mišljenju za to nema razloga i sve te nalaze treba provjeriti drugim istraživanjima i, naravno, provjeriti funkcioniraju li zaključci studije jednako i na ljudima. A ako se još jednom osvrnemo na količinu, pogledajmo koliko mi stvarno konzumiramo šparoga. Ako ih konzumiramo i dva puta dnevno u sezoni koja traje mjesec dana i ako su iz poznatog izvora, to su male količine koje nam neće napraviti ništa loše. Naprotiv, zaključuje Alma Bunić.

Odgovor na pitanje treba li se čovjek odreći šparoga glasi - potrebna su dodatna istraživanja, što potvrđuju i znanstvenici, te dodaju, ako ta ispitivanja pokažu da aspargin ima jednak učinak na ljude, tada možda može pomoći u razvijanju novih načina liječenja raka dojke.

Primjerice, dodatne studije bi mogle pokazati načine blokiranja proizvodnje aspargina u tijelu ili bi pacijenti mogli ograničiti njegov unos u svakodnevnoj prehrani. Inače, aspargin je kemijski spoj koji se prirodno nalazi u tijelu.

Ima ga u šparogama, ali i u drugim namirnicama bogatim proteinima kao što su govedina, meso peradi, jaja, riba, mliječni proizvodi i neki plodovi mora, te u krumpiru, orasima, povrću, soji, sjemenkama, u cjelovitim žitaricama. S druge strane, razina aspargina je niska u voću i povrću, osim u šparogama.
 
- Za sada nema dokaza da ograničenje neke hrane može pomoći u borbi protiv raka, pa je važno da pacijenti razgovaraju s liječnikom prije nego što se odluče na bilo koji način promijeniti prehranu u vrijeme liječenja - kaže Martin Ledwick iz britanskog centra za istraživanje raka.

Lijek za liječenje leukemije zvan L-asparagine također ima potencijal usporavanja širenja raka dojke. Kada su miševi dobili taj lijek koji blokira proizvodnju aminokiseline, lijek je smanjio sposobnost raka dojke da se širi na druge dijelove mišjeg tijela.

- Kada se sposobnost aspargina smanji, vidimo manji učinak na primarni tumor dojke, no umanjila se sposobnost širenja tumorskih stanica u druge dijelove tijela - kaže Greg Hannon, voditelj studije sa Sveučilišta u Cambridgeu.

Kada se bude znalo više o interakciji kemolijekova i aspargina, to bi moglo voditi dobivanju uspješnijeg koktela za liječenje raka dojke. Za sada, proučavanje aspargina moglo bi nam donijeti terapiju, ali je važno napomenuti da to nije lijek.

Kada bi liječenje raka bilo stvarno tako jednostavno kao isključiti neke sastojke iz prehrane, znanstvenici bi vjerojatno već imali pravi odgovor, ali rješenje nije tako jednostavno.

27. ožujak 2024 23:08