StoryEditorOCM

starinski receptiZlatko Gall savjetuje kako usoliti crne masline

13. siječnja 2018. - 16:34

Sol je jedan od najčešćih i najstarijih načina konzerviranja na Mediteranu. Od ribe i mesa do kapara i raznih plodova poput limuna i maslina. Oprane i dobro obrisane masline poredajte u plastičnu - a još je bolje staklenu - posudu pri čemu ćete svaki red maslina dobro posuti morskom solju. Po volji u sol možete dodati malo lavande ili ružmarina.

Posudu prekrijte krpom i držite na hladnom i mračnom mjestu, a masline tokom pet-šest dana „odležavanja“ barem jednom dnevno dobro promiješajte kako bi se sol ravnomjerno rasporedila. Potom ih dobro obrišite da biste odstranili višak soli i tekućine pa ih stavite u staklenku i prelijte (do vrha) maslinovim uljem. Čuvajte ih u hladnjaku.

Crne masline u soli (1)

Masline stavite u platnenu vreću ili ih dobri umotajte u kuhinjsku krpu pa na kratko uronite u kipuću vodu a odmah potom i u hladnu.

Blanširane masline potom stavite u plastičnu ili staklenu posudu i svaki red dobro posolite (na kilogram maslina ide 8 - 10 dag soli) pa spremite na hladnije tamno mjesto.

Povremeno ih dobro protresite da puste vodu jer se u toj prirodnoj salamuri koja mora posve prekriti masline masline mjesecima čuvaju. Naravno, takve masline prije uporabe valja isprati od soli i gorčine, ocijediti i obrisati te prije jela zaliti maslinovim uljem.

Crne masline u soli (2)

Masline operite, posušte, svaku nabockajte vilicom ili čačkalicom pa slažite u redove sa solju u staklenu posudu. Tako izbockane masline će naime brže pustiti višak vode koju valja odlijevati (a masline svaki put ponovo preslagati i soliti) dok stoje u tamnoj i hladnoj prostoriji.

Proces je gotov nakon nekoliko dana kad je iz maslina iscurila sva voda. Potom dobro obrišite od viška soli, stavite u staklenku i zalijte maslinovim uljem. 

Crne masline u salamuri po “starinsku“

Zrele netom ubrane masline operite i očistite od peteljki pa stavite u nemetalnu posudu i do vrha zalijte vodom. U vodi se moraju namakati barem-pet šest dana na hladnom i tamnom mjestu uz svakodnevnu promjenu svježe vode.

Nakon toga masline valja isprati, vratiti u čistu posudu te zaliti prokuhanom salamurom od vode i soli (omjer je jedan naprama deset) pa posudu dobro zatvoriti.

Masline valja držati na hladnom i tamnom mjestu ili u hladnjaku a prije uporabe - nakon što su bile u salamuri desetak dana - posušiti i zaliti maslinovim uljem.

20. travanj 2024 01:36