StoryEditorOCM

sinergijski učinakMaslinovo ulje više je od ukusnog dodatka: stručnjaci otkrivaju na koji način začiniti salatu kako biste iz nje 'izvukli' najviše nutrijenata

Piše J. V.
23. listopada 2017. - 10:31

Kako nutrijenti u hrani ne funkcioniraju zasebno, već u raznim kombinacijama, iznimno je važno konzumirati određene vrste hrane zajedno. Drugim riječima, ukoliko ste mislili izbjeći ulje na svojoj salati, trebali biste ipak razmisliti o tome.

Do određene 'uštede' kalorija sigurno ćete doći, ali nećete učiniti svome tijelu pretjeranu uslugu. Ulje, naime, potpomaže apsorpciju osam mikronutrijenata (vitamin A, alfa karoten, beta karoten, likopen, lutein, vitamin K i vitamin E), prema istraživanju koje je proveo American Journal of Clinical Nutrition, piše Olive Oil Times.

Iako je u ovome istraživanju korišteno sojino ulje, istraživači preporučuju zamijeniti ga maslinovim, zbog brojnih pogodnosti koje donosi vašemu zdravlju. Wendy White, nutricionistkinja i glavna istraživačica na projektu, naglasila je kako konzumacija salate bez dodanoga ulja umanjuje količinu nutrijenata koje naše tijelo apsorbira.

'Dvostruka količina ulja znači i dvostruko bolju apsorpciju', poručuje White. No, to nipošto ne znači kako bismo trebali svoje salate 'natapati' u dresingu. Nutricionistkinja se pri određivanju količine vodi jednostavnom formulom i količinom koja se dugoročno pokazala kao optimalna doza. Začinite salatu s dvije žlice ulja i umasirajte ga u listove; na taj način olakšat ćete razgradnju u organizmu i potaknuti zadržavanje važnih mikronutrijenata u tijelu.



U istraživanju je sudjelovalo 12 studentica koje su svakodnevno jele salate s različitim količinama sojinog ulja. Nakon konzumacije mjerila se razina nutrijenata u njihvoj krvi kako pi se pokazalo koja količina je 'zaprimljena'. 

Pa iako su rezultati pokazali mnogo bržu apsorpciju kod onih djevojaka koje su konzumirale salatu s većom količinom ulja, liječnici preporučuju sojino svakako zamijeniti maslinovim.

Prema Josephu Mercoli, poznatom liječniku koji se bavi prirodnim metodama liječenja, maslinovo ulje daleko je najbolji izbor kao dodatak salatama. Upozorava da sojino i suncokretovo ulje obiluju omega-6 masnim kiselinama koje potiču upalne procese u tijelu, dok je maslinovo ulje bogato antioksidansima i važnim vitaminima te ima protuupalna svojstva.

Koristeći maslinovo ulje možete, dakle, izbjeći i spriječiti mnoge kardiovaskularne bolesti, dijabetes, a i zaštititi vaše tijelo od upala. Isto tako, mnoga istraživanja povezuju ovo ulje s mršavljenjem, jer dugoročna (i ne pretjerana) konzumacija redovito opskrbljuje naše tijelo 'dobrim' mastima.

19. travanj 2024 09:39