StoryEditorOCM

zanimljivo ponašanje konzumenataIstraživanje otkrilo navike hrvatskih ljubitelja vina: doznajte koja boja i regija su najomiljenije

31. srpnja 2017. - 14:23

Čak 93 posto konzumenata vina ističe kako više vole domaća vina, a samo sedam posto njih svoj je glas dalo vinima koja dolaze iz inozemstva, pokazalo je istraživanje o konzumaciji vina koje su proveli magazin "Ja trgovac" i agencija "Hendal" tijekom lipnja 2017. godine na reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Vinska smo zemlja pa nas ne treba iznenađivati podatak da ukupno 89,9 posto građana barem ponekad pije vino. Četvrtina njih, točnije 25,8 posto, vino pije barem jednom tjedno, a samo u posebnim prilikama to čini 23,9 posto domaćih potrošača.

Da vino konzumiraju rijetko, navodi 16,2 posto ispitanika, barem jednom mjesečno to piće sebi priušti njih 14,9 posto, a da ga konzumiraju svaki dan ističe nemalih 9,1 posto sudionika istraživanja.

Pritom je crno vino popularnije među konzumentima vina, s 55,2 posto udjela, bijelo vino preferira njih 41,1 posto, a rose je najčešći izbor za 3,8 posto vinoljubaca.



"Malo je kategorija u kojima se potrošački etnocentrizam tako jasno očituje kao u vinu. Naime, čak 93 posto konzumenata vina ističe kako više vole domaća vina, a samo sedam posto njih svoj je glas dalo uvoznim vinima", navodi Goran Pavlović, glavni urednik magazina "Ja trgovac".

Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva, pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Pokazalo se da Dalmacija ima malu prednost pred Slavonijom i Istrom. Naime, da najviše vole piti vino koje dolazi iz Dalmacije, navodi više od trećine konzumenata (33,1 posto), dok slavonska vina preferira 24,6, a istarska 23 posto ispitanika. Zatim slijede vina iz Hrvatskog zagorja s 14,6, te moslavačka vina s 4,7 posto udjela.

Na pitanje gdje hrvatski građani najčešće kupuju vino, njih 62,1 posto odgovorilo je da to čini u trgovini, 30,2 posto vino kupuje kod vinara u rinfuzi, dok ga u vinoteci nabavlja samo 7,7 posto konzumenata.

18. travanj 2024 10:59