StoryEditorOCM

četvrto izdanjeZapočeo festival Okusi Mediteran: 'Najbolji svjetski chefovi zaljubili su se u ovaj dio Hrvatske, i ponovno su došli!'

1. lipnja 2017. - 19:16

Festival Taste the Mediterranean (Okusi Mediteran) po četvrti je put otvoren u Šibeniku, no do 4. lipnja, osim na dvije lokacije u samom gradu, ekskluzivna gastronomska događanja neće mimoići ni Nacionalni park Krka, Nacionalni park Kornati, Betinu i Primošten. 

Najavila je to Ingrid Badurina Danielsson, organizatorica međunarodne manifestacije čije je pokroviteljstvo preuzelo Ministarstvo kulture, a suorganizatorstvo Grad Šibenik, Šibensko-kninska županija te šibenska gradska i županijska Turistička zajednica.

- Od prvog dana naša je namjera bila pokazati svijetu bogatstvo gastronomske ponude koju imamo i koja je dio velike mediteranske priče. Da bi to ostvarili, svijet smo doveli ovdje u Šibenik i Šibensko-kninsku županiju uvrstivši ih tako među prepoznatljive destinacije na međunarodnoj gastronomskoj sceni, sceni mediteranske kuhinje koja je, kao nematerijalna kulturna baština uvrštena i na UNESCO-vu listu. 

- Kroz ove godine održavanja Festivala, pohodilo nas je barem 50 vrhunskih chefova. Uglavnom su to bili stranci iz mediteranskih zemalja, ali i diljem svijeta. Zajedničko im je bilo to što cijene i poštuju mediteransku prehranu. Ono što su zatekli bilo je dovoljno poticajno. Zaljubili su se u ovaj dio naše Hrvatske i ponovno su došli kako bi s nama gradili zamisao zajedničkog mediteranskog blaga. 

- Među njima je bilo 11 chefova s Michlenovim zvjezdicama. Taj trend je sve popularniji u Hrvatskoj. Prvu smo zvjezdicu dobili u Rovinju, a i naš Pelegrini je na dobrom putu. Općenito, zalažemo se za to da se kroz edukaciju proširi vrhunska gastronomija - istaknula je Badurina Danielsson pohvalivši odličnu suradnju Festivala sa Turističko-ugostiteljskom školom u Šibeniku, ali i svim organizatorima i domaćinima.

- Osobito smo sretni što se nakon četiri godine svijest o mediteranskoj prehrani počela širiti među lokalnim stanovništvom, ugostiteljima, hotelijerima, ali i malim proizvođačima autohtone hrane i vina. Polako prepoznaju bogatstvo, kojeg dugo nisu bili svjesni, te vrijednost lokalne izvorne mediteranske kuhinje u turističkoj ponudi - zaključila je.

Ponovno domaćinstvo nad Festivalom Taste the Mediterranean kao idealan načina promocije bogate i kvalitetne gastronomske ponude, pozdravili su i predstavnici Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, Mirjana Žurić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i župan Goran Pauk.

Lokalno jelo na japanski

U okviru Festivala Taste the Mediterranean u petak u 11 sati će se na lokaciji Roškog slapa predstaviti tradicionalno lokalno jelo u interpretaciji japanskog chefa s francuskom adresom, restorana Tabi no Yume (Marseille). 

Inače, chef Ippei član je udruge Gourmediterranee, a proglašen je talentom godine 2017. prema uglednom kulinarskom vodiču Gault & Millau.

Prezentacije, predavanje...

U Šibeniku će u petak biti održane dvije prezentacije, predavanje i kulinarska demonstracija. 

Od 10.30 do 11.30 sati u prvom šibenskom hubu SHE međunarodna konzultantica za ruralni razvoj, zaštitu okoliša, održivu poljoprivredu i politiku hrane Sonja Karoglan Todorović održat će prezentaciju "Ekološka poljoprivreda", a nakon toga će uslijediti prezentacija "Ugostitelji počinju kupovati eko-proizvode" Jelene Petrov, više savjetnice RERA SD.

U Turističko-ugostiteljskoj školi Šibenik, pak, od 12 do 14 sati predavanje i kulinarsku demonstraciju upriličit će francuski chef Lionel Levy koji je, inače, okrunjen Michelinovom zvjezdicom, dok će slovenska sommelierka Mira Šemić održati predavanje "Što znači biti i kako postati WSET sommelier".

19. travanj 2024 21:38