StoryEditorOCM

blago iz šikareS ovim pripravcima od divljeg šipka ojačat ćete imunitet i razveseliti prijatelje

Piše PSD.
15. siječnja 2017. - 18:52
sipak2

Divlji šipak se od davnina koristio u ljekovite i ukrasne svrhe. Iako se u ljekovite svrhe najčešće koristi plod, često se bere i lišće biljke, ali i sami cvjetovi. Od listova se priprema čaj, dok se cvjetovi dodaju u različita jela ili se ukuhavaju sa šećerom u sirupe. Evo nekih pripravaka od divljeg šipka:

Čaj od plodova i sjemenki

Čaj od plodova šipka priprema se prelijevanjem dviju žličica osušenih plodova sa 200 ml proključale vode. Pripremljena suspenzija treba odstajati 10-15 minuta prije upotrebe, a preporuča se piti jednu šalicu čaja dnevno.

Čaj od mljevenih sjemenki ploda divljeg šipka je izrazio aromatičan pošto sjemenke sadrže vanilin, a priprema se tako da se u žlicu sjemenki doda 200 ml hladne vode te se smjesa zagrijava do ključanja. 

Nakon što voda uzavre, posuda se poklopi te se pripravak lagano kuha još jedan sat.

Britanski ratni sirup

Samelje se 1 kg šipka koji se potom uspe u posudu sa 1,9 L ključale vode. Nakon što smjesa ponovno proključa, skloni se sa kuhala i ostavi 15 minuta da odstoji, nakon čega se procijedi. 

Kada se većina tekućine ocijedila, kruti ostatak se prebaci u posudu u koju se doda litra kipuće vode i ostavi stajati 10 minuta, nakon čega se i ova smjesa procijedi. 

Ocijeđena tekućina se kuha na laganoj vatri dok se ukupni volumen ne reducira na otprilike 1 L kada joj se doda 640 g šećera. Sve se kuha još 5 minuta uz miješanje, a vrući sirup se ulije u sterilizirane bočice koje se potom čuvaju na tamnom i hladnom mjestu.

Važno je napomenuti da se kod cijeđenja smjese ne koristi cjedilo zbog potencijalnog prolaska brojnih dlačica, već je poželjno procijediti smjesu kroz lanenu krpu ili sirnu maramu. Kako bi zasigurno uklonili sve dlačice, prva polovina iskapane tekućine se obično vrati u krpu da se ponovno procijedi.

Šipkovo vino

Oko 3 kg opranih i očišćenih te prerezanih plodova šipka se stavi u posudu u koju se doda otopina pripravljena otapanjem 2 kg šećera u 4 L prokuhane vode. 

Posuda se zatvori čepom za vrenje ili lanenom krpom, te se stavi na toplo mjesto kako bi počelo vrenje. Nakon što je fermentacija završila, vino se procijedi, prelije u boce i skladišti do uporabe na tamnom mjestu.

Marmelada od divljeg šipka

Zreli plodovi se očiste i operu te se kuhaju sve dok u potpunosti ne omekšaju, nekih 35-50 minuta, nakon čega se procijede. Ocijeđeni plodovi se propasiraju, doda im se jednaka masa šećera i smjesa se ponovno lagano kuha nekih 20 minuta. 

U pripravljenu smjesu se doda gotovo jednak volumen vode i nastavi kuhati sve dok se ne zgusne (oko 1 sat). Pripravljena marmelada se topla ulijeva u sterilizirane staklenke koje se skladište na suhom i hladnom mjestu.

Marmelada se može raditi i od svježih plodova šipka tako da se zreli (čak prezreli) i već omekšali plodovi očiste od sjemenki i dlačica, mesnati dio ploda se samelje i propasira te pomiješa sa jednakom količinom šećera. Staklenke u koje se marmelada puni se steriliziraju u vrućoj vodi napunjene pripremljenim sadržajem.

Rakija od plodova divljeg šipka

Za pripravu je potrebno u 1 litru žitne rakije ili lozovače (40%-tne) potopiti oko 0,5 kg zrelih plodova divljeg šipka koji ne smiju biti premekani. Plodove prethodno treba očistiti od peteljki i ostalih nejestivih dijelova i oprati u hladnoj vodi. U pojedinim recepturama preporuča se da se plodovi prerežu i odstrane sjemenke, međutim to nije nužno. 

Plodovi se maceriraju u rakiji tijekom 6-8 tjedana na svijetlom i toplom mjestu uz povremeno miješanje sadržaja posude, nakon čega se tekućina odlije i filtrira. Dobivena rakija je narančaste boje i slatkastog okusa, a iako se može konzumirati odmah, preporuča se da neko vrijeme odstoji prije upotrebe.

Plodovi koji su zaostali u posudi mogu se koristiti još jednom za pripremu nove doze rakije, samo im se u tom slučaju dodaje dvostruko manja količina rakije (0,5 L), a ostatak postupka je isti.

Liker od plodova divljeg šipka

Sa svježih i zrelih plodova šipka se odstrani dio sa peteljkom i vrh, očišćeni plodovi se stave u posudu te im se doda 100 g smeđeg šećera. Sadržaj se promiješa i pokrije, te ostavi jedan dan da odstoji na hladnom mjestu. 

Nakon toga se u posudu dodaju 4 klinčića, polovica usitnjenog prutića cimeta, nariba se kora jedne naranče i jednog limuna te se sve prelije sa 1,5 L rakije. Dobro zatvorena boca se stavi na svijetlo (ne osunčano) mjesto 2 mjeseca, nakon čega se sadržaj u boci zgnječi i tekućina se filtrira. 

Pripravljen liker se prelije u čiste staklene boce i ostavi još 4 tjedna kako bi se u potpunosti razvila aroma i okus na tamnom i hladnom mjestu.

Doc. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić

19. travanj 2024 00:15