StoryEditorOCM

JAPANSKA JABUKAOvo egzotično voće prava je riznica antioksidansa: jedan kaki dnevno jača imunitet i čuva od raka

Piše PSD.
5. prosinca 2016. - 15:32
vrt291004kaki4

Kaki, persimon, japanska jabuka, kakijevac, kakijev dragun... jedan je od tipičnih plodova jeseni. Na prvi pogled podsjeća na rajčicu, ali od nje je mnogo slađi, a što se tiče utjecaja na zdravlje, u jakoj su konkurenciji.

U tradicionalnoj kineskoj medicini listovi i plodovi kakija koriste se za liječenje kašlja, hipertenzije, ozeblina, opeklina i krvarenja, bolova u želucu, problema s probavom, pa čak i paralize.

Novija istraživanja utvrdila su da je kaki prava riznica različitih antioksidansa, posebno fenolnih spojeva. Ovi spojevi štite stanice od slobodnih radikala i na taj način smanjuju rizik od različitih bolesti. 

Druga vrsta antioksidansa kojima obiluje kaki su tanini, koji djeluju protiv karcinoma. U kakiju su još i antioksidansi karotenoidi i askorbinska kiselina.

Svi ovi spojevi usporavaju starenje i poboljšavaju izgled kože, te djeluju protiv nekoliko vrsta raka.

Među mineralima kojima je bogat ovaj plod su kalij, kalcij, fosfor, mangan, cink i željezo, vitamini A i C te obilje dijetalnih vlakana. Kaki sadrži malo kalorija, ali je svejedno zasitan. Sto grama ovog voća sadrži samo 80 kalorija. 

Budući da je iznimno ugodna okusa, možete za ovim plodom posegnuti kad god se zaželite slatkog zalogaja, bez grižnje savjesti. I još k tome ima diuretička svojstva.

Zbog prisutnosti brojnih aktivnih sastojaka kaki poboljšava imunosni sustav, što je osobito važno na prijelazima iz jeseni u zimu, kada temperature variraju i po desetak stupnjeva zbog čega smo podložniji prehladama.

Kaki je poznat i kao čuvar funkcije srca i pluća, poboljšava apsorpciju željeza i zdravlje zubi i usne šupljine.

Nutricionisti smatraju da je samo jedan plod dnevno dovoljan da se postignu ove zaštitne funkcije i da kao i sa jednom jabukom držite doktora daleko od kuće.

javorka Luetić

 

Pita od kakija

Ovo je ukusni kolač koji će oduševiti cijelu obitelj.

Sastojci za tijesto:
- 50 g brašna bez glutena (soja, riža, heljda...)
- 300 g kokosova maslaca
- vrećica vinskog kamena (bioprašak za pecivo)
- žlica javorova sirupa ili domaći, koncentrirani sok od jabuke
- bademovo mlijeko

Sastojci za nadjev:
- 5 zrelih kakija usitnjenih štapnim mikserom
- žličica vanilije u prahu
- šalica sjeckanih badema (ili badema u listićima)
- Sojino ili bademovo vrhnje (3 žlice)

Upute za pripremu:
- Pomiješajte brašno s kokosovim maslacem. Dodajte vinski kamen, javorov sirup ili sirup od jabuke, te malo bademova mlijeka koliko je potrebno da umijesite tijesto.
- Tijesto tanko izlijte u okruglu posudu za pečenje kolača i pecite 10 minuta na 170 stupnjeva C.
- Nakon toga ulijte smjesu kakija, vrhnja, vanilije i usitnjenih badema, te pecite još 20-ak minuta.
20. travanj 2024 10:32