StoryEditorOCM

brzo i slasnoIskušajte ove 15-minutne recepte za najukusniju večeru

Piše PSD.
3. rujna 2016. - 16:02
spageti

Juha s tijestom za lazanje

Sastojci:

170 g tijesta za lazanje (istrganog)
1 žlica maslinovog ulja
450 g pečenih purećih prsa (istrganih na manje komade)
sol
svježe mljeveni papar
1 žličica origana
2 češnja češnjaka
šaka sjeckanog peršina
1 litra pilećeg temeljca
750 ml pasata od rajčice
šaka svježe sjeckanog bosiljka
250 g ricotta sira
šaka ribanog parmezana
šaka sjeckane mozzarelle

Priprema:

U lonac stavite vodu, posolite ju i u njoj skuhajte tijesto za lazanje po uputama na pakiranju. Ocijedite ga. U međuvremenu zagrijte maslinovo ulje u srednje velikoj tavi. Dodajte pureća prsa, sol, papar i origano. Dinstajte oko 5 minuta. Dodajte češnjak i peršin te temeljac i rajčicu. Pojačajte vatru i pustite da krčka. Bosiljak, ricottu, parmezan, sol, i papar pomiješajte. Kad je juha gotova, stavite ju u zdjelice, na vrh dodajte mješavinu od sira te sjeckanu mozzarellu i bosiljak i peršin po želji.

Losos u naranči s kineskim kupusom

Sastojci:

4 fileta lososa
2 žlice marmelade od naranče
1 žličica soja umaka
1 žličica srirache
1 žličica sezamovog ulja
pola čilija
1 žličica ribanog kokosa
3 kineska kupusa
2 šnite naranče
maslinovo ulje
sol i papar

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva. Protvan za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega poredajte filete lososa. Posolite ga i popaprite. Neka vam koža bude s donje strane, ako vaši fileti imaju kožu. Kineski kupus prerežite na pola po dužini. I njega posložite u protvan za pečenje. Premažite ga maslinovim uljem i začinite solju i paprom. Pecite oko 15 minuta. U malu rajnglicu stavite marmeladu od naranče, soja umak, sezamovo ulje, srirachu, čili i kokos. Krčkajte par minuta na srednjoj vatri. Na topli losos izlijte žlicom vrući umak i gotovi ste!

Tacosi s odreskom

Sastojci:

450 g odreska
1 žličica čilija u prahu
pola žličice sušenog origana
sol i papar
6 kukuruznih tacosa
1 žlica maslinovog ulja
1 srednji luk
kiselo vrhnje
naribani sir

Priprema:

Odrezak narežite na trakice. Začinite ga čilijem u prahu, origanom, solju i paprom. U veliku tavu stavite maslinovo ulje i dobro ga zagrijte. Odrezak stavite u tavu i miješajte ga micanjem tave. Neka se peče na jakoj vatri oko 8 minuta, izbjegavajte pretjerano miješanje, želimo da dobije lijepu smeđu, zapečenu boju. Luk narežite na trakice. U tacose poredajte odrezak, dodajte trakice luka, žlicu kiselog vrhnja i naribani sir.

Naan s gorgonzolom i kruškama

Sastojci:

180 ml mlijeka
7 g suhog kvasca
1 žličica šećera
500 g glatkog brašna
1 mali luk
1 žličica soli
230 ml jogurta
2 žlice biljnog ulja
2 kruške
1 srednji luk
1 žličica aceta balsamica
1 žličica maslinovog ulja
šaka sjeckane gorgonzole
šaka baby špinata

Priprema:

Mlijeko lagano zagrijte i u njemu otopite kvasac i šećer. Ostavite da odstoji 10-ak minuta. Dodajte brašno, sol, jogurt, nasjeckani luk i ulje. Umijesite tijesto i ostavite ga da se diže na toplome 2 sata. Tijesto oblikujte u nepravilne krugove i naan pecite na jako zagrijanoj grill tavi ili još bolje, na roštilju. Oko par minuta sa svake strane. Na tavici zagrijte malo maslinovog ulja te mu dodajte nasjeckane kruške, aceto i nasjeckani luk. Karamelizirajte ih oko 8 minuta. Na pečeni naan stavite kruške, istrgajte gorgonzolu i baby špinat. Stavite u pećnicu na još 2 minute da se sir rastopi.

Špageti s povrćem

Sastojci:

1 pakiranje špageta
1 žlica maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
250 g smeđih šampinjona
1 crvena paprika
1 mrkva
3 šake baby špinata
2 žlice soja umaka
1 žličica šećera
1 žličica sezamovog ulja
pol žličice ribanog đumbira
pola žličice srirache

Priprema:

U maloj posudi pomješajte soja umak, šećer, sezamovo ulje, đumbir i srirachu. U veliki lonac nalijte vodu, posolite ju i u njoj skuhajte špagete. Ocijedite ih. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte češnjak, narezane gljive, papriku i mrkvu. Dinstajte oko 5 minuta miješajući. Dodajte grašak i špinat i dinstajte još minutu, dvije. U povrće dodajte špagete i sve zalijte pripremljenim umakom. Okrenite na vatri još par puta kako bi se sve spojilo.

MASLINA / DOBRA HRANA

23. travanj 2024 15:35