StoryEditorOCM

ekstrakcija uljaReakcija čitatelja: Talk je opasan, može izazvati rak!

Piše PSD.
5. srpnja 2016. - 10:58
prerada_maslina19-011014

Časopis MASLINA je u rujnu 2015. g. objavio jedan članak ugledne prof. dr. sc. Olivere Koprivnjak s Katedre za tehnologiju i kontrolu namirnica pri Medicinskom fakultetu sveučilišta u Rijeci. 

Cilj članka je objasniti visoku kvalitetu i visok prinos ulja, uglavnom dviju nespojivih stvari. Dalje se spominje da se na povećanje ulja može utjecati na razne načine u svim fazama procesa, kao vrste mlinova, način miješanja, podešavanje temperature tijesta, procjena vremena miješanja, potrebne količine vode, reguliranje brzine punjenja horizontalne centrifuge, protočnost vertikalne centrifuge i filtriranje.

Uspješnost izdvojenih kapljica ulja su one 10-150 mikro metara, ali su izdvojive samo one kapljice veće od 30 mikro metara. Iz tijesta visoke ekstraktibilnosti moguće je izvući 80-90% ukupno sadržanog ulja, dok je kod takozvanih teških tijesta izvlačenje ulja ispod 70%. 

Spominje se zatim da se u proizvodnji djevičanskih maslinovih ulja krajem 70-ih godina počeo koristiti talk kao pomoćna tvar uglavnom u Španjolskoj, ali i u Italiji.

Talk je prirodni mineral koji je inertna tvar i ne ulazi u kemijske reakcije sa sastojcima maslinova ulja. Talk se usitnjava na manje od 40 mikro metara i dodaje se polaganim usipanjem u tijesto 1-4%. On prikuplja najsitnije kapljice ulja i time se one lakše povezuju i nekom tehnologijom izvlače. 

Navodi se dalje da talk ne djeluje ni kemijski ni biokemijski nego je isključivo fizičkog karaktera, a mikronizirani talk udovoljava europskim i hrvatskim propisima o pomoćnim tvarima dopuštenim u proizvodnji djevičanskog maslinova ulja. Dodaje se i sol kao i talk 1-4% nekad zajedno, ali i odvojeno. 

Laboratorijski pokusi s talkom i kuhinjskom soli provedeni su na Medicinskom fakultetu u Rijeci i poljoprivrednom odjelu Veleučilišta u Rijeci 2007. - 2013. g. te uz potporu znanstvenih istraživanja na Sveučilištu u Rijeci od 2013. do 2015. godine.

U medicinskim krugovima je opće poznata stvar da je azbest drugi na top-listi u svijetu provjerenih kancerogena (izazivača raka), a prvi je krom i njegovi spojevi, a ako se dobro sjećam davnog predavanja s jednog kongresa o raku, plastika je bila na petom ili šestom mjestu na svjetskoj top-listi. 

Kad se govori o plastici vjerojatno se mislilo na poliestersku smolu i razrjeđivač stirol i tome slično, ali treba znati da su vagonski bazeni za vino u Podgradini bili od poliesterske smole, iste one od koje se prave brodovi, a najbolji filteri za bijela vina su bili azbestni filteri. Možda se i sada negdje kakav krije.

Kad se uštrca ampula azbestnog praha mišu u trbuh on dobije rak jajnika, maternice, bubrega - nema gdje nema.

U mojoj knjizi Ginekološka onkologija (od 2005. g. autora Ćorušić, Babić, Samija i Sobat) na stranici etiopatogeneza tumora jajnika spominju se tri hipoteze koje pokušavaju objasniti patogenezu raka jajnika:
1. Hipoteza neprestanih ovulacija
2. Gonadotropinska hipoteza
3. Hipoteza zdjelične kontaminacije

Molim vas kako bih ja mogao zagaditi ženinu zdjelicu i njezine organe, a posebno osjetljive jajnike? Jednostavno. Pudranjem rodnice (vagine) i stidnice (vulve) dolazi do uvlačenja čestica talka i azbesta u maternicu, a preko nje u jajovode sve do kontakta s jajnicima.

Toj hipotezi potporu daje činjenica da upotreba talka povećava rizik od nastanka ovarijskog raka, te da smanjeni rizik od nastanka ovarijskog raka imaju histerektomirane žene (žene koje su izvadile maternicu) kao i žene s obostrano podvezanim jajovodima. Logično.

Starije generacije ginekologa su godinama upotrebljavali bizmutov subgalat kao izvrstan prašak za sve vaginalne infekcije, ali nije problem u lijeku već u talku koji je služio kao pomoćno, navodno indiferentno, sredstvo za razrjeđenje lijeka.

U jednoj studiji od 13 bolesnica s rakom jajnika patolozi su u 10 žena našli talk na tumoru jajnika.

Neki epidemiolozi sugeriraju da je veza između talka i karcinoma jajnika sekundarna, a da je pravi razlog kontaminacija talka s azbestom koji se kopa zajedno. Argumenti koji povezuju talk i epitelni karcinom jajnika sadrže četiri glavne sastavnice:
1. Kemijska povezanost izmedu talka i azbesta u mineralnim depozitima i kozmetičkim puderima
2. Azbest kao uzrok peritonejskog i pleuralnog (poplućnica) mezotelioma
3. Ontogenetska (embrionalno razdoblje života organizma) povezanost između epitelnog raka jajnika i mezotelioma
4. Ulazak talka u peritonejsku šupljinu

Nekoliko studija pokazuje statistički značajan porast rizika za epitelni ovarijski rak u korisnica pudera za vanjsko spolovilo žene te higijenskih uložaka s puderom.

Da ponovimo razlog br. 4 - ulazak talka u trbušnu šupljinu. Žalosti do kosti, pa svi koji budemo trošili takva ulja unijet ćemo talk i azbest u crijeva, a ona se valjda nalaze u trbušnoj šupljini. 

Volio bih kad bi ovaj članak dospio do ljudi koji se bave propisima o dopuštenim pomoćnim tvarima u Hrvatskoj za proizvodnju djevičanskog maslinova ulja. Mnogo je zdravije ulje zadnje kategorije - lampante (ulje za sviću) nego djevičansko maslinovo ulje s talkom i azbestom. 

Ovdje treba zamoliti prof. Koprivnjak da utječe na zabranu eksperimenata koji su u Rijeci izgleda već završeni, ali da ta tehnologija ekstrakcije ne ugleda svjetlo svakodnevnice.

Talijanska toskanska ulja nekad na glasu danas su profanirana. Tisuće tona afričkog ulja završi u Italiji. Neki stručnjaci kažu da je nivo zarade na patvorenim maslinovim uljima ravan zaradi na kokainu. 

Prije par godina su neki pametni momci uzeli talijanska ulja iz trgovine u Omišu i poslali ih na analizu. Naša najgora bila su daleko bolja od talijanskih. Mogao bi cijeli Split na njima upaliti lumine na Dan mrtvih.

PIŠE Mihovil Jeramaz, Dr. med.
Spec. gin. porodništva

19. travanj 2024 15:55