StoryEditorOCM
PelješacOPĆINSKI ODBOR SE BUNI

Iz Orebića tvrde da je u HDZ upisan falsifikatom, načelnik Ančić kaže da se ‘svaka ptica vrati doma‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
5. ožujka 2020. - 11:31
Općinska organizacija HDZ-a Orebić na facebook stranici Zajednice žena HDZ-a 'Katarina Zrinski' Općine Orebić objavila je očitovanje u kojem iznose kako nisu bili za učlanjenje aktualnog načelnika Tomislava Ančića u stranku, a koji je donedavno bio član HSLS-a. Ančić je ipak postao član HDZ-a, a u očitovanju Općinskog odbora orebićkog HDZ-a, koje nije potpisano imenom i prezimenom, stoji tvrdnja kako je 'upisan falsifikatom'.


image
načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić


'Ančić po Statutu HDZ-a nije član HDZ-a!'


Na naše pitanje tajništvu HDZ-a središnjice u Zagrebu je li Tomislav Ančić, koji je bio član HSLS-a, postao član HDZ-a i kada, te da Općinski odbor HDZ-a Orebić tvrdi da je njegovo učlanjenje u stranku falsifikat, odgovorili su nam tek djelomično, rečenicom da je 'uvidom u evidenciju članstva odlukom Visokog časnog suda od 24. siječnja 2020. gospodin Tomislav Ančić upisan u članstvo HDZ-a'.

Pisci očitovanja iz OO HDZ-a Orebić zasad ne žele davati detaljnija objašnjenja. Ističu da je Tomislav Ančić više puta mijenjao stranačku pripadnost – bio je član HDZ-a, pa se upisao u HSP Ante Starčevića, zatim u HSLS, a sada opet želi natrag u HDZ, zbog čega sumnjaju u njegove namjere, posebno s obzirom na činjenicu da je dva puta izašao na izbore s drugom strankom protiv njih, ističe naš izvor. Kaže i da je, da bi ga HDZ primio, trebao donijeti ispisnicu iz HSLS-a, te da za članstvo u HDZ-u 'postoje pravila ponašanja'.

- Ančić nije legitimno izabran član HDZ-a jer temeljem Statuta HDZ-a, u članstvo se prima u temeljnoj organizaciji s područja na kojem živi. On to nikad nije zatražio kod nas - rekli su iz orebićkog Općinskog odbora.
- Po Statutu i po nama, on nije član HDZ-a - decidirani su.


'Zbog sitnih interesa, plaćat ćemo dugove'


Očitovanje OO HDZ-a Orebić prenosimo u cijelosti:
'Poštovani članovi i članice HDZ-a, simpatizeri, žitelji Općine Orebić, zbog aktualnih događaja o kojima se priča u posljednje vrijeme odlučili smo objaviti očitovanje kako bi se ogradili od postupaka pojedinaca koji nam na sve moguće načine nastoje naštetiti. Upoznati ste s podatkom da je načelnik Općine Orebić podnio zahtjev za učlanjenje u HDZ. Isto tako, načelnik navodi da je u istu stranku i primljen, ali ipak situacija nije tako jednostavna. Općinski Odbor HDZ-a na svojim je sjednicama, kada se dalo naslutiti što se sprema, iznio mišljenje kako nije za navedeno učlanjenje.

- Naime, nije problem učlanjivanje, nego i svi problemi ove Općine koji dolaze s time. Dugovi, zaduženja, jamstva, garancije i kreditna zaduženja, kako Općine, tako i komunalnog poduzeća, na što upozoravamo na svakoj sjednici Općinskog vijeća. Pusti projekti koji nikako da započnu, a kamoli dovedu do kraja. Aplicira ih se bezbroj puta i iz nekog nepoznatog razloga, ne prolaze. Iz tog razloga, lokalni HDZ je mišljenja kako to učlanjenje nije dobro i nije dugoročno. Smatramo kako bi se ovakvim postupkom nanijela šteta našoj stranci, a u konačnici i svima nama koji mislimo na dobrobit našeg mjesta i Općine. Ne želimo da u budućnosti svi VI, a i mi ispaštamo za ovakvu odluku. Ne želimo, ali izgleda da ćemo zbog nekih sitnih interesa pojedinaca
plaćati sve ove dugove.

- Po primitku pristupnice za učlanjenje u HDZ, Općinski odbor HDZ-a je na sjednici odbora donio sukladno Statutu članak 9., st. 1. i 3., kako nije u nadležnosti donijeti odluku o učlanjenju zbog nekompletne dokumentacije. Uz pristupnicu, član koji je istupio iz HDZ-a, isključen je ili je trenutno u nekoj političkoj stranci na području RH, treba dostaviti istupnicu i prethodnu suglasnost Visokog časnog suda. Većina odbora je i dalje pri istom mišljenju, te smo odlučni u tome da nikada nećemo stati ispred organizacija i ljudi kojima je osnovna postavka vlastita korist, a dobrobit Općine Orebić je negdje samo u lošim prezentacijama za javnost. Bez ikakve obavijesti o ishodu odluke Visokog časnog suda, upisan je u bazu članstva od strane treće osobe te mi, kao Općinski odbor, ne stojimo iza te odluke i istu bazu, odnosno dio baze u kojem je navedeni upisan, smatramo falsifikatom. Primjedbe na takvu bazu poslane su Tajništvu HDZ-a u Zagrebu te ŽO HDZ-a DNŽ, te se od istih očekuje odgovor. Isto tako, Općinski odbor je jednoglasnom odlukom, a sukladno Statutu HDZ-a članak 18., st., 1, pokrenuo stegovni postupak za tri člana Općinskog odbora radi falsificiranja zapisnika u korist Ančića, te aktivnog rada protiv Općinskog Odbora i odluka Odbora, i u krajnjem slučaju i protiv HDZ-a jer osoba za koju se zalažu nije legitimni član HDZ-a.

- Vjerujemo u ispravnost našeg rada i nadamo se da će ovo očitovanje barem malo razjasniti trenutnu situaciju te se nadamo pozitivnom ishodu aktivnosti koje poduzimamo, a sve za dobrobit naše Općine i SVIH stanovnika' – zaključuju.


image
Očitovanje Općinskog odbora HDZ-a Orebić o zahtjevu načelnika da se učlani u stranku
screenshot


Otišao, ali se vraća


A evo i komentara načelnika i novog člana HDZ-a Tomislava Ančića:
- Član sam HDZ-a, imam sve. Nisam član Općinskog odbora HDZ-a Orebić, ne moram biti njihov član da bih bio član HDZ-a – rekao je Ančić. - Bio sam već član HDZ-a, 23 godine. A otišao sam, eto tako. Zašto se vraćam? Pa je li se ptice vrate? - uzvratio je protupitanjem, te na naše pitanje o mijenjaju stranačkih dresova, odgovorio:

- Bio sam član HDZ-a, HSP-a Ante Starčevića i HSLS-a. Hvala na brizi! Vraćam se iz uvjerenja. Krenuo sam 1990. u to i bio do 2013. u tome, znači da sam tih uvjerenja i tih svjetonazora. Promijenio sam stranku zbog određenih neslaganja unutar HDZ-a.
A jesu sad izglađena ta neslaganja?, zanimalo nas je.
- Mislim da nisu, ali smatram da se mogu izgladiti. Kad dođete na kraj puta, čovjek se uvijek vrati doma – zaključio je Ančić.
18. travanj 2024 23:54