StoryEditorOCM
NeretvaOTKRIVAMO |

ZLATKO CANJUGA ŽELI GRADITI TRGOVAČKI CENTAR U PLOČAMA Spreman je gradsko zemljište platiti 14 milijuna kuna!

Piše Ante Šunjić
10. travnja 2021. - 12:03

Nakon što su na početku prošle, prekinute sjednice Gradskog vijeća Ploča vladajući pokušali uvrstiti u dnevni red prodaju čak 30 tisuća metara četvornih gradskoga zemljišta vrijednog gotovo 14 milijuna kuna, saznali smo tko je za njega zainteresiran.

Investicija od 10 milijuna eura

Radi se o zemljištu poslovne namjene u blizini Lidla u Ulici Crna Rika bb za koje je zainteresirana je tvrtka ENS, u vlasništvu Zlatka Canjuge, bivšeg glavnog tajnika HDZ-a i savjetnika predsjednika dr. Franje Tuđmana. Njegova tvrtka, u pismu namjere koje je uputila Gradu Ploče, zainteresirana je za neizgrađeno građevinsko zemljište površine između 25 tisuća i 30 tisuća metara četvornih, s odgovarajućim prometnim rješenjem i potrebnom komunalnom infrastrukturom, na kojemu bi gradila trgovački centar s parkiralištem, gospodarskim dvorištem i drugim potrebnim sadržajima. Kako su naveli, izgradnju i opremanje objekta financirali bi iz vlastitih sredstava, a ukupna planirana vrijednost investicije iznosila bi oko deset milijuna eura. Za samo zemljište utvrđena je početna cijena za natječaj od 460 kuna po metru četvornom, što za 30 tisuća „kvadrata“ iznosi 13,8 milijuna kuna. Gradnja trgovačkog centra bila bi gotova za najviše dvije godine, a bilo bi zaposleno preko 100 radnika. U ENS-u su istaknuli kako im je Grad Ploče od posebnoga interesa jer smatraju „da bi izgradnja trgovačkog centra s navedenim sadržajima svojom ponudom značajno pridonijela razvoju lokalne zajednice i otvaranju novih radnih mjesta, kako Gradu Ploče tako i okolnim mjestima koja mu gravitiraju“. Ako se ova investicija realizira, u samo nekoliko stotina metara zračne linije biti će više prodajnih centara. Naime, na tom području već se nalaze LIDL, TOMMY i Studenac, a Grad je nedavno, za izgradnju prodajnog centra, prodao zemljište i Plodinama.

image
Cijena iznosi 460 kuna po metru četvornom, a za 30 tisuća „kvadrata“ 13,8 milijuna kuna.
Ante Šunjić

 

Gradonačelnik povećao plaće

Zlatko Canjuga je široj javnosti poznat po političkom djelovanju devedesetih godina prošloga stoljeća. Uz nabrojene funkcije bio je član Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti u uredu Predsjednika Republike, a javnost ga pamti kao predsjednika NK Croatia, u doba kada se zagrebački Dinamo tako zvao. Podsjetimo oporba je sjednicu Gradskog vijeća napustila upravo zbog, kako su kazali, „najveće prodaje zemljišta u povijesti Grada“ te nisu prihvatili prodajom zemljišta neposredno prije izbora. Naime, SDP-ov gradonačelnik Mišo Krstičević neposredno prije početka sjednice uvrstio je u dnevni red odluku o prodaji gradskog zemljišta vrijednih jer mu je proračun u tom trenutku bio u manjku preko 7 milijuna kuna. No, odlaskom oporbe i prekidom sjednice o tome se nije raspravljalo. Istovremeno, iako je proračun u minusu, odlukom gradonačelnika, od 1. travnja ove godine povećala se osnovica za obračun plaća službenicima i namještenicima u gradskoj upravi na 4.250 kuna bruto. Do sada je bila 3.930 kuna bruto i ta osnovica je bila na snazi od 2010., kad je stupio na snagu novi zakon o plaćama u jedinicama lokalne i područne samouprave.

19. travanj 2024 05:39