StoryEditorOCM
NeretvaKARDELJEVO

Turisti koji dođu u ovaj grad misle da se još zove po komunističkom političaru, pa to i šire na Facebooku i Instagramu

Piše PSD
19. kolovoza 2021. - 17:34

Dio turista koji dođu ili prođu Ploče u Instagram hashtagovima to mjesto naziva - Kardeljevo. Čak i sam Instagram u svojoj geo-lokaciji na izbor nudi Kardeljevo, ime grada koji ne postoji!

image
Screenshot Instagram
Screenshot Instagram

Izvorni stanovnici grad su nazivali 'Ploča', što je i izvorno ime ovoga grada. A zašto 'Ploča'? Ime 'Ploča' dano je vjerojatno zato što su stanovnici okolnih mjesta i prvi doseljenici vadili i sušili svoje ribarske mreže na području današnjeg grada ili po otočiću u sredini zaljeva koji ima izgled ravne ploče, piše Slobodna Dalmacija.

image
Screenshot Instagram
Screenshot Instagram

Ploče imaju vrlo "bogatu" povijest promjena svog imena, prvo je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije promijenjeno ime u Aleksandrovo, po kralju Aleksandru I. Karađorđeviću.

image
Screenshot Instagram
Screenshot Instagram

To ime se održalo do II. svjetskog rata, i talijanske okupacije, kada Aleksandrovo postaje Porto Tolero (tal. luka za prekrcaj, a što je banalna istina, jer im je služila za ukrcaj sirovina iz Bosne prema Italiji). Nakon kraja rata 1945. vraćeno je izvorno ime, Ploča.

Grad je od 1950. do 1954. godine, te od 1980. do 1990. nosio ime Kardeljevo po jugoslavenskom komunističkom političaru, Slovencu Edvardu Kardelju.

image
Screenshot Instagram
Screenshot Instagram

U međuvremenu od 1954. do 1980. prvi put se uvelo ime Ploče, dakle množina prvotnog naziva, koje se vraća u počecima osamostaljenja Republike Hrvatske, već 22. studenoga 1990. godine., navodi Wiki.

23. travanj 2024 20:12