StoryEditorOCM
NeretvaMEĐUNARODNA SURADNJA |

PROJEKT TRŽIŠTA USLUGA "dRural": Naša županija sudjeluje uz Extremaduru, Jämtland i Gelderland.Cilj je dosegnuti nova tržišta

Piše DV
21. lipnja 2021. - 15:10

Na prvom sastanku hrvatskih partnera projekta „dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja“ u Metkoviću bilo je riječi o projektnim aktivnostima u narednom razdoblju.

U okviru dRural-a razvijaju se dva projekta za dolinu Neretve – virtualna čekaonica u Domu zdravlja Metković i virtualna tržnica za poljoprivrednike u dolini Neretve. U suradnji s Gradom Metkovićem, Domom zdravlja Metković, Tehnologijsko-razvojnim centrom u Osijeku te partnerima iz Španjolske, Belgije, Italije, Švedske, Nizozemske, Irske i Srbije, početkom ove godine Dubrovačko-neretvanska županija krenula je s provedbom dRural projekta financiranog, u sto postotnom iznosu, iz EU programa OBZOR 2020.

Među četiri europske ruralne regije, uz španjolsku Extremaduru, švedsku Jämtland Härjedalen i nizozemsku regiju Gelderland, je i Dubrovačko-neretvanska županija koja ovaj pilot projekt iz doline Neretve planira preslikati i na druga područja u našoj županiji.

Na sastanku u Metkoviću, Dubrovačko-neretvanska županija je uvodno predstavila projekt, a uslijedio je program „EIT FOOD Awarness day“ te panel rasprava na temu implementiranja dRural projekta u neretvanskom kraju na kojoj su bili i poljoprivrednici s tog područja. O novostima, koje poljoprivrednicima nudi razvoj dRural platforme, govorio je prof. dr. sc. Ivan Štefanić, direktor Tera Tehnopolisa iz Osijeka, naglasivši pritom mogućnost dosezanja novih tržišta za plasman kvalitetnih neretvanskih proizvoda u pojedinim europskim metropolama. Kao glavni ciljevi dRural projekta navode se nova radna mjesta i poboljšanje kvalitete života u europskim ruralnim područjima. Uz to, dRural će pomoći rastu gospodarstva i poticati lokalne poduzetnike. Partneri iz 9 zemalja udružili su se kako bi se stvorilo jedno „mrežno“ tržište koje će žiteljima ruralnih sredina ponuditi raznovrsne usluge, od zdravstva, dostupnosti lokalne uprave, do stručne pomoći.

19. travanj 2024 07:41