StoryEditorOCM
NeretvaMALA POŠTA/

Pločani prosvjeduju, a Ministarstvo mora ne vidi u čemu je problem

Piše Ante Šunjić
7. srpnja 2020. - 19:58
Građani Ploča, vlasnici brodica, obratili su se Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, radi provođenja upravnog nadzora nad odlukama Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije, koja određuje visinu veza u luci Mala Pošta u Pločama.

Neispunjene obveze

To je nastavak dugotrajnih prijepora oko kategorizacije pločanske luke, a time posljedično i cijene veza. Ministarstvo je odgovorilo da ne nalazi nepravilnosti, što znači da bi vlasnici brodica trebali plaćati 200 kuna po metru dužine plovila na uređenom, odnosno 180 kuna po metru dužine na neuređenom dijelu obale. Što misle o toj odluci, Pločani su već pokazali prosvjedima, peticijom i performansom. Nezadovoljni odgovorom ponovno su se obratili Ministarstvu jer smatraju da je Ministarstvo obuhvatilo samo one obveze koje je županijska Lučka uprava ispoštovala, dok je preostale obveze jednostavno preskočilo. Te su obveze, ističu Pločani, određene Pravilnikom i moraju se ispoštovati prije naplate građanima.



image
Obalu su gradili sami mještani samodoprinosima osamdesetih godina prošloga stoljeća
Ante Šunjić


Među neispunjenim obvezama jeste ona koja propisuje da luka Mala Pošta unutar same luke mora biti kategorizirana u zone. Zatim, vlasnici brodica tvrde kako nema dokaza o izdavanju lokacijske dozvole u svrhu utvrđivanja obuhvata lučkog područja u skladu s Pravilnikom, te da su lučke uprave dužne izraditi geodetski situacijski nacrt stvarnog stanja pomorskog dobra. Na tako izrađen prijedlog ishodila se potvrda nadležnog upravnog tijela za provedbu dokumenata prostornoga uređenja da obuhvat lučkog područja nije u suprotnosti s dokumentima prostornoga uređenja, te se dostavlja osnivaču s prijedlogom za promjenom akta o lučkom području.

Luka se mora kategorizirati

-Lučka uprava je dužna nakon postupka iz članka 20. ovog Pravilnika i određivanja namjene luke, u roku od tri mjeseca odrediti broj komunalnih vezova, te javno pozvati (oglas na ploči u mjestu luke i lokalni glasnik) sve korisnike koji imaju ugovor o vezu da isti prijave radi prvenstva, a onda sukladno utvrđenim kriterijima sklopiti ugovore o vezu s ostalim vlasnicima brodova/brodica. Znači ne može se odrediti broj vezova i pozvati građane na sklapanje ugovora o vezu prije negoli se obave predradnje.


image
Obalu su gradili sami mještani samodoprinosima osamdesetih godina prošloga stoljeća
Ante Šunjić



Postoji studija koju je naš odvjetnik priložio Ministarstvu, gdje je nedvojbeno utvrđeno da se i sama luka mora kategorizirati u zone, ne u odnosu na ostale luke, i mora se ishoditi dokumentacija koja je navedena. Ministarstvo preskače ove dijelove obveza i uopće se ne osvrće na njih, iako se još od ožujka se očekuje odgovor- istaknuli su nezadovoljni vlasnici brodica iz Ploča.

Samo izgradili obalu

Dok se čeka rasplet ove situacije, započete još 2016. godine, kada je, na iznenađenje Pločana, županijska Lučka uprava donijela odluku o kategorizaciji luke Mala Pošta u luku prve kategorije, treba podsjetiti da Pločani nisu protiv plaćanja obveza, ali ukazuju na niz okolnosti koje im ne idu u prilog.

Osim činjenice da su obalu gradili sami mještani samodoprinosima osamdesetih godina prošloga stoljeća, da je održavaju gradske službe, a vez moraju plaćati dubrovačkoj Lučkoj upravi, moraju se i sami snalaziti kada trebaju rješavati pitanja poput istezališta, suhog veza, vode, struje, krmenog veza, a nema ni video nadzora, stražarske službe i drugih potrebnih sadržaja. Osim toga ne postoji nikakva nadgradnja i podgradnja, upitan je stupanj zaštićenosti luke, kao i njena ekološka opremljenost, a plovilo posebno opremljeno za sanaciju mora premješteno je iz Ploča.
19. travanj 2024 02:11