StoryEditorOCM
NeretvaGALERIJA NA OTVORENOM |

ORONULIM GRADSKIM FASADAMA ‘UDAHNUT‘ JE ŽIVOT Raznobojna umjetnička djela s potpisom street art umjetnika u Opuzenu

Piše Stanislav Soldo
5. srpnja 2021. - 12:49

Opuzen je ovih dana postao umjetnička galerija na otvorenom. Festival ulične umjetnosti, Art festival Zen Opuzen, koji se održava po sedmi put, doveo je u grad brojne umjetnike koji se okušavaju u oslikavanju pročelja opuzenskih zgrada, jednako kao i prethodnih godina.

Festival ulične umjetnosti, Art festival Zen Opuzen, koji se održava po sedmi put, doveo je u grad brojne umjetnike koji se okušavaju u oslikavanju pročelja opuzenskih zgrada, jednako kao i prethodnih godina, prenosi Slobodna Dalmacija.

Slikajući na oronulim gradskim fasadama i zapuštenim zidovima mladi su umjetnici opuzenskim kaletama udahnuli novi život.

Raznobojna umjetnička djela s potpisom street art umjetnika mogu se na svakom koraku vidjeti u Opuzenu.

Ove godine središnje mjesto za oslikavanje je oronula i zapuštena zgrada nekadašnjeg giganta PIK-a Neretve, koji je propao u pretvorbi i privatizaciji sredinom devedesetih. Zgrada je u samom središtu Opuzena i street art umjetnici joj daju novi život.

POTAKLA IH BROJNA ISELJAVANJA

Organizator festivala Zen Opuzen je opuzenska udruga Sveti Valerio, a kako nam kazuju, iz ove udruge ideju za festival su dobili nakon iseljavanja mladih Opuzenaca u Irsku, Njemačku, Englesku u potrazi za boljim životom.

Zapravo street art je svojevrsni bunt protiv sumorne svakodnevnice u Opuzenu i čitavoj dolini Neretve, koju su bojama i kistom uspješno razbili brojni umjetnici oživivši opuzenske fasade.

A osim bojama i kistom, opuzenske kalete su oživjele i pod kišobranima-posebnim instalacijama koje su festivalu Zen Opuzen dale novu dimenziju.

- Ove godine sudjeluje dvanaest umjetnika koji se okušavaju u street artu a ove godine glavni projekt nam je oslikavanje bivše Pik-ove upravne zgrade - ističe Josip Tutavac iz udruge Sveti Valerio, koja tradicionalno organizira festival.

A da bi se sve to uspjelo oko zgrade je postavljena skela od oko 400 metara kvadratnih na kojoj će raditi umjetnici iz Splita, Zagreba, Francuske - kaže nam Tutavac.

Što se tiče izbora motiva, umjetnici imaju široku slobodnu odlučivanja u svom umjetničkom izričaju, od motiva čudesne šume i grafita pa do drugih zanimljivih situacija koje prezentiraju na oronuloj fasadi.

Art umjetnice će oslikati preko 450 kvadrata površine na bivšoj zgradi Pik-a koja se nalazi u samom centru Opuzena i do sada je uglavnom bila ruglo grada - zaključuje Tutavac.

18. travanj 2024 17:56