StoryEditorOCM
Neretvazaraza bukti

Neum nije korona free zona: u tri dana otkriveno četrnaest novozaraženih

11. prosinca 2021. - 08:12

Prema službenim informacijama Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije u Neumu je proteklog vikenda zabilježeno dvanaest oboljelih od Covida-19 dok je jučer bilo dvoje novootrkivenih, pa tako za tri dana imamo četranest zaraženih u ovom BIH gradiću na moru koji broji 4960 stanovnika. Statistički gledano, riječ je o iznimno velikoj zarazi prema broju stanovnika. premda se do neki dan smatralo da je Neum korona free zona. Bosanski i hrvatski mediji pisali su o "hercegovačkom čudu", gdje se rijetki pridržavaju osnovnih epidemioloških mjera, maske ne nosi gotovo nitko niti ima povećanog interesa za cijepljenje protiv Covida 19. Kolektivni Imunitet su pripisivali "kamenim ganima", morskom zraku i hercegovačkim travama, no to očito nije tako.

Teoriju o prirodno imunitetu u Neumu javno je iznio ravnatelj tamošnjeg Doma zdravlja, Pero Pavlović.

​ - Moje mišljenje je da veliki broj stanovnika, više nego što je cijepljeno je steklo prirodni imunitet. O tome se vrlo malo govori. Ja mislim da je u jednome mjestu, evo s ovoliko, da je bar još toliko steklo imunitet, a da i ne zna da nije imalo simptome, kazao je Pavlović za rtl direkt.

Ustvrdio je da se neće cijepiti jer je uvjeren da mu je dovoljno da se inhalira s morskom ili slanom vodom u kombinaciji s ljekovitim biljem poput vrijeska, kadulje ili pelina koji rastu u hercegovačkim poljima.

- Sol uništava bakterije virusa. To je već otprije poznato normalno da se to odnosi i na ovaj virus. Druga stvar virus se zadržava jedno vrijeme kad mi udišemo kroz nos na sluznici i zato pare. Imaju visoku temperaturu i udišemo više puta te pare i one isto ubijaju virus, kaže Pavlović.

S obzirom da je zaraza ovih dana dobro uzdrmala Neum, čini se da im alternativa kakvu zagovara prvi čovjek lokalnog Doma zdravlja baš i ne pomaže.

19. travanj 2024 09:13