StoryEditorOCM
NeretvaTURISTIČKA PONUDA |

NEISKORIŠTENI RAJ ZA LJUBITELJE PTICA I PRIRODE ‘Bird watching‘ novi je ‘mamac‘ za imućne turiste u dolini Neretve, i to tijekom cijele godine

Piše Stanislav Soldo
4. kolovoza 2020. - 21:39
Promatranje ptica, odnosno 'bird watching' ne ovisi o godišnjem dobu ali ni o korona krizi koja je ovog ljeta desetkovala goste na Jadranu. Stoga bi upravo bi bird watching uz treking i fotosafari mogao postati budućnost turizma u dolini Neretve koji više ne može biti isključivo baziran na moru i plažama.

image
CROPIX


Dalmacija je nedvojbeno raj za 'bird watchere' ali i ostale posjetitelje željne avanturističkog duha, koje u Neretvi, inače orintološkom rezervatu, nestrpljivo očekuju već ove jeseni. Za razliku od dosadašnjeg turizma koji po dalmatinskim mjestima bilježi ogromne gubitke, korona krize bi mogla otvoriti nove turističke proizvode poput kitesurfinga ili pak promatranja ptica. I dok se kite surfing pokazao kao puni pogodak, promatrači ptica te ljubitelji prirode tek bi trebali stići u Hrvatsku. A budući se radi o gostima koji su u pravilu dobre platežne moći, neretvanski ugostitelji zadovoljno trljaju ruke. U Europi postoji nekoliko lokacija za promatranje ptica. To su najčešće velika močvarna područja na Gibraltaru koja posjete milijuni ptica u migracijama, zatim slijedi Donana u Španjolskoj, Camargue u Francuskoj, Eilat u Izraelu. Njima uz bok su dalmatinska obitavališta ptica dolina Neretve, Vransko jezero, Kolansko blato, koje treba promovirati kao 'bird watching' destinacije.

O značenju delte Neretve za 'bird watchere 'najbolje govore mnogobrojni nalazi prstenovanih ptica koje su zimi ili tijekom proljetne i jesenske seobe bile u ovim krajevima. U Neretvi se tako odmaraju razne vrste pataka, čaplji, čigri, eja, žalara, čurlina i prutki, što je prava poslastica za ljubitelje ptica i prirode.

- Inozemnim posjetiteljima je najveće zadovoljstvo biti u prirodi na otvorenom. Promatranje ptica novost je u ovdašnjoj turističkoj ponudi - otkriva nam Pavo Jerković, turistički djelatnik sa višegodišnjim iskustvom upravo u promicanju selektivnih oblika turizma, počevši od fotosafarija kroz neretvansku močvaru. Ljubitelji ptica sa sobom donose dalekozore i literaturu za raspoznavanje ptica. Neki čak snimaju i pjev ptica te ih posebnim teleobjektivima fotografiraju.

image
CROPIX


- Gost uzme dvogled i promatra ptice na čeki i po nekoliko sati. Tu mu se organizira ručak i to je za njih nezaboravan doživljaj. Također gosti vole i loviti ribu. Kad uhvate ploticu, peškelja ili soma odmah ga skuhaju na brudet, kazuje nam Pavo Jerković, koji se nada intenzivnojoj posjeti 'bird watchera' u podsezoni kada kreće jesenska migracija ptica.

Riječ je o imućnoj i visoko obrazovanoj klijenteli, koja ne žali novca ako zauzvrat dobije ono što želi. Njima nije problem proći pola svijeta da bi promatrali ptice u Neretvi, istraživali pojedine vrste ili u svoje bilješke zapisali da su vidjeli neku rijetku pticu. U dolini Neretve redovito se pojavljuje preko 150 vrsta ptica, od čega se većina smatra ciljnim vrstama područja ekološke mreže Delta Neretve. Kao najveći kompleks tršćaka u Republici Hrvatskoj, cijelo područje delte Neretve važno je i kao odmorište tijekom seobe ptica prema Africi, kao i za zimovanje ptičjih populacija iz sjeveroistočne i srednje Europe. Upravo stoga se dolina Neretve želi zaštiti.

- Općina Zažablje podržava inicijativu, da nakon 15 godina Ministarstvo zašite okoliša i energetike proglašava posebni ornitološki rezervat u Kutima. Samim time je općina dobila dodatnu vrijednost, potencijal za razvoj selektivnih oblika turizma a ujedno i očuvanje ovog područja - kazala je načelnica Zažablja, Maja Vrnoga. Glavna turistička ponuda na području predloženih posebnih rezervata je foto-safari u tradicionalnoj lađi, sportski ribolov, ronjenje, kajakaštvo, promatranje ptica, biciklizam i pješačenje. - Ovo područje je trebalo zaštiti prije 25 godina, ali nikada nije kasne i sve aktivnosti koje štite prirodu ja pozdravljam. Međutim, treba o svemu informirati lokalno stanovništvo i točno objasniti što dobivaju odnosno što gube kada se određeni područje zaštiti. Ljudi se trebaju prilagoditi prirodi i živjeti i raditi u skladu sa prirodom, ističe Jerković koji je na obali jezera Kuti sagradio Neretvansku kuću koju u sezoni posjeti nekoliko tisuća inozemnih posjetitelja i to u neretvanskim lađama jer drugog puta nema.

image
CROPIX


- Inozemni posjetitelji su sretni kada se voze u lađama pa sretnu naše poljoprivrednike koji ih časte smokvama, jagodama, trešnjama, mandarinama. Toga nema nigdje u svijetu-naglašava Jerković, koji se nada da će proglašenje posebnog rezervata jezera Kuti intenzivirati turistička ponuda ovog kraja od koje će imati koristi i turistički djelatnici ali i lokalni poljoprivrednici.

Milijuni registriranih promatrača
Promatranje ptica u svijetu je iznimno razvijen oblik turizma. Riječ je o milijunima registriranih promatrača koji prelaze oceane i kontinente da bi vidjeli neku rijetku ptičju vrstu. Ornitolozi sa kojima smo razgovarali slažu se da je ovo budućnost doline Neretve jer za razliku od lova, jednu životinju mogu vidjeti stotine turista. Upravo je na tom tragu i proglašenje jezera Modro oko, Ušća Neretve i jezera Kuti posebnim rezervatima, u kojima će se među ostalim promovirati i promatranje ptica.
19. travanj 2024 10:07