StoryEditorOCM
NeretvaPOLJOPRIVREDA

EU novac zaobilazi Neretvu-poljoprivrednici neće u zadruge

Piše Stanislav Soldo
6. listopada 2021. - 21:43

  Iako je Ministarstvo poljoprivrede do sada više puta raspisivalo natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava kojima će se poticati rad poljoprivrednih organizacija kako bi poljoprivrednici lakše izlazili na tržište sa svojim proizvodima ali i jednostavnije nabavljali repromaterijal, novac ne dolazi u dolini Neretve jer ne postoje poljoprivredne zadruge i organizacije koje bi ga mogle iskoristiti.

  Kroz operaciju 9.1.1 „Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija“ kojoj je cilj cilju olakšati izlazak na tržište, a time i povećati konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivrednicima je na raspolaganju 10 milijuna kuna na državnoj razini, no čini se da bi ova sredstva mogla zaobići dolinu Neretve ali i Dubrovačko-neretvansku županiju.

Prihvatljivi korisnici su proizvođačke organizacije koje su priznate nakon 01. siječnja 2018. godine i kojima je odobren Poslovni plan od strane Ministarstva poljoprivrede.

Ukupan iznos potpore koji se može dodijeliti jednoj proizvođačkoj organizaciji iznosi 500.000 eura kroz pet godina, odnosno najviše 100.000 eura za poslovnu godinu u kunskoj protuvrijednosti.

Kako bi se novčana sredstva iskoristila u Neretvi, povjerenstvo za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije organizira radionicu o udruživanju poljoprivrednika u proizvođačke organizacije koja će se održati u ponedjeljak 11. listopada 2021. godine u hotelu Merlot u Opuzenu  s početkom u 10,00 sati.

   Kako bi se postigla veća moć kolektivnog pregovaranja poljoprivrednika s drugim akterima u opskrbnom lancu, Europska unija podržava poljoprivrednike koji žele surađivati u proizvođačkim organizacijama kroz koncentriranje opskrbe, poboljšanje marketinga, pružanje tehničke i logističke pomoći svojim članovima te prijenos znanja i unapređenje upravljanja.

S obzirom da se nalazimo u novom Programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije (2021.-2027.), značajnu ulogu u ostvarivanju strateških ciljeva hrvatske poljoprivredne politike imat će upravo Proizvođačke organizacije. Provedba različitih tipova sektorskih intervencija provoditi će se u okviru odobrenih operativnih programa proizvođačkih organizacija sa svrhom ostvarivanja ciljeva u sektoru voća i povrća. 

20. travanj 2024 00:51