StoryEditorOCM
KorčulaOTPALI LOVOR I TAMARIS

Zvijezda Kvarnera se privezala na zapadnu rivu u Korčuli

Piše dora lozica
1. srpnja 2021. - 08:58

Drama oko odabira koncesionara za za državnu brodsku liniju 614 Korčula - Orebić dobila je tužni epilog, nakon šest godina, kultne brodice Lovor i Tamaris jutros se nisu uputile prema Korčuli. Na zapadnu se rivu prvi put privezala brodica Zvijezda Kvarnera privatnog brodara G&V Line Iader iz Zadra.

Komunalno trgovačko društvo Bilan iz Orebića izgubilo je koncesiju za, kako kažu, drugu najprofitabilniju liniju u Hrvatskoj. Brodice Lovor i Tamaris od 2015. godine vitalna su veza otoka Korčule i Pelješca za više od 100 putnika dnevno, a tijekom turističke sezone ta se brojka vrtoglavo povećava. Procjenjuje se kako godišnje KTD Bilan preveze oko 230 tisuća putnika. Međutim, nakon Javnog natječaja dodjele za koncesije, u veljači ove godine donesena je Odluka kako će linija ovog puta biti dodijeljena privatnom brodaru iz Zadra, G&V Line Iaderu d.o.o. KTD Bilan uložio je dvije žalbe na odluku Agencije za obalski linijski promet, no i posljednja žalba je odbijena 14. lipnja, a novi je brodar započeo s vožnjom danas, prvog dana srpnja.

"Ova će se Zvijezda potopit u kanalu na prvu južinu", komentiraju skeptično Korčulani gledajući pomalo nezgrapni, novi brod kako vozi jednu od najvažnijih otočnih linija. Tamaris i Lovor napravljeni su baš za Pelješki kanal, maritimne sposobnosti ta dva kultna broda ne mogu se mjeriti s novim brodovima, tvrde Korčulani. Te dvije, Korčulanima omiljene brodice izgrađene su krajem 80-ih u korčulanskom škveru kao dio nekadašnje Mediteranske plovidbe. O Mediternaskoj se u Korčuli još uvijek priča s nostalgijom i ponosom, a Lovor i Tamaris, pod zastavom KTD-a Bilan, ostale su kao zadnji pioniri nekadašnjeg moćnog brodarskog poduzeća. No, kako doznajemo od načelnika Orebića Tomislava Ančića, postoji mogućnost da se ipak vrate prevoziti putnike na liniji 614, a i većina posade ostat će ista.

"U tijeku su pregovori i radi se na tome da zadržimo staru posadu. Najvjerojatniće će 9 od 12 Orebićana iz stare posade ostati raditi na liniji, a dogovaramo se i da novi brodar iznajmi od nas jedan brod", rekao nam je jutros Ančić.

Dok se pregovori ne završe, Korčulani sa zanimanjem čekaju prvo jače jugo kako bi ocijenili maritimne sposobnosti novog broda. Bit će otkazivanja vožnji, zaključili su.

18. travanj 2024 02:33