StoryEditorOCM
KorčulaULAGANJE U BUDUĆNOST |

VELIKI DAN ZA KORČULU - Potpisana četiri važna ugovora uz najavu novih projekata

Piše Dora Lozica
2. srpnja 2020. - 20:43
Danas, na terasi hotela Korčula De La Ville, uz brojne političke dužnosnike, uzvanike, posjetitelje i goste, potpisana su čak četiri važna ugovora za Grad Korčulu i to Ugovor o financiranju projekta Nova luka Korčula – Luka Polačište, Ugovor o rekonstrukciji pristupne ceste Luke Polačište od Račišća do Korčule, Ugovor o poslovnoj suradnji između HRT-a i Grada Korčule te Sporazum o zajedničkoj suradnji Sveučilišta Dubrovnik i Grada Korčule.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić i izaslanik ministra mora, prometa i infrastrukture te državni tajnik Tomislav Mihotić potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju Nove luke Korčula – Luke Polačište u iznosu nešto većem od 180 milijuna kuna. Ukupna vrijednost radova je oko 190 milijuna kuna, a monumentalni projekt o kojem se u Korčuli dugo govori  napokon je dobio i konkretne obrise.

„Ovo je najveća investicija u povijesti ulaganja u lučku infrastrukturu i najveća investicija kad su u pitanju Županijske lučke uprave u Hrvatskoj. Radi se o zahtjevnom građevinskom projektu, radovi će se vršiti na više od 20 tisuća kvadratnih metara, a Nova luka će imati zgradu lučkog terminala, preko 550 metara operativne obale, dva operativna gata, četiri ukrcajno-iskrcajne rampe te parking za više od 250 automobila. Prva faza projekta je gotova, imamo osiguranih nešto više od 180 milijuna kuna, krećemo s pripremom dokumentacije i postupkom javne nabave kako bi odabrali izvođače radova. Radovi bi trebali započeti krajem ove ili početkom sljedeće godina, a bit će završeni u roku od tri godine od početka. Izgradnjom Nove luke Korčula te Nove luka Perna u budućnosti, vožnja trajektom od Pelješca do Korčule skratit će se na 6 minuta!“, poručio je ravnatelj Tvrdeić.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Kaštelan i izaslanik ministra te državni tajnik Tomislav Mihotić potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju pristupne ceste Nove luke Korčula – Luka Polačište. Nešto više od 170 milijuna kuna utrošit će se na sanaciju 12 kilometara duge ceste od Korčule do Račišća koja je bolna točka istočnog dijela otoka.

„Ovo je najveći projekt u povijesti ŽUC-a, težak je više od 170 milijuna kuna i bez pomoći EU fondova ne bi ga uspjeli realizirati. Ovim će se projektom Račišće i sva ostala naselja  na kvalitetniiji i sigurniji način povezati s Korčulom i Novom lukom Polačište. Iznos je velik, ali on uključuje niz aktivnosti, jedna od njih je i otkup zemljišta za što je ovim Ugovorom osigurano 15 milijuna kuna te uskoro započinjemo s pripremanjem dokumentacije. Ponosni smo što ćemo biti generatori ekonomske aktivnosti na otoku, a najveći benefit vidimo u izgradnji biciklističke staze od Lumbarde do Račišća. Kad se izgradi nogostup od skretanja prema Lumabrdi i nova cesta do Račišća, dobit ćemo jednu kvalitetnu biciklističku stazu, a ciklo turizam je najbrže rastuća grana turizma u svijetu“, objasnio je ravnatelj Kaštelan.  

Gradonačelnik Korčule Andrija Fabris i rektor dubrovačkog Sveučilišta Nikša Burum potpisivanjem Sporazuma o suradnji Grada Korčule i Sveučilišta u Dubrovniku formalno su potvrdili najavu kako će Korčula postati prvi studentski, otočni grad. Ovim Sporazumom studenti će u Korčuli od jeseni moći upisati preddiplomski sveučilišni studij Nautike, Brodostrojarstva i Poslovne ekonomije, smjer turizam.

Gradonačelnik Fabris i glavni ranvatelj HRT-a Kazimir Bačić potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji Grada Korčule i HRT-a. Ovim ugovorom Korčula će dobiti Ispostavu u Korčuli, HRT centra Dubrovnik i jednog novinara dopisnika koji će izvještavati o događajima na Korčuli za nacionalnu televiziju. Dopisništvo je smješteno u prostorima Grada na Trgu Sv. Justine.

„Zbog epidemiološke situacije upisi na dislocirani fakultet u Korčuli su odgođeni za jesen. Što se tiče dopisništva, za sad ne znam tko će biti novinar dopisnik, koga odabere HRT, mi ćemo se složiti. Ovo je veliki dan za Korčulu, treba imati ideju, ljubav za Korčulu i želju za boljitkom, na taj se način prebrode sve prepreke, a ideje se realiziraju“, poručio je gradonačelnik Fabris.
19. travanj 2024 16:22