StoryEditorOCM
KorčulaNAJVEĆA OTOČNA GASTRO MANIFESTACIJA

VEČERAS 12. MAKARUNADA Sladokusci, popodne požurite po svoje žrnovske makarune!

Piše Dora Lozica
11. kolovoza 2019. - 13:55
Nakon što je prošle godine u nekoliko sati prodano više od 1200 porcija, i ove će godine udruga Žrnovski makaruni na starinski način pripremiti tradicionalni specijalitet kojeg će kušati tisuće posjetitlja.

Više od 150 kg mesa, 110 kg kapule i 10 kg domaćih pomidorica, na starinski način, na vatri i kotlovima, skuhan je tradicionalni šug za više od 250 kg makaruna koje je probalo čak dvije tisuće ljudi – tako je prošle godine izgledala 11. Makarunada na starom mjestu, ispred Doma kulture u Žrnovu, u organizaciji udruge Žrnovski makaruni. Najpoznatiji otočni gastronomski spektakl već 12. godinu za redom privlači brojne ljubitelje domaće tjestenine i umaka od govedine. Žrnovski makaruni su stoljetno, izvorno jelo koje se priprema u istoimenom mjestu tek nekoliko kilometara od grada Korčule. Gastronomski potencijal ručno rađene tjestenine i umaka od govedine prema tradicionalnoj recepturi prepoznali su Grad Korčula, TZG Korčule i mnogi drugi koji su se udružili s udrugom Žrnovski makaruni u sad već prepoznatljivoj manifestaciji koja po promotivnoj cijeni pruža mogućnost svakom posjetitelju da proba i uživa u glasovitom jelu.

Program popodne u Kampušu započinje u 17,00 sati radionicom „Učini sam pijat žrnovskih makaruna“, od 18:30 posjetitelji mogu kupiti prve porcije, a u 20:00 sati kao i svake godine započinje bogati kulturni i zabavni program. Porcija makaruna uz fetu domaćeg kruha s moračom košta 40 kn, a dio zarade udruga Žrnovski makaruni svake godine uplaćuje za potrebe osnovne škole i lokalnih udruga i klubova, kao i za humanitarne potrebe.

Ako mislite kako nešto slično možete pojesti u restoranima – varate se. Još je prije predsjednica udruge Žrnovski makaruni Fani Duhović upozoravala kako ono što se nudi u većini restorana teško može nazvati žrnovskim makarunima. Pripremaju ih na svakakve načine, porcije su preskupe, a šug sa svim i svačim dok su pravi makaruni s umakom od govedine. Žrnovski makaruni odnedavno nose i oznaku Hrvatski otočni proizvod što će dodatno utjecati na njihovu autentičnost, izvornost i prepoznatljivost. Zato požurite popodne na pijat pravih žrnovskih makaruna!
19. travanj 2024 22:14