StoryEditorOCM
KorčulaODRŽANO GRADSKO VIJEĆE

Smanjene plaće gradonačelniku, zamjeniku i svim djelatnicima Grada, izglasan konačni prijedlog Plana upravljanja starom gradskom jezgrom grada Korčule

Piše Dora Lozica
20. svibnja 2020. - 20:28
Zbog opširnog Dnevnog reda od čak 31 točke, 24. sjednica Gradskog vijeća Grada Korčule održana je dva dana, u petak 15. i ponedjeljak 18. svibnja u kino dvorani Centra za kulturu. U nastavku pročitajte najzanimljivije odluke.

U aktualnom satu gradonačelnik Fabris odgovorio na veliki broj pitanja, između ostalog komentirao je i trenutnu situaciju u brodogradilištu Leda koje je pred stečajem, raspravljalo se o kriznom rebalansu proračuna, a nije odgovorio na pitanje zašto je poništen natječaj za izbor ravnatelja Športskih objekata Korčula. Vijećnica Nika Slilić Maroević postavila je zanimljivo pitanje o testiranju pomoraca na virus Covid-19 na što je Ivan Šale, zamjenik gradonačelnika i predjednik stožera Civilne zaštite Korčula, odgovorio kako će uskoro pomorci, i svi ostali zainteresirani, u Domu zdravlja u Korčuli imati mogućnost testirati se na koronavirus uz naknadu, kako bi izbjegli 15 dana samoizolacije.

Predjednik Gradskog vijeća Marko Skokandić pročitao je i zahtjeve inicijative ugostitelja s područja Grada Korčule koji traže ukidanje naknade za korištenje javne površine i veću aktivnost stožera Civilne zaštite kad su u pitanju dostupne informacije za domaće i strane goste, turiste i posjetitelje vezane za trenutnu epidemiološku situaciju u gradu. Budući da su ugositelji zahtjeve uputili Gradskom vijeću, a ne gradonačelniku, ovom se točkom nije mogao nadopuniti Dnevni red pa je odlučeno da će se u doglednom vremenu organizirati tematska sjednica na kojoj će se raspravljati o zahtjevima ugositelja.

U petak, u prvom dijelu sjednice, raspravljalo se o 20 točaka Dnevnog reda.

U drugoj točki, na prijedlog gradonačelnika, vijeće je donijelo odluku o smanjenju plaće za 10 posto gradonačelniku i dogradonačelniku pomoću smanjenja koeficijenta. Za 10 posto linearno je smanjena plaća svim djelatnicima Grada Korčule i gradskih institucija na što je vijećnik Tino Andrijić komentirao kako nije pošteno da svim djelatnici bude jednako smanjena plaća budući da su neki radili puno radno vrijeme, neki su radili od doma, a neki nisu uopće. Plaće su smanjenje od travnja ove godine.

Jednoglasno je odlučeno da se na šest mjeseci ukine naknada predsjedniku Gradskog vijeća koja iznosi 2270 kuna mjesečno, zamjeniku predsjednika Gradskog vijeća koja iznosi 560 kuna mjesečno te članovima svih odbora koji dobivaju 50 kuna po sjednici.
Jednoglasno je odlučeno da gradonačelnik samostalno može odlučiti o smanjenju ili ukidanju plaćanja najma i naknada za javnu površinu u slučaju otežanih gospodarskih okolnosti kao i da Gradsko vijeće može osloboditi plaćanje komunalne naknade u izvanrednim situacijama.

Jednoglasno je izglasan i konačni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja Lokve. Radi se o prostoru na kojem se gradi nova benzinska crpka, a izgradit će se, kako je objasnio gradonačelnik Fabris, i trgovački centar sa skladištima i društvenim prostorima. Većina zemljišta na kojem se gradi trgovački centar u vlasništvu je turističke agencije „Vila Riva“ koja je u vlasništvu Boška Lozice, kako je vidljivo u sudskom registru Trgovačkog suda u Zagrebu.

Izglasan je i konačni prijedlog Plana upravljanja starom gradskom jezgrom grada Korčule. O ovoj se točki već raspravljalo na prijašnjim sjednicama, ali odluka nije donesena zbog tehničkih pogrešaka u proceduri. Vijećnica Marija Šegedin upozorila je da Plan je predviđa osnivanje institucije koja bi se bavila provedbom odluka u dokumentu, ne predviđa osnivanje radnih timova, ne referira se na važne dokumente koje su na snazi, ne postoji studija urbanizacije u raznim zonama, nema smjernica za postojeće stanje te nema grafičkih slika koje bi ukazivale kako će neke odluke izgledati. Vijećnik Tino Andrijić pohvalio je dokument ističući kako gradonačelnika nema smisla kritizirati za njegov angažman kad je u pitanju gradska jezgra. Plan je izložen na 150 stranica što je impresivno, navodi vijećnik Andrijić. Gradonačelnik je odgovorio da je kojim slučajem osnovao instituciju za provedbu Plana, optužili bi ga za uhljebljivanje te da se dio Plana već provodi.

Prihvaćen je i izvještaj o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2019. godine. Gradonačelniku su upućena dva pitanja na koje vijećnici nisu dobili konkretan odgovor, kad će se nastaviti i završiti radovi na zgradi Liburne te kad će se Grad Korčula upisati kao vlasnik Dječjeg vrtića Korčula.

Izglasan je i novi pravilnik stipendiranja korčulanskih studenata te je donesena odluka o osnivanju Odbora za imenovanje ulica i trgova na području Grada Korčule.

Od 16. do 20. točke dnevnog reda izglasani su konačni prijedlozi odluke o utvrđivanju komunalne infrastrukture javnog dobra u općoj uporabi za Korčulu, Žrnovo, Račišće i Čaru. Prema novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu, Jedinica lokalne samouprave upisuje se na čestice zemlje koje su u privatnom vlasništvu, ali se koriste kao dio infrastrukture za javno dobro. Konkretno se radi o grobljima, a iako Zakon ne predviđa obeštećenje za vlasnike čestica, Grad Korčula će vlasnicima parcela ukinuti plaćanje komunalne naknade.

Drugi dio sjednice održan je u ponedjeljak, a odnosio se na izvještaje gradskih institucija o radu, financijske izvještaje za 2019. godinu i plan rada za 2020. godinu. Izvještaje i planove su izložili ravnateljice i ravnatelj Gradskog muzeja, Gradske knjižnice „Ivan Vidali“, Dječjeg vrtića Korčula, Centra za kulturu Korčula i Športskih objekata. Kao i prošle godine, ovacije za rad, plan rada, profesionalnost i izvrsnost dobila je ravnateljica Gradske knjižnice Milojka Skokandić. Ostali izvještaji su također prihvaćeni od strane Gradskog vijeća iako je bitno istaknuti da kojim slučajem nisu prihvaćeni, to ne bi ništa značilo ravnateljima. Gradsko vijeće nema nikakve ovlasti kad je u pitanju rad ravnatelja gradskih institucija.

Izvještaj o radu Savjeta mladih Grada Korčule izložila je predsjednica Savjeta Dora Tešić kojoj je sugerirano da ubuduće priloži i financijski izvještaj o radu.
20. travanj 2024 11:12