StoryEditorOCM
KorčulaJEMATVA PRI KRAJU |

Odlična berba za vinogradare, još bolje prognoze za vinare

Piše Dora Lozica
24. rujna 2021. - 10:29

Jematva na otoku Korčuli je pri kraju, kako doznajemo od Zrinke Favro iz Ministarstva poljoprivrede, podružnice Korčula-Lastovo, grk i pošip su već pobrani, trenutno se trgaju kasnije sorte, cetinka, rukatac i plavac mali.

„Ovogodišnju berbu možemo opisati kao uobičajenu i normalnu. Nešto malo kiše početkom rujna neće bitno utjecati na kvalitetu grožđa, nešto je odnijela studen u travnju i svibnju, no zbog sušnog ljeta kvaliteta sirovine je izvrsna“, objasnila je viša stručna savjetnica Zrinka Favro.

image
berba grožđa na Korčuli
Dora Lozica

I ova će godina još jednom potvrditi staru narodnu izreku „suho ljeto, pune bačve“. Bobice grozda nisu se napunile vode zbog suše u fazi dozrijevanja pa su saldori veći, objašnjava Favro. Iako tvrdi da su urodi uobičajeni i da je slador očekivan, vinari na nekim mikrolokalitetima otoka posebno zadovoljni ovogodišnjom berbom, jedan od njih je i mladi vinar iz Lumbarde Frane Cebalo. Cebalo je na nekim lokacijama Lumbarajskog polja ubrao gotovo tri puta više grka nego prošle godine!

„Na jednoj sam lokaciji prošle godine ubrao oko 360 kilograma, a ove godine tonu! Jematva je bila odlična, količine izvrsne, a što je još važnije, kvaliteta također izvanredna. Urod je zdrav, bez bolesti, slador je 19, a otrgali smo ukupno sedam tona“, otkriva nam Cebalo koji je ove godine za trganje angažirao dvadesetak ljudi. Od sedam tona grožđa proizvest će oko šest tisuća 0,7l boca vina.

image
berba grožđa na Korčuli
Dora Lozica

Razlog ovogodišnje dobre jematve je u dobrim vremenskim uvjetima, tvrdi Cebalo, nije bilo rose sve do početka kolovoza, a oprašivanje je pratio lagani povjetarac, to su, kaže, idealni uvjeti za oprašivanje grka. Nakon jematve, vinari se zatvaraju u podrume i konobe koncentrirani na taloženje, bistrenje i pretakanje, njihov posao, zapravo, tek počinje.

„Kao savjetnica, ja sam zadovoljna ovogodišnjom jematvom, a proizvođači će bit zadovoljni tek kad naplate bocu. Ipak, želim naglasiti da se vino radi u vinogradu, a ne u podrumu, kakva je sirovina, takvo će biti i vino“, poručila je Favro.

25. travanj 2024 17:33