StoryEditorOCM
KorčulaIZNAD SVIH OČEKIVANJA |

ODLIČAN TURISTIČKI KOLOVOZ NA OTOKU MARKA POLA Korčula se trgnula, a Blato postalo pravi turistički hit

Piše Dora Lozica
14. kolovoza 2020. - 09:09
Turističke predsezone na otoku gotovo nije ni bilo, ali zato su srpanj, a pogotovo kolovoz, vratili otočanima nadu u lagodniju zimu. Kako doznajemo iz otočnih turističkih ureda, postoci dolazaka i noćenja penju se preko 70 posto u odnosu na prošlogodišnje, gosti većinom borave u privatnom smještaju, a najbrojniji su i dalje Hrvati i Slovenci.

Ohrabrujući pokazatelji

Direktorica Turističke zajednice Hana Turudić ističe kako su turistički pokazatelji broja noćenja i dolazaka na području Grada Korčule daleko iznad prosjeka Dubrovačko-neretvanske županije. U srpnju je ostvareno 56 posto noćenja i 44 posto dolazaka u usporedbi s istim periodom prošle godine, a pokazatelji za prvi dio kolovoza su još optimističniji.

image
Dora Lozica


„Ostvareno je 76 posto noćenja i 67 posto dolazaka u usporedbi s istim periodom prošle godine. Važno je naglasiti da se uspoređuju podaci s prošlom godinom kad su svi hoteli bili otvoreni dok hotel Marko Polo ove godine nije otvoren. Očekujem dobru posezonu pod pretpostavkom da se epidemiološki uvjeti ne promijene. Nastavljamo s oglašavanjem na hrvatskom tržištu, a koristimo i sve dodatne kanale marketinga, osobito društvene mreže. Zadovoljni smo s ostvarenim turističkim pokazateljima unatoč nepovoljnim uvjetima, smatram da su odgovorni u turizmu vrlo brzo odgovorili na kriznu situaciju“, istaknula je direktorica Turudić.

U Korčulu najviše gostiju dolazi iz Hrvatske, a slijede ih Slovenci, Britanci i Francuzi. Domaćih gostiju ima čak 88 posto više nego lani. Hotelski smještaj, kampovi i privatni smještaj jednako su traženi, istaknula je direktorica Turudić, a ukupan prosječan boravak je šest dana.

Od svih naselja Grada Korčule, najbolje pozatelje imaju Čara i Zavalatica gdje je ostvareno 88 posto noćenja u odnosu na lani. Slijedi Žrnovo sa 78 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu, Račišće sa 75 posto noćenja, Korčula sa 74 posto te Pupnat sa 72 posto.

image
Dora Lozica


Slični rezultati zabilježeni su i u susjednoj Općini Lumbarda gdje je, u odnosu na prošlu godinu, ostvareno 73 posto u dolascima i 79 posto u noćenjima. Gosti najviše borave u privatnom smještaju, gotovo 75 posto, a Hrvati i Slovenci čine više od pola ukupnog broja turista.

„I srpanj i kolovoz su za sad ugodno iznenadili. S obzirom na očekivano i najavljivano 'ništa od sezone', mislim da svi moraju biti zadovoljni sa sezonom 2020. Ostaje nam vidjeti hoće li posezona pratiti glavnu sezonu ili će biti kao u predsezoni. Iskreno, nadamo se dobroj posezoni, ali zbog covid situacije je izražen last minute booking pa je teško prognozirati što nas čeka“, zaključio je Ante Šestanović, direktor Turističke zajednice Lumbarde.

Porast noćenja i dolazaka domaćih gostiju i pad stranih zabilježen je i u unutrašnjosti otoka u Općini Smokvica. Kako doznajemo od direktora Turističke zajednice Smokvice Tonka Pecotića, do 12. kolovoza bilježe 32 posto manje dolazaka domaćih gostiju te 66 posto stranih u odnosu na lani. Što se tiče domaćih gostiju, Smokvica bilježi tek 17 posto manje noćenja te 51 posto manje kad su u pitanju strani turisti. Hotel Aminess Lume u Brni je zatvorena, pa su svi turisti smješteni u privatnom smještaju, a najviše ih dolazi iz Hrvatske, potom iz Slovenije, a onda iz Njemačke i Poljske.

„Zadovoljan sam jer smo očekivali i gori rezultati za ovu sezonu. Dosta je dobra popunjenost privatnog smještaja s obzirom na situaciju, kako se vidi iz podataka, broj dolazaka i noćenja stranih gostiju je više podbacio nego što je to slučaj s domaćim turistima u usporedb s prošlom godinom. Naravno, osjeća se da je hotel Aminess Lume zatvoren, ne samo po broju gostiju, znatnije će se osjetiti po prihodu turističke pristojbe. Očekujemo dobre rezultate u posezoni, ali sve ovisi o situaciji s Covid-19 virusom“, objasnio nam je direktor Pecotić.

image
Dora Lozica


Dobro i u privatnom smještaju

Zanimljivi podaci dolaze nam iz Općine Blato gdje je u kolovozu zabilježeno 86 posto prošlogodišnjih noćenja i 77 posto prošlogodišnjih dolazaka. Privatni smještaj bilježi solidnih 78 posto prošlogodišnjih noćenja, a drugi vikend u kolovozu zabilježeno je 85 posto noćenja u odnosu na isti vikend prošle godine. Kao u gotovo svim ostalim otočnim općinama, najbrojniji turisti su Hrvati i Slovenci, a slijede ih Poljaci, Nijemci i Česi.

„Prošlogodišnji turistički promet za mjesec rujan na području općine Blato bilježi gotovo dvije tisuće dolazaka i više od 20 tisuća noćenja. U skladu s trenutnom situacijom, realno bi bilo očekivati 50 posto prometa u posezoni, no sve će uvelike ovisiti i o stanju i razvoju epidemiološke situacije“, poručuje Maja Šeparović, direktorica Turističke zajednice Blata.

Brojke su u porastu i na zapadnom dijelu otoka, u Općini Vela Luka, gdje je zabilježeno 77 posto prošlogodišnjih rezultata u privatnom smještaju dok trenutno otvoreni hotelski kapaciteti u Veloj Luci bilježe popunjenost veću od 90 posto, kako doznajemo od direktorka Turističke zajednice Vele Luke Dorjana Dragojevića.

I ove godine najvjerniji veloluški gosti su Slovenci s ostvarenih tek 2 posto manje u noćenjima u odnosu na lani. Tek 7 posto manje noćenja ostvarili su Nijemci i Hrvati, a najveći pad, čak 70 posto, zabilježili su gosti iz Velike Britanije.

„Obzirom na trenutni broj gostiju početkom mjeseca kolovoza, očekujemo da će se rezultati još više približiti onima iz 2019. godine. Ipak, naši financijski rezultati neće biti na razini broja noćenja s obzirom na brojne otpise i smanjenja plaćanja prema TZ-ovima koji se odnose na turističku pristojbu i članarinu“, zaključio je direktor Dragojević.

image
Dora Lozica


Iako brojke izgledaju dobro, čak se na gradskim ulicama osjeti dašak gužve i galame karakteristične za protekle puno uspješnije sezone, pitanje je koliko će sezona biti dobra u financijskom smislu. Za sad navjeće gubitke trpe uslužne djelatnosti, brodski i cestovni prijevoznici te ugostiteljski objekti izvan užeg centra.

„Zbog svima poznate situacije, neki su iznajmljivači spuštali cijene, neki nisu, ali ostaje pitanje kakvi su zapravo financijski efekti sezone. Jedno je brojati noćenja, a brojati novac je skroz nešto drugo“, primijetio je direktor TZO Lumbarda Ante Šestanović.

Bit će i priredbi
Unatoč brojnim mjerama i zabranama okupljanja, otočni direktori turističkih zajendica, u skladu s mogućnostima, najavili su i neke manifestacije koje nas očekuju do kraja kolovoza te u posezoni. U Veloj Luci tijekom kolovoza organizirat će se klapske večeri, a početkom rujna sportska manifestacija Vela Luka Outdoors i večer Korkyra baroque festivala. U Korčuli je u pripremi half ironman Izazova Marka Pola kao i sajam proizvođača otoka Korčule, a u Lumbarjani će proslaviti Dan općine i blagdan Sv. Roka.
18. travanj 2024 17:22