StoryEditorOCM
KorčulaPOŽAR SMOKVICE

Još jedna brza i učinkovita reakcija otočnih vatrogasaca

Piše Dora Mikelić Foto: Kuzma Tomašić, Marija Pecotić
23. kolovoza 2017. - 20:42

Jutros oko 8:45 sati na predjelu Mirje, pokraj uvale Zavalitica, na području Općine Smokvica, izbio je šumski požar koji se zbog jakog vjetra, bure i levanta, brzo proširio. Požar je lokaliziran, a kako doznajemo od zapovjednika DVD-a Smokvica Ive Pecotića, uskoro će biti proglašen ugašenim.

Kako navodno i neslužbeno doznajemo, požar je buknuo zbog bačenog opuška koji nije bio ugašen. Dim je iz Smokvice ugledao Ivo Pecotić koji je odmah pozvao sve raspoložive vatrogasce DVD-a Smokvica.

„Na mjesto požara došli smo u najkraćem mogućem roku. Teren na kojem je izbio požar je izrazito nepristupačan i brdovit, a zbog jakog vjetra odmah sam tražio pojačanje. Požar je gasilo 15 vatrogasaca DVD-a Smokvica s dvije cisterne i terencem, a uskoro nam se pridružilo osam vatrogasaca DVD-a Blato s jednim terencem i dvije cisterne, osam vatrogasaca DVD-a Korčula s jednim terencem i tri cisterne te četvoro vatrogasaca DVD-a Lumbarda s jednim terencem. Uz velike napore požar je lokaliziran oko 10:30 sati“. – objasnio je Ivo Pecotić, zapovjednik DVD-a Smokvica.

Kako doznajemo od Pecotića, unatoč nepristupačnom terenu udaljenom od ceste, vatrogasci su organiziranim zajedničkim djelovanjem uspjeli opkoliti otvorenu vatru, a pomoglo je i destak mještana Smokvice i Čare koji su se pridružili gašenju. Opožareno je ukupno 350 x 150 m2 šume. Iako će tijekom popodnevnih sati požar proglasiti ugašenim, na terenu će ostaviti dežurne vatrogasce još najmanje 24 sata.

Kako navodi Pecotić, rizik od požara je trenutno visok, pogotovo zbog dužeg perioda suše i jakog vjetra. No, od velikog požara u Smokvici 2015. godine, otočani broje tek nekoliko manjih požara koje vatrogasci ugase u kratkom roku zahvaljujući brzim i organiziranim reakcijama te odličnoj suradnji otočnih DVD-ova.

17. travanj 2024 15:26