StoryEditorOCM
KorčulaULICAMA MOGA GRADA

Djeca iz Dječjeg vrtića Korčula oduševljena obnovljenim Gradskim muzejem

Piše dora lozica
22. lipnja 2021. - 18:48

Nedavno je, nakon tri godine, obnovljeni Gradski muzej Korčula napokon otvorio svoja vrata kako turistima i gostima, tako i lokalnom stanovništvu. Veliki interes i brojne grupe posjetitelja svjedoče kako je muzej žila kucavica svakog grada pa tako i Korčule koja se može pohvaliti bogatim postavom i angažiranim, profesionalnim djelatnicama. Gradski muzej Korčula prošlog su tjedna posjetili i djeca Dječjeg vrtića Korčula u sklopu projekta Ulicama moga grada. Nosorog, zmajevi, botuni, mačevi, mali su vrtićani bili oduševljeni posjetom na kojeg su ih odvele odgajateljice Mara Baničević, Anita Radovanović i asistentica Tina Cebalo.

„U sklopu projekta Ulicama moga grada s djecom smo posjetili gradske kule i spomenike, imali smo organizirano vođenje gradom, posjetili smo Obrt za restauriranje namještaja Depolo, pjacu na Banjama, crvu Sv. Nikole, katedralu Sv. Marka, a imali smo i govorne i likovne radionice. Projekt smo provodili cijelu pedagošku godinu, nastavit ćemo i sljedeću, a cilj projekta je djeci približiti ljepote našeg grada i sve što grad nudi“, ispričala nam je odgajateljica Mara Baničević.

Vrtićane Dječjeg vrtića Korčula često možemo sresti u šetnji gradom, odgajateljica Mara nam otkriva kako je posjet Gradskom muzeju došao kao šlag na kraju ove pedagoške godine. Neki od uzbuđenja nisu mogli ni spavati noć prije posjeta.

„Bili su jako uzbuđeni, neki nisu mogli ni spavati, jedva su čekali. Za posjet smo se pripremali, znali su pravila ponašanja, razgovarali smo o postavu i pripremali ih na ono što će vidjeti. Učenje na terenu je sastavni dio plana i programa, na taj način djeca uče istraživajući, uče iskustvom. Naravno da nas slušaju i da su dobri, nekad znaju biti živi, ali to je sve u sklopu normalnog dječjeg odrastanja“, zadovoljno je zaključila Mara.

Pitali smo male Korčulane što su sve vidjeli u muzeju, odgovori su nas oduševili i nasmijali.

„Vidili smo zube i rog nosoroga“

„Vidili smo starinske igračke i stare kipove“

„Vidili smo stare vaze koje su se prije koristile za vino i uje“

„Čak smo vidili i one brodobe, mačeve i jedan klavir“

„Najviše mi se svidio zmaj i botuni“

„Vidila sam planetu zemlju!“

Pitali smo ih i kako se treba ponašati u muzeju, odgovori su bili točni i precizni.

„Moraš bit pristojan, ne smiš ni jist ni pit“

„Moraš se ponašat pristojno i jako pristojno“

„Moraš slušat što ti tete u muzeju reču, ne smiš trčat i moraš polako hodat“

„Ne smiš se glupirat“

Vrtićane je pohvalila i kustosica Gradskog muzeja Korčula Sani Sardelić koja je bila njihov vodič kroz muzej.

„Bili su jako zainteresirani i motivirani, a tete su ih jako dobro pripremile. Znali su kako se treba ponašati u muzeju, na interaktivnoj mapi su pritiskali botune koji su ih oduševili, prepoznali su sve gradske građevine koje bi pritiskom na botun osvijetlili, a pohvalili su mi se i da je Korčula izgrađena u obliku riblje kosti. Najviše ih je oduševila prirodoslovna zbirka, odnosno naš slavni nosorog, čudesno otkriće za koje smo ponosni da ga imamo u postavu. Zmaja su pronašli na stoliću, odnosno podlošku za pisma iz 19. stoljeća“, otkrila nam je kustosica Sani Sardelić koja je ujedno i voditeljica prirodoslovne zbirke.

Za kraj, male smo vrtićane pitali sviđa li im se više boravak u vrtiću ili šetnja gradom i posjet muzeju, u glas su uzviknuli – muzej!

20. travanj 2024 11:46