StoryEditorOCM
KorčulaEUROPSKI VINSKI VITEŠKI RED U KORČULI

<br /> Službeno otvorena Europska berba grožđa

Piše Dora Lozica
8. rujna 2019. - 22:10
Jučer su Korčulani prisustvovali neobičnom i zanimljivom događaju, službenom posjetu Eurospkog vinskog viteškog reda i Konzulata hrvatskog vinskog viteškog reda. Vinski viteški red nastavlja se na tradiciju viteškog reda sv. Jurja iz 14. stoljeća, a obnovljen je 80-ih godina prošlog stoljeća u gradu Željeznom u pokrajini Gradišće u Austriji. Vinski viteški red pod patronatom Habsburg-Lothringen okuplja preko pet tisuća članova u 24 zemlje Europe koji se zalažu za vinsku kulturu s ciljem unapređenja i širenja spoznaje i kulture o vinu i proizvodnji vina te povezivanje među narodima na europskoj kulturnoj osnovi.

Jučer su članovi reda, obučeni u viteške ornate i odore, sa zastavom viteškog reda i nazočnih konzultanata, mačem hrvatskog konzulata i ceremonijalnim štapom održali svečani mimohod ulicama Korčule uz pratnju gradonačelnika Andrije Fabrisa nakon čega je uslijedila i sveta misa koju su u katedrali Svetog Marka predvodili župnik župe Sv. Marka don Frano Kuraja, monsignor Nikola Uravić i monsignor Petar Zeba. Nakon održane mise, uz zvukove hrvatske, europske i viteške himne, održana je Viteška svečanost primanja, akreditacije novih članova u Europski vinski viteški red i promaknuća, intronizacije članova u više stupnjeve. Primljena su dva nova člana u vinski viteški red, a petorica starijih članova iz prvog stupnja pripravništva prešli su u drugi stupanj savjetnika.

Istog dana u popodnevnim satima ispred crkvice Sv. Križa u Lumbarajskom polju svečano je proglašena Europska berba grožđa za sve zemlje Europe. Svečanosti su prisustvovali Consul primus senatus Europskog vinskog viteškog reda, Magister generalis prof. Alfred Rákóczi de Tombor-Tintera, Senator i 1. Prokonzul hrvatskog Konzulata vitez Stjepan Šafran, Senator dr. Hubert Weber iz Luksemburga, Senator EU i 1. Prokonzul slovenskog Konzulata, vitez Tomislav Kovačič, Senator i Prokonzul Štajerske, vitez Alois Paul, Senator i Prokonzul Slovačke, vitez Stanislav Kamenar, Prokonzul Sjeverne Makedonije, vitez Dimitar Bozadjiev te 2. Prokonzul za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Ćorić. Okupljene je pozdravio i načelnik Općine Lumbarda Igor Kršinić, a blagoslov trsa predvodio je župnik župe Sv. Roka don Vlado Markić.

„Ovo je veliki događaj za Korčulu, Lumbardu i Hrvatsku, početak berbe za cijelu Europu otvoren je u fantastičnom Lumbarajskom polju među autohtonom sortom grk. Kao rođeni Lumbarjanin ja sam iznimno ponosan, mislim da je ovaj događaj značajan za cijeli otok, a zelene i plave boje ovog jedinstvenog polja dale su prave kulise ovom događaju“, ispričao nam je Ivo Lipanović, dirigent i ravnatelj splitskog HNK, Lumbarjanin te član Europskog vinskog viteškog reda.

Kako doznajemo od Lipanovića, članom viteškog reda mogu postati i osobe koje nisu vinari i vinogradari, bitno je da član pridonosi redu svojim iskustvom i značajem kojeg uživa u društvu. Članstvo povezuje vinare, vinogradare i sve ljubitelje vina, druženjem razmjenjuju ideje, iskustva te razvijaju kulturu viteštva i dobrote. Blagoslovi trsa i otvaranje berbe svake se godina održavaju u drugoj državi, a nakon svečanosti okupljeni su produžili do restorana Maestral na degustaciju čuvenog grka.

Tekst i foto Dora Lozica
20. travanj 2024 10:50