StoryEditorOCM
KonavleTURIZAM U KONAVLIMA|

Nemoguće je nadoknaditi izgubljeno, ali ni ovomu se nitko nije nadao

Piše Vlaho Car
31. kolovoza 2020. - 07:24
Ovu sezonu ne možemo zvati sezonom, jer su se ugostiteljski objekti najvećim dijelim otvorili tek početkom srpnja kada se ranijih godina na cijelom području konavoske općine tražio krevet više, a na večeru u restoranima se čekalo u redovima, riječi su konavoskih ugostitelja koje najbolje oslikavaju trenutnu turističku sliku Konavala.

- Unatoč svemu, turistički promet je solidan u usporedbi na proteklo razdoblje ove sezone, govori Frano Herendija, direktor Turističke zajednice Općine Konavle. Ostvarujemo gotovo 50 posto noćenja i to daje nadu da će se i u ostatku sezone ostvariti određeni nivo turističkog prometa. Međutim, kada to stavimo u godišnju razinu, dolazimo do podatka kako je do polovice kolovoza ostvareno tek 18 posto u usporedbi s 2019. godinom.

image
Frano Herendija
Tonči Plazibat /HANZA MEDIA



Porast gostiju značajnije je krenuo tek polovicom srpnja nakon početka zrakoplovnih letova iz Velike Britanije. Upravo je Britanija naše najznačajnije tržište s kojega ostvarujemo oko 40 posto ukupnog broja noćenja. Kad tome dodamo tržište Skandinavije, Irske i Francuske taj postotak se podiže na više od 70 posto, kaže Herendija i napominje kako će odluka Vlade u Londonu o eventualnom stavljanju naše zemlje na listu Covid opasnih zemalja i mjerama koje bi se mogle poduzimati uvelike odrediti nastavak i uspješnost ove sezone.


Kolovoško buđenje


Ovogodišnje kasno turističko buđenje pratila su i druga događanja za goste koji posjećuju Konavle. Pored brojnih muzeja i obilaska Sokol grada koji se nude turistima, u Čilipima su početkom kolovoza započele tradicionalne folklorne manifestacije nedjeljom prijepodne, a u večernjim satima tijekom tjedna na Cavtatskoj rivi često se može čuti klapska pjesma namijenjena kako domaćim ljudima tako i turistima.Brojni cavtatski restorani otvorili su svoja vrata tek početkom srpnja, a neki od njih čak su odmah nakon otvaranja u nedostatku gosta požalili zašto su otvorili... Međutim, kolovoz je ipak donio određeni turistički promet i prihod.

image
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


- Srpanj je bio mjesec kojeg treba što prije zaboraviti, govori predsjednik Udruge ugostitelja Općine Konavala Mislav Burđelez. Tek u kolovozu bilježimo povećanje na razini 40 - 50 posto prošlogodišnjih rezultata. Naravno, nije svakome bilo jednako, jer ovisi kako se tko prilagodio novoj situaciji. Moram istaknuti kako smo mi, konavoski ugostitelji, učinili maksimum da bi sve goste adekvatno primili pridržavajući se svim epidemiologških mjera, time dajući im do znanja da se u našim objektima i u našoj općini mogu osjećati sigurno te neka poruče svojim sunarodnjacima kako je ovdje stanje dobro i sigurno. Nema bolje reklame od zadovoljnog gosta koji svoja iskustva i zapažanja prenosi svojoj rodbini i prijateljima. Trenutno je vrlo važno kako će se pojedine države i njihovi građani ponašati ovih zadnjih desetak dana kolovoza u smislu njihovih epidemioloških pravila koje bi nam mogle u najgorem slučaju značilo nagli prekid, da ne kažem, završetak turizma za ovu godinu. Ako rujan donese barem neke rezultate, moramo svi u Hrvatskoj biti zadovoljni s prometom jer, istini za volju, ni ovo nitko nije očekivao prije nekoliko mjeseci, kaže Burđelez.
 

Kava po 8 ali i 20 kuna


Za razliku od iznajmljivača i hotelijera, cavtatski ugostitelji nisu drastično smanjivali cijene svojih usluga i time su, kažu, sačuvali dignitet i visoko mjesto Cavtata koje se godinama izgrađivalo.

image
Mislav Burđelez
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


- Strašno me smeta kako svaku sezonu započinjemo člancima u pojedinim našim medijima, od naših hrvatskih novinara koji upiru prstom u Dubrovnik i govore o visokim cijenama. To je neistina, jer kako u Dubrovniku i Cavtatu tako i u drugim našim mjestima imate kavu za 8, ali i za 20 kuna što je pitanje mjesta i razine usluge. Neka ti isti pođu u Veneciju, Barcelonu, London pa neka vide pošto je kava, kaže ogorčeni Burđelez. Nažalost, kapacitet od 40 - 50 posto prometa koliko ostvarujemo ove godine uvjetovao nam je da isto tako smanjimo radnu snagu. Osobno u mom restoranu ove godine imam tek polovicu radnika koje sam imao lani, a mislim da su i ostale kolege radile s manjim brojem jer jednostavno nema posla za sve. Isto tako moram naglasit pozitivan odnos Općine Konavle prema nama ugostiteljima, bez obzira na moj osobni "zategnuti" odnos i dugogodišnje prepiranje u vezi brojnih problema. Prepoznata je situacija u kojoj je svima teško. Općina se u potpunosti prilagodila novoj situaciji i potraživanjima prema ugostiteljima na čemu im velika hvala, kaže na kraju Mislav Burđelez.

Za razliku od hotela Epidaurus i Albatros koji su ove godine ostali zatvoreni i uglavnom su se bavili otpuštanjem i ono malo stalnih radnika, hotel Croatia, najveći turistički objekt na našem području koji djeluje su sastavu Jadranskih luksuznih hotela bilježi ovih dana odličnu popunjenost. Cavtatski ugostitelji i svi drugi koji pružaju usluge za turiste jednoglasni su kako u Cavtatu nema turizma dok se ne otvori Croatia! Također treba istaknuti i hotel Cavtat koji je početkom srpnja prvi otvorio svoja vrata turistima kojih u to vrijeme gotovo nije niti bilo, ali su unatoč svemu ostali stalno otvoreni i dijelili turističku sudbinu cijele destinacije. Isto tako cavtatski privatni smještaj ovih dana bilježi polovične rezultate u odnosu na lanjske brojeve, dok je hit mjesto Konavala ove godine Molunat. Turisti su očito birali izoliranija mjesta, apartmane, kuće za odmor, kampove i one vrste objekata gdje mogu imati veću privatnost i što manji kontakt s drugim gostima. Podaci govore kako se u Moluntu do polovice kolovoza ostvario promet više od 60 posto lanjskog, a trenutni kapaciteti su gotovo u potpunosti popunjeni.

image
Klara Ljubenko, ronilački klub Sea Star Molunat
Božo Radić/HANZA MEDIA


- Molunćani nisu iznenađeni ovakvim stanjem jer imamo goste kojima je naše mjesto drugi dom i koji se rado vraćaju i preporučuju svojim prijateljima, govori Klara Ljubenko, privatni iznajmljivač i vlasnica ronilačnog kluba u Moluntu. Ljudi izbjegavaju velike gradove i mjesta poput Dubrovnika i Cavtatu i odmor traže u tihim i mirnim mjestima poput našeg. Hvala Bogu, turista je u ovo vrijeme gotovo jednako kao i lani, a naš ronilački centar je radio bolje nego prošle sezone. Pored apartmana u ponudi gostima je pješačenje, vodeni sportovi, veslanje, ronjenje, odbojka... Kampovi su isto tako bili dobro popunjeni. U usporedbi s očekivanjima s početka proljeća, smatram da imamo i više nego dobre rezultate, kaže Ljubenko.
Molunat je mjesto udaljeno desetak kilometara od Jadranske magistrale bez gotovo ikakvog javnog prijevoza prema Cavtata i Dubrovniku. Stoga turisti u ovom mjesto najviše dolaze svojim osobnim prijevozom iz svojih država ili pak zrakoplovima preko zračne luke.

- Ove godine imamo najviše Poljaka i Čeha što je zasigurno doprinos novouspostavljenih redovitih zrakoplovnih linija prema Dubrovniku, kaže Ljubenko. Međutim, oni koji dolaze automobilima, a kojih je najviše, dovoze sa sobom svoje kajake, manje barke i sve drugo što im je potrebno za uživanje na moru. Takvi gosti ostaju duže vremena, najmanje tjedan ili dva. Njih ne interesira ništa drugo osim mora, kupanja, šetnje i dobre hrane. Moram napomenuti kako su i restorani u Moluntu, kako govore, dobro prošli iako su neki od njih na početku razmišljali hoće li uopće otvarati svoje objekte.
 

Ne kukaju nego rade


Cavtat i Molunat nisu jedina konavoska turistička odredišta, jer po mnogima, zasigurno najljepši i najkomforniji objekti nalaze se u mjestima od Vitaljine i Vodovađe, do Močića i Uskoplja. Nerijetko su upravo objekti, tj. vile i prostrane kuće za odmor s bazenima i svim drugim sadržajima na ovim područjima dobivale prestižne, čak i svjetske nagrade za ruralni turizam.

image
Berba grožđa u Konavlima
 
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


- Definitivno su kuće u ovom dijelu Konavla zadnjih godina apsolutni turistički hit, kaže nam Ivo Mujo predsjednik Udruge agroturizama Konavala. Ova turistička sezona je teška, ali Konavljani su marljivi ljudi, pa tako i kad nema turista nađu sebi posla. Sa sigurnošću mogu reći da se u ovo vrijeme, kao malo kada prijašnjih godina, radilo u poljoprivredi i na gradnji, tj. poboljšanju naših turističkih objekata. Kao i kod svih drugih, do polovine srpnja sve je bilo "mrtvo", ali kolovoz je zadovoljavajući i Bože daj da tako i ostane što je moguće duže. Veseli nas što su vratili trendovi dužeg boravka u našim objektima što je zadnjih godina bilo poremećeno pod utjecajem turista izvan Europe. Ove godine gosti su mahom Europljani, a njihov boravak je od 7 do 15 dana što je jako dobar pokazatelj.

Konavoske agroturizme redovito su posjećivali gosti s brojnih kruzera na svojim kratkim izletničkim turama vezanim uglavnom uz vino i druge tradicionalne delicije ovoga kraja. Međutim, kruzeri su ove godine izostali...

image
Ivo Mujo
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


- Ne možemo reći da je izletnički vid turizma mrtav, ali je smanjen na minimalne brojke, kaže Mujo. U smještajnim objektima cijene su malo korigirane u odnosu na lani i kreću se od 10 do 50 popusta. Ali na kraju svi financijski dođu na isto jer oni koji su više smanjili cijene imali su više gosta, a oni s visokim cijenama manje. To su dva različita pristupa koje svatko primjenjuje kako misli da je najbolje. Što će se događati u naredno vrijeme nitko sa sigurnošću ne zna. Konavoski agroturizmi rade i pripremaju se kao da je sve normalno. Tako uskoro imamo tradicionalnu manifestaciju Trganje u Konavlima i čitav niz edukacijskih radionica za sve zainteresirane koje su potpomognute od strane Ministarstva turizma. Što će biti s našoj najvećom manifestacijom Mirisima Božića, ovisit će o epidemiološkim mjerama koje će biti u našoj zemlji.
19. travanj 2024 06:50