StoryEditorOCM
KonavleJEDINSTVEN UGOĐAJ |

Nakon 30 godina ponovno projekcije pod zvijezdama u ljetnom kinu Cavtat!

Piše Maja Rilović Koprivec
4. srpnja 2021. - 15:44

Nakon više od 30 godina, prvog dana srpnja u Cavtatu su ponovno otvorena vrata ljetnog kina! Kino je otvoreno programima festivala Unseen V. Fantastična vijest za Konavle, Cavtat i sve ljubitelje kinematografije, a naročito za one koji filmove vole gledati pod vedrim nebom, jer 'borba' za povratak ovog prostora trajala je dulje od dvadeset godina.

- Prostor je općina bila dala u najam, no unatoč tome što je bilo dosta ponuda za kupnju nismo htjeli prihvatiti i prodati taj prostor. Željeli smo, i vratili, to kino zajednici, a iako nas je situacija oko pandemije malo omela pa nismo uspjeli sve što smo htjeli, sada smo samo prostor priveli svrsi i opremili najnužnijim, prikopčali struju, kako bi se mogao održati Unseen festival – govori Božo Lasić, načelnik Općine Konavle.

- Inače ćemo ovog ljeta tijekom srpnja i kolovoza u suradnji TZ općine Konavle i Kina Mediteran održati nekoliko vikend projekcija filmova u ljetnom kinu Cavtat. Kino Mediteran njeguje taj ugođaj mediteranskih gradića i ljetnih kina. Većinom će to biti filmovi europskih kinematografija. Osobno bih volio ponovno gledati neke starije filmove, no prava za prikazivanja su skupa pa smo odustali.

Ministarstvo kulture nam je obećalo sufinancirati opremu za kino, već smo u nekoliko navrata o tome razgovarali s ministricom kulture. No neće tu biti samo kino nego polivalentan prostor i ljetna pozornica, ali i prostor za igranje košarke itd. – govori načelnik Lasić. Dodajmo kako se ovim i cavtatsko kino uključuje u projekt revitalizacije kina u Dalmaciji jer je glavni cilj Kina Mediteran oživiti kino dvorane i dovesti filmske programe u manje sredine diljem Dalmacije gdje su kina bila dugo zatvorena. Dugoročni cilj projekta je opremiti što više kina i omogućiti im cjelogodišnji, redovni rad. Kino Mediteran prikazuje aktualne filmske naslove, ali s fokusom na najkvalitetnije filmove europske i svjetske kinematografije.

Obnova kino nekadašnjih prostora ciljevi su i i Unseen festivala čije će projekcije otvoriti cavtatsko kino podno mauzoleja.

- Unseen je krenuo kao inicijativa revitalizacije kino prostora u Konavlima. Prvi cilj bio je vraćanje Ljetnog kina Cavtat pa je tako i prva tribina održana 2017. godine problematizirala privatne i javne prostore reprezentacije kulturnih sadržaja.

Lokalna publika u Cavtatu jos se živo sjeća prostora ljetnog kina i večeri kad su preko zida virili filmove. To vrijeme se sada vraća – navodi Karla Crnčević, jedna od organizatorica Unseen Festivala čiji je program ove godine ugostio kolektiv Žene ženama, Kinoklub Zagreb i Subversive film festival.

- Osim Cavtata, sljedeći cilj Unseen inicijative je vraćanje ljetnog kina u Grudi, a

Unseen inicijativa je 2019. održala projekciju i razgovor sa dugogodišnjim projekcionistom u prostoru bivšeg ljetnog kina - gospodinom Miljakom.

Kontinuirana kino infrastruktura je jedna od najbitnijih stavki kod stvaranja publike i vraćanje ljudi u kino.

Kino podrazumijeva susret publike i nezamjenjiv je događaj i zato moramo raditi na povratku prostora koji su nekad tu postojali.

Svjedočimo sve većoj festivalizaciji i hermetizaciji filmskih sadržaja koji gledaju samo pojedini, proizvođaci i umjetnici. Smatramo kako kino treba biti dostupno svima, kontinuirano prisutno u lokalnim zajednicama i javno financirano – ističe Karla Crnčević.

Program Unseen V je počeo otvaranjem izložbe “Prijelaz”, a nakon toga se programom kustosice Dine Pokrajac koji je odabrala tri kratkometražna pobjednika s prethodnih izdanja Subversive Festivala. Petak je rezerviran za program redateljice Darije Blažević “Sobe s pogledom”, a u subotu u isto vrijeme, u suradnji sa Subversive film festivalom, bit će prikazan portugalski film Metamorfoza ptica. Detaljni program Unseen V festivala možete pogledati a https://www.unseencavtat.com/novosti/program-5-unseen-festivala/.

Što se tiče ljetnog kino programa koji će organizirati TZ općine Konavle i Kino Mediteran u Cavtatu - projekcije se održavaju u 4 trodnevna gostovanja i uz poštivanje aktualnih epidemioloških mjera. Cijena ulaznica za ove projekcije je 25 kuna, a prodaja pola sata prije početka projekcije na ulazu u kino.

25. travanj 2024 05:46