StoryEditorOCM
KonavleAPEL MINISTRICI|

FOTO/NAČELNIK KONAVALA BOŽO LASIĆ: Nina, pomozi! Nemoj da zemlja zatrpa mozaik kod Albatrosa!

Piše Gabrijela Bijelić
31. ožujka 2021. - 16:24

- Danima vlada muk! Kao da se čeka da priča padne u zaborav! Ne oglašavaju se investitori, šuti Ministarstvo kulture i medija a mi očekujemo konkretan odgovor. Red je da nam se netko službeno reče što će biti s artefaktima, hoće li ih se interpolirati u sam hotel ili će ostati zatrpani, ne zbog zaštite, nego zbog zaborava? - negoduje konavoski načelnik Božo Lasić zbog inertnosti struke koja treba odlučiti o sudbini ostataka antičkog podnog mozaika nađenih tijekom pripremnih radova za dogradnju hotela "Albatros 2" u Cavtatu. Lasića i otprije ljuti nedostatak komunikacije između investitora i institucija s općinarima koji su o vrijednom otkriću doznali usput, od sumještana. Pribojava se da bi se i s gradilištem Albatrosa mogao ponoviti scenarij obližnjeg hotela Epidaurus, gdje su kod izgradnje hotela otkriveni antički nalazi na brzinu zakopani bez stručne ekspertize.

image
Ulomak antičkog mozaika u Cavtatu
Čitatelj
Elitna rimska vila?

Nalaz podnog mozaika koji je vjerojatno pripadao elitnoj rimskoj villi rustici povezuje se s razdobljem s početka prvog stoljeća kad je Dalmacijom upravljao rimski vojskovođa i velikaš Publije Cornelije Dolabela. Ostatke njegova kipa potkraj 19. stoljeća u Cavtatu je 'snimio' slavni britanski arheolog Arthur John Evans, zaslužan za pronalazak minojske kulture na Kreti.

Dogradnja na reviziji?

Dok recentno otkriće investiciju u Hotel Cavtat usmjerava na drugačiji kolosijek, članica uprave ove hotelske grupacije Sunčica Sakoman potvrđuje nam kako su u postupku ishođenja lokacijske dozvole, sukladno uvjetima Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, na lokaciji obavljena arheološka sondiranja tla:

image

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Korzinek
Ivana Nobilo/Cropix

- Tijekom sondiranja utvrđeno je postojanje arheoloških ostataka u tlu, čiju vrijednost će u daljnjem postupku propitivati i utvrđivati nadležni Konzervatorski odjel u Dubrovniku u skladu s pravilima struke i Zakonu. Postupak je u tijeku odnosno nije završen te po njegovu završetku nastaviti će se postupak ishođenja lokacijske dozvole, a potom građevinske dozvole. Ovisno o utvrđenom u navedenom postupku te odluci Konzervatorskog odjela revidirat će se ili se neće revidirati postojeći idejni projekt dogradnje u svojem sadržaju, a to znači i u sadržaju budućeg objekta, o čemu u ovom trenutku ne možemo biti decidirani – poručila je Sakoman na temu dogradnje hotela koja je pod lupom konzervatora od svibnja prošle godine.

Konzervatori određuju mjere

Tada je od Hotela Cavtat zatražena provedba probnih arheoloških istraživanja kao preduvjeta za daljnju razradu projekta. Arheološka istraživanja provela je tvrtka Kaducej d.o.o. iz Splita, temeljem prethodnog odobrenja Konzervatorskog odjela.

image
Detalj antičkog mozaika u Cavtatu
Muzeji I Galerije Konavala

- Kako se radilo o probnim istraživanjima, čija je svrha bila utvrđivanje eventualnog arheološkog kulturnog sloja i njegovog karaktera, svi pronađeni arheološki nalazi su adekvatno zaštićeni, a teren vraćen u prethodno stanje. U daljnjoj proceduri izvođači arheoloških radova dužni su dostaviti izvješće temeljem kojeg će Konzervatorski odjel propisati daljnje mjere zaštite. S obzirom na nove okolnosti te karakter otkrivenih nalaza, Konzervatorski odjel u Dubrovniku će sukladno njihovoj valorizaciji pokrenuti postupak adekvatne pravne zaštite lokaliteta – poruka je iz Ministarstva kulture i medija.

Neprihvatljiv izgled

U aktualnom slučaju dogradnje Albatrosa, Općina je još u fazi usvajanja prostorne dokumentacije uložila primjedbe na izgled hotela po idejnom rješenju. Neslužbeno se doznaje da su se usprotivili samom vizualu koji podrazumijeva izgradnju novog krila zdanja identičnog postojećem.
- Bio bi to Kineski zid prema Dubrovniku koji nismo mogli prihvatiti – poručili su domaćini.

Hoteli Cavtat dogradnju Albatrosa planiraju kroz ulaganje u iznosu od oko 170 milijuna kuna koje bi omogućilo kategorizaciju objekta u 4 zvjezdice s 245 soba, rekreativnih sadržajima i novim parkingom za goste i građane Cavtata.

Sve o arheloškom otkriću u Cavtatu o kojem je eksluzivno pisao Dubrovački vjesnik, pročitajte OVDJE

16. travanj 2024 22:11