StoryEditorOCM
DubrovnikZADOVOLJAN VIĐENIM |

ZAVRŠENO 70 POSTO RADOVA: Franković obišao gradilište ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja

Piše DV
17. rujna 2020. - 18:13
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima, uz pratnju novinara, obišao je danas gradilište buduće ceste koja će povezati uže gradsko područje s Gornjim selima. Iako je rok za dovršetak ceste travanj iduće godine, s obzirom na dinamiku radova, mogla bi biti završena i ranije.
 
''Danas se nalazimo na 70 posto izvedenih radova. Ovo je iznimno važna cesta za razvoj i otvaranja novih perspektiva. Ne treba zaboraviti i da je tu mogućnost park 'n' ride sustava što je nastavak na ovaj projekt. Rok izvođenja radova je travanj, no vidimo da sve napreduje dobro i očekujemo da će biti gotovo i prije roka'', kazao je gradonačelnik Mato Franković.
 
Nova cesta izvodi se od postojeće državne ceste D8, spaja se od Mosta dr. Franja Tuđmana do postojeće ceste prema Pobrežju, koja će se do kraja projektiranog zahvata rekonstruirati.
 
U potpunosti su izgrađeni Potporni zidovi, a u tijeku je izrada propusta za oborinsku odvodnju ceste. Iskopana je cijela trasa do kote posteljice te se započinje s uređenjem posteljice i tamponiranjem. Dovršeni su temelji i temeljni razvod javne rasvjete, nakon čega je uslijedilo postavljanje visokonaponskog kabela. Time je završeno oko dvije trećine projekta izgradnje. Cestovna investicija vrijedna je nešto više od 32 milijuna kuna.
 
Cesta je dužine dva kilometra od čega se jedan kilometar odnosi na rekonstrukciju postojeće cestu, a jedan kilometar ceste probijen je kroz brdo.
 
Ova cesta ujedno je smjer budućeg razvoja ovog dijela grada i još jedan segment u povezivanju dubrovačkih Gornjih sela.
 
''Radimo i na cesti Osojnik - Ljubač, koja će biti dvotračna i doprinijet će revitalizaciji Gornjih sela. Cilj je završiti i cestu Mrčevo - Riđica,  čime će se Gornja sela spojiti s Majkovima, što će osigurati alternativni pravac u slučaju nezgode na magistrali. Sve to osigurat će i turističku ponudu na Gornjima selima'', rekao je gradonačelnik Franković.
16. travanj 2024 15:52