StoryEditorOCM
DubrovnikSVE JE SPREMNO|

Ušli smo u Studentski dom koji vraća Dubrovnik na vrh liste hrvatskih sveučilišnih gradova

Piše Anton Hauswitschka
25. kolovoza 2020. - 18:56
Već za desetak dana, 1. rujna, prvi studenti trebali bi useliti u sobe u novoizgrađenom i prvom Studentskom domu u Dubrovniku. U Lapadu, odmah ispod dubrovačke prometne 'žile-kucavice' Vojnovića, bivši plato Južnih kultura više ne 'krase' visoke dizalice i ne posjećuju veliki građevinski kamioni i strojevi. Kompleks s tri lamele koje se uzdižu četiri kata u visinu je izgrađen, a građevinska mehanizacija je, sigurno ponajprije na radost stanara naselja Čokolino i Pejton, nakon točno dvije godine napokon utihnula.


Radnike zamijenili čistači


image
Nedostaje tek asfalt na placu ispred Doma
Anton Hauswitschka



Jedino usamljeni rovokopač i omanji kamion još povremeno remete tišinu pripremajući teren ispod prilazne ceste Studentskom domu za asfaltiranje. Nakon 150 inženjera, zidara, stolara i montera tvrtki Ing-grad, Projektgradnja i Tromont, posla sada najviše imaju čistači. A kad se 'skine' i prašina, Dubrovnik će se doista imati čime podičiti. Sobe od 21 četvornog metra koje čekaju prve studente prostrane su i komforne, a na kvaliteti namještaja nije se štedjelo. - Prvi rujna bi trebalo u svoje sobe useliti prvih 187 studenata iako opremanje doma neće biti u potpunosti gotovo. Naime, prema ugovoru, rok za završetak opremanja je kraj rujna. No dio u kojem će se smjestiti prvi studenti biti će potpuno namješten – kaže nam voditelj projekta izgradnje prvog dubrovačkog Studentskog doma i ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica s kojim smo obišli tek izgrađeno zdanje.

image
Marko Potrebica
 
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


- Budući da kuhinja neće biti odmah u funkciji, dogovorili smo s gradskim Upravnim odjelom za obrazovanje da će se studentima privremeno kuhati u susjednoj, također novoizgrađenoj Osnovnoj školi Montovjerna. No nakon završetka opremanja doma i početka rada kuhinje za studente će se kuhati ovdje i tu će, u studentskom restoranu oni i jesti – pojašnjava Potrebica koji ne krije zadovoljstvo odrađenim poslom. Inače, kapacitet kuhinje i restorana je 2000 obroka dnevno. U roku od pet godina, naglašava Potrebica, trebao bi se u potpunosti popuniti kapacitet Studentskog doma, točnije 503 kreveta što je, kaže voditelj projekta i njihova ugovorna obveza prema EU.

Dolaze i 44 strana studenta

Među 187 studenata na Sveučilištu Dubrovnik i Američkom koledžu za menadžment i tehnologiju koji će prvi useliti u novoizgrađeni dom, njih 44 je iz međunarodne razmjene u sklopu EU projekta Erasmus. – To su studenti iz zemalja Europske unije no njihov dolazak ovisi o situaciji s pandemijom COVID-19 virusa. Kako ne možemo pretpostaviti što će se događati, mi se spremamo na normalnu akademsku godinu. Nažalost, ako ne bude klasične nastave, ove godine neće biti ni studenata. Oko mjera za sprečavanje širenja koronavirusa u domu, čekamo mjere Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Već smo nabavili dovoljno dezinfekcijskih sredstava koja će se nalaziti u javnim prostorima doma – ističe Potrebica.

image
Studentski dom Dubrovnik


Drži da će novi dom vratiti Dubrovnik na vrh hrvatskih sveučilišnih gradova. – Prije petnaestak godina u Dubrovniku je studiralo puno više studenata iz drugih krajeva Hrvatske nego danas. Zbog turizma, Dubrovnik im je postao skup za studiranje, a smještaj je bilo jako teško pronaći. Siguran sam da ćemo sa ovako povoljnom cijenom od 850 kuna za smještaj u dvokrevetnoj sobi i uključuje sve režije, ponovo postati primamljivi za studente iz cijele Hrvatske ali i šire – kaže nam Marko Potrebica te ponavlja kako za prehranu po obroku student u studentskom restoranu mora izdvojiti 7 kuna. Ostatak troška pokriva se iz državnog proračuna.


image
Studentski dom Dubrovnik



Puni komfort

Studenski dom pruža mogućnost smještaja za 503 studenta, od kojih 290 studenata u nepovoljnom socioekonomskom položaju i pet studenata s invaliditetom, ima multifunkcionalni prostor za zajednički rad i druženje studenata te ambulante dentalne i opće medicine. Osim knjižnice, glavnog restorana sa 627 sjedećih mjesta, moderno opremljene kuhinje sa skladištima i hladnjačama, fast food restorana te restorana koji će biti namijenjen građanima i posjetiteljima, tu je i fitness centar, studentski klub, učionice, višenamjenska dvorana, čajne kuhinje te podzemna garaža za 179 automobila. Prvih pet godina, zbog strogih pravila pri dodjeljivanju europskih sredstava, garaža će se koristiti isključivo za potrebe Doma, no nakon toga, na zadovoljstvo prije svega stanara gradskih naselja Čokolino i Pejton bit će dostupna i građanima po komercijalnim uvjetima.


image
Unutrašnjost novog doma
Anton Hauswitschka



Najveći EU projekt u Dubrovniku

Ukupna vrijednost projekta je 201 milijun kuna, od čega je 151 milijun kuna bespovratnih sredstava. Riječ je o velikoj investiciji u kojoj se 85 posto financira sredstvima EU i najvećem projektu koji se financira kroz operativni program „Konkurentnost i kohezija“


image
Glavni u ulaz u Studentski dom
Anton Hauswitschka



Osobna karta' Studentskog doma

Investitor:
Sveučilište u Dubrovniku
Ekonomski operater:
Studentski centar Dubrovnik
Voditelj projektnog tima:
Marko Potrebica, ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik
Članovi projektnog tima:
Prorektor Sveučilišta u Dubrovniku Nebojša Stojčić, Miše Galjuf, Marija Žuvelek, Jelena Čoić, Branka Putica i Jadranka Pantović
Projektanti:
Pin Sven Franić i Vanja Ristet iz zagrebačkog AT. AR. d.o.o.
Nadzor:
IGH - Vedran Kosović, Marija Tutman
Izvođači:
Ing – grad, Zagreb
Projektgradnja, Slavonski brod
Tromont, Split
Voditelj projekta:
Zajednica ponuditelja Apozito d.o.o., Niva Konzalting d.o.o. i Tehno-ing d.o.o - Orlanda Tokić, Vicenco Kraljić
 
22. travanj 2024 23:53