StoryEditorOCM
DubrovnikMINUSI, MINUSI....

U lipnju prodane tek 32 Dubrovačke kartice, a u muzejima 88 posto manje posjetitelja nego lani!

Piše Kristina Filičić
8. srpnja 2020. - 07:27
U lipnju su prodane tek 32 Dubrovačke kartice. Lani njih 24 488. U postotku, ostvareno je 0,13 posto lanjskog lipanjskog prometa, doznajemo u gradskom društvu 'Dubrovačka baština'.

- U financijskom smislu, ukupan bruto prihod Grada Dubrovnika od prodaje Kartice za lipanj 2020. iznosio je 9.855,00 kuna, dok je u lipnju 2019. iznosio 6.312.695,00 kuna, a što usporedno iznosi 0,16 posto. Ovdje treba uzeti u obzir i da su svi muzeji i galerije 15 dana u lipnju bili besplatni za posjetitelje, dok je ulaznica za gradske zidine iznosila 50,00 kuna – pojašnjava direktor Baštine Tonči Daničić.

image
Tonči Daničić
Božo Radić/HANZA MEDIA


Prošli vikend u Hrvatsko je bilo 330 tisuća turista, otprilike 60 posto lanjskog prometa, a u Dubrovniku njih 2 i pol tisuće, što odgovara 12 posto lanjskog prometa. Brojke dovoljno govore, dubrovački turizam sramežljivo se budi, ali bez zračne povezanosti kojoj se svi nadaju, ostat će i dalje uspavan. Budući da izostaje značajniji broj gostiju, logično, malo tko koristi pogodnosti Dubrovačke kartice.

Spomenimo, riječ je o kartici, bilo dnevnoj ili tjednoj, koja turistima omogućava brojne popuste i pogodnosti odnosno uštedu u novcu od 50 posto u odnosu na pojedinačno kupljene ulaznice za kulturno-povijesne znamenitosti (od zidina do muzeja i galerija), autobusne karte ili pak popuste u restoranima, suvenirnicama, turističkim agencijama – partnerima Grada Dubrovnika. Kartica je s godinama postala tražena među turistima. A cijena, od dnevne za 250 do tjedne za 350 kuna. Dovoljno je spomenuti zaradu. U 2017. od kartice je ostvareno blizu 23 milijuna kuna, godinu poslije nešto više od 25 milijuna kuna, a lani gotovo 45 milijuna kuna.

image
Knežev dvor kao i drugi dubrovački muzeji bez posjetitelja
Božo Radić/HANZA MEDIA



Ostanemo li još malo na brojkama, u prvih šest mjeseci prošle godine kartica je uprihodovala nešto malo više od 21 milijun kuna dok je u prvoj polovici ove godine ostvareno tek 687 tisuća kuna, dakle minus od 20 milijuna kuna. Prošlogodišnja ostvarenja, svima je jasno, za ovu su sezonu nedostižna, gubici su milijunski.
- U zadnja dva tjedna zabilježeno je manje povećanje prodaje, ali točnije rezultate kao i sami intenzitet prodaje znat ćemo na kraju srpnja – kaže Daničić.

U Baštini su ponudili i dodatne pogodnosti, primjerice za svaku kupljenu tjednu Dubrovačku karticu druga se dobije gratis. Također, kažu, opcija o nižoj cijeni kartice je u stalnom razmatranju a 'sve ovisi o razvoju cjelokupne situacije'.
Ni u Dubrovačkim muzejima ništa bolja situacija. U lipnju je u muzejima bilo četiri tisuće posjetitelja, a lani u tom je mjesecu muzeje obišlo 27 tisuća posjetitelja.


image
Knežev dvor kao i drugi dubrovački muzeji bez posjetitelja
Božo Radić/HANZA MEDIA



- U prvih šest mjeseci po pitanju broja posjetitelja smo u minusu 88 posto u odnosu na lani. U svibnju smo imali 130 posjetitelja u lipnju četiri tisuće, znači da broj ipak raste. Očekujemo najave avionskih letova i turiste koji će doći i da će te brojke još rasti. Naravno neće moći dosegnuti lanjsku razinu, to je nemoguće. U srpnju i kolovozu smo i inače bilježili relativno manji broj posjetitelja nego u travnju, svibnju, rujnu i listopadu. Najviše posjetitelja u muzejima je u pred i podsezoni. Čekamo jesen pa ćemo biti pametniji – kaže Julijana Antić Brautović ravnateljica Dubrovačkih muzeja.

image
Juliana Antić Brautović
 
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA



Dubrovački muzeji do sada bilježe gotovo 90 posto manje prihoda od prodanih ulaznica a kako će se kretati sezona ovisit će ponajprije o epidemiološkoj situaciji.
Što se pak tiče cijena ulaznica aktualna je zajednička ulaznica za sve gradske muzeje (devet sadržaja) od 130 kuna za individualce i 50 kuna za učenike i studente. Agencijska cijena te ulaznice je 110 kuna no s obzirom na agencijske zahtjeve za smanjenje cijene ulaznice od srpnja su Dubrovački muzeji uveli novu ulaznicu.

image
Knežev dvor kao i drugi dubrovački muzeji bez posjetitelja
Božo Radić/HANZA MEDIA


- Agencijska ulaznica samo za Knežev dvor koja je 80 kuna za odrasle i 40 kuna za studente i učenike. To je samo za vaučer i deset i više posjetitelja. Ona vrijedi samo za jednokratni posjet. Inače ova naša zajednička ulaznica i kod agencijskih gostiju vrijedi sedam dana – kazala je Antić Brautović te podsjetila kako djeca do 12 godina kao i svi stanovnici Županije imaju besplatan ulaz u Dubrovačke muzeje.
19. travanj 2024 17:07