StoryEditor
DubrovnikSLASNI AGRUMI |

SURADNJA PLAVE I ZELENE HRVATSKE Neretvanska mandarina u domovima od Osijeka do Našica

Piše DV
24. prosinca 2020. - 11:10
Dubrovačko-neretvanska županija tradicionalno daruje mandarine prijateljskoj Vukovarsko-srijemskoj županijiDNŽ
Povjerenstvo za mandarine je tijekom sezone berbe mandarina 2020., intenzivno radilo na plasmanu mandarina. S obzirom da je ova sezona zbog epidemije novog koronavirusa i bolesti COVID-19, u mnogo čemu bila drugačija, Povjerenstvo je kontinuirano apeliralo na poštivanje svih epidemiloških mjera propisanih od Stožera civilne zaštite, kako za proizvođače tako i za otkupljivače mandarina.

Poštujući omjere koncentracije šećera i kiselina u plodu od 7:1, u suradnji sa Zavodom za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, kao i druge uvjete, odredilo je početak sezone i radilo na pitanjima dnevnih migracija radne snage iz Bosne i Hercegovine.

Jedna od aktivnosti Povjerenstva je bila Inicijativa samostalnog plasmana mandarina na javnim površinama gradova i općina diljem Hrvatske, koja je i ove godine uspješno odrađena u suradnji s LEADER mrežom Hrvatske i Udrugom gradova RH.

image
Berba mandarina u dolini Neretve
CROPIX


Preko 50 OPG-ova iz doline Neretve plasiralo je svoje proizvode u gradovima Jastrebarsko, Zadar, Kaštela, Skradin, Ozalj, Duga Resa, Drniš, Novi Vindolski i općinama Otok, Velika Pisanica, Sveta Marija, Kotoriba, Žakanje, Kamanje, Donji Vidovec i Kostrena. Od ove godine uspostavljena je i suradnja s gradovima i općinama od Splita, Rijeke, Zaprešića,Osijeka, Korčule, Solina, Slunja, Senja, Siska, Zaboka, Zlatara, Dugog Sela i Nove Gradiške.

Kao primjer dobre prakse i zalog buduće suradnje „ Plavo zelene Hrvatske“, ističe se suradnja s LAG-om Karašica iz Petrijevaca koji su pod sloganom „Mandarina na kućnom pragu“ plasirali više od 20 tona mandarina i time obuhvatili područje od Osijeka do Miholjca i Našica.

image
Berba mandarina u dolini Neretve
CROPIX


Na ovaj način mandarine su stigle u brojne domove Osječko-baranjske županije ali i brojne institucije kao što su domovi umirovljenika, škole, udruge i mnoge druge institucije koje su mandarine kupovali za svoje štićenike, članove i đake.
U suradnji s Gradom Zagrebom, Povjerenstvo za mandarine nastavilo je s organizacijom manifestacije „Zagreb Neretvi, Neretva Zagrebu“, gdje je dvadesetak OPG-ova na deset atraktivnih lokacija uspješno prodavalo svoje proizvode.

Kao božićni i novogodišnji dar Vukovarsko-srijemskoj županiji Dubrovačko-neretvanska županija je 11. godinu za redom donirala mandarine. Ove godine donaciju od 16 tona uručila je Zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije i predsjednica Povjerenstva za mandarine gđa Žaklina Marević.

image
Berba mandarina u dolini Neretve
CROPIX


S obzirom da je sezona na samom kraju i da još nemamo potpune podatke, procjenjuje se da će sezona 2020., obuhvatiti od 35 do 40 tisuća tona ubranih mandarina, koje su plasirane preko otkupnih centara, direktnom prodajom preko županijske Inicijative direktnog plasmana mandarina i u vlastitom aranžmanu OPG-ova.

Povjerenstvo za mandarine nastavlja s nizom aktivnosti koji će obuhvatiti suradnju s relevatnim institucijama, promidžbu mandarine, pripremama za iduću sezonu i poticanje udruživanja u proizvođačke organizacije.
item - id = 1066564
related id = 0 -> 1125468
related id = 1 -> 1125451
20. rujan 2021 16:13