StoryEditorOCM
DubrovnikKAPACITET OD 503 LEŽAJA

Studenti su zadovoljni dubrovačkim Studentskim domom, popuštanjem mjera bit će im dostupna teretana, a u pripremi je i otvaranje studentskog kluba

Piše Bruno Lucić
27. svibnja 2021. - 14:41
Ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica i voditelj smještaja Studentskog centra Dubrovnik Marko AsićTonci Plazibat/Cropix

Studentski dom u Dubrovniku primio je u akademskoj godini 2020./21. prve studente, a upravo je dom bio jedna od posljednjih karika zahvaljujući kojoj s punim pravom može nositi naziv 'studentski grad'. Službeno je Dom sredinom veljače ove godine otvorio premijer Andrej Plenković koji je nazočio završnoj konferenciji povodom završetka izgradnje, a prve je studente primio u rujnu prošle godine. Kakva je trenutna situacija u Domu, ispričao nam je  voditelj smještaja Studentskog centra Dubrovnik Marko Asić.

- Kapacitet doma je ukupno 503 ležaja, a ove godine imali smo nešto više od 200 studenata korisnika doma. Naravno da nismo očekivali da će u prvoj godini biti popunjen cjelokupan kapacitet, već se prilikom projektiranja razmišljalo o budućnosti. Nisu nam pomogle ni situacija s epidemijom niti činjenica da je Dom u izgradnji bio mobiliziran za potrebe sekundarnog smještaja Opće bolnice Dubrovnik tako da su građevinski radovi završavani paralelno s useljavanjem prvih studenata. Nadamo se da će ova situacija s covidom proći i da će doći do popuštanja mjera. Naravno, i sljedeće akademske godine će cjelokupan kapacitet Doma biti ponuđen studentima koji studiraju na visokim učilištima u Dubrovniku. S obzirom da je djelomično online nastava i da je na RIT-u nastava već završena, trenutno imamo oko 130 studenata u Domu - navodi Asić.

image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Marko Potrebica i Marko Asić
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix

Objašnjava koje uvjete studenti moraju ispunjavati da bi se mogli useliti u dom.

- Subvencionirani smještaj u Domu ostvaruje se preko Natječaja i cijena smještaja iznosi 850 kuna mjesečno. Osnovni preduvjet za dobivanje smještaja je hrvatsko državljanstvo i naravno, da student studira na nekom od visokih učilišta na području Grada. Osim toga, studenti moraju imati određeni broj ECTS bodova, odnosno redovito polagati ispite. I svim ostalim studentima koji nemaju pravo, bilo zbog nedovoljnog broja bodova ili zbog toga što nemaju hrvatsko državljanstvo, postoji mogućnost smještaja, a cijena za njih je 1050 kuna, pod uvjetom da su tu cijelu akademsku godinu. Ako su tu samo jedan semestar, cijena je nešto viša i iznosi 1550 kuna - objašnjava Asić.

U dubrovačkom Studentskom centru nadaju se da će u sljedećoj akademskoj godini Dom imati više stanara. Kažu kako su mnogi, oduševljeni komforom i sadržajem doma:

image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix

- Ono čime se ponosimo je da su sve sobe isključivo dvokrevetne. I svaka soba ima vlastitu kupaonicu. U svakoj sobi studenti imaju mogućnost podešavanja grijanja i hlađenja, sobe imaju mogućnost spajanja na internet preko bežične mreže ili mrežne utičnice, vrata svake sobe otvaraju se, kao u hotelima, karticom, a pet soba u Domu prilagođeno je osobama s tjelesnim oštećenjima. Postoje i učionice i čajne kuhinje koje se nalaze na svakom katu, opremljene osnovnim kuhinjskim namještajem tako da naši studenti mogu podgrijati neko jelo, ili mogu sebi nešto pripremiti - govori Asić.

Studenti u Domu imaju i mogućnost prehrane.

- Imaju na raspolaganju studentski restoran gdje mogu jesti po subvencioniranim cijenama dnevne obroke - ručak, večeru - ovisno o razini prava koji su ostvarili. Cijena subvencioniranog obroka je sedam kuna. Također u sklopu doma se nalazi i Restoran & Catering Academia gdje su naši studenti dobro došli, kao i svi drugi koji mogu tu nešto pojesti ili popiti kavu po vrlo prihvatljivim cijenama. Također, svaki naš student koji posjeduje osobno vozilo, može koristiti garažu bez dodatnih troškova. Imamo i praonicu rublja gdje studenti po povoljnim cijenama mogu oprati i osušiti robu. Imamo i teretanu koja je u potpunosti opremljena, a koju nažalost cijelu ovu godinu nismo smjeli otvoriti zbog epidemioloških mjera. Nadamo se da ćemo popuštanjem mjera i teretana studentima biti na raspolaganju, a naravno, bit će besplatna - ističe sugovornik.

image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Restoran & Catering Academia
Tonci Plazibat/Cropix
image
Dvokrevetna soba
Tonci Plazibat/Cropix

Radi se i na zabavnim sadržajima.

- U pripremi je otvaranje i studentskog kluba koji se nalazi u suterenu doma. Klub je prilično velik, ima oko 350 kvadrata i dobro je zvučno izoliran tako da neće biti problema s bukom - govori Asić.

Trenutno Studentski centar zapošljava 33 stalna zaposlenika, a dio poslova obavljaju i studenti od kojih su neki ujedno i stanari Studentskog doma.

- Osim zaposlenika, imamo i desetak studenata koji stalno ili povremeno rade poslove u ugostiteljstvu, recepciji, kuhinji i koji se, uz to što rade, obrazuju u tom dijelu - pojašnjava Asić.

Svakako, vrata Studentskog doma širom su otvorena za sve buduće studente.

image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
Nagrada

Studentski dom počašćen je dvjema arhitektonskim nagradama, projektanti kompleksa Studentskog doma izv. prof. Tin Sven Franić, izv. prof. Vanja Rister i Ana Martinčić Vareško, dipl. ing. arh. dobili su nagradu Hrvatskog udruženja arhitekata „Viktor Kovačić“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2020. za projekt Kompleksa studentskog doma, a Studentski dom je osvojio i državnu nagradu "Vladimir Nazor" za arhitekturu i urbanizam.

image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Dvokrevetna soba
Tonci Plazibat/Cropix
Zadovoljna smještajem!

Nevenka Tokić studentica je prve godine preddiplomskog studija „Mediji i kultura društva“ na Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku. Dolazi iz Rame, a smještena je u Studentskom domu.

- Rama je inače predivna, ali je okruženje jako malo i nemamo uvjete za studiranje pa sam došla u Hrvatsku. Jako sam zadovoljna smještajem, sve je unutra novo, prvi smo studenti u Domu. Mi imamo Ramsko jezero, ali ipak je more, more. U Dubrovniku je vruće, a inače volim ljeto i vrućinu. Jedino što mi nedostaje jesu obitelj i prijatelji. Što se tiče zabave, kako je situacija s Covidom takva kakva jest, malo smo uskraćeni, ali ipak imamo te neke svoje 'zabave', sve se nadoknadi, veli studentica iz Hercegovine.

image
Nevenka Tokić
Tonci Plazibat/Cropix
19. travanj 2024 06:42