StoryEditorOCM
DubrovnikU IVANA GORANA KOVAČIĆA|

FOTO/STIŽU KOMUNALNI REDARI : Zbogom parking-lancima, Grad se uknjižio na cestu kroz TUP-ovo naselje!

Piše Maja Rilović Koprivec
24. veljače 2021. - 18:43
Lanci, stupići, lokoti, ograde, kojima je ograđeno svako slobodno mjesto za parkiranje kroz TUP-ovo naselje uskoro bi trebali nestati.Božo Radić/HANZA MEDIA

Lanci, stupići, lokoti, ograde i druga 'ponagala' kojima je ograđeno svako slobodno mjesto za parkiranje u Ulici Ivana Gorana Kovačića kroz TUP-ovo naselje uskoro bi trebali nestati. Točinije, konačno su se i na papiru stekli uvjeti da Grad Dubrovnik u ovoj ulici provede komunalni red.

Pišete o ulici kroz TUP-ovo naselje? Pa tamo je pravi Divlji zapad! Tko god je jednom autom ušao u ovu ulicu dobro je to zapamtio, a samo stanari TUP-ova naselja, ove ulice i onih pokrajnjih znaju kako je to zapeti u njoj, ili ne daj Bože pokušati parkirati auto na mjestu koje je netko označio, ili lancem zagradio kao svoje. Naselje TUP-a cijeli niz godina ima velike komunalne probleme prvenstveno vezane za nedostatak parkirališnih mjesta, a tu se nakupilo i dosta međususjedske svađe, provođenja zakona jačega, starijeg u naselju, glasnijeg, ili divljijeg da zapaše zajedničko dobro, odnosno javni prostor. Sve kako bi se stvorio komad prostora u koji će se smjestiti - auti.

image
.
Božo Radić/HANZA MEDIA

Divljaluk na sve strane


- Ulica izgleda prestrašno, lanci i stupići su na sve strane, svako malo nađu načina da se i najmanji slobodni dio betonira, prisvoji javni prostor za potrebe parkinga, a počele su se i nekakve polugaraže graditi. Preko tih lanaca padaju djeca i stariji ljudi, nebrojeno puta smo oštetili aute na tim stupićima, a kako sve izgleda ne treba ni govoriti. Godinama to traje, a iz gradske uprave kažu da ne mogu ništa učiniti. Kako to? Pa i mi plaćamo poreze i komunalnu naknadu, a ulica nam ovako izgleda. Neka urede ulicu i parkinge barem da izgleda pristojno, neka i naplaćuju ako treba, ali daj da možemo i voziti i hodati ulicom, a ne ovako – pričaju nam stanovnici toga dijela Gruža. Ne žele imenom u novine jer već su se s nekim susjedima koji su lancima ogradili mjesta za svoje aute, posvađali, a uzalud. Radi se o prilaznoj cesti, i nije im jasno kako se nekome dopušta da prisvaja dio javne ceste diskriminirajući istovremeno svoje susjede? Kako javno na silu može postati privatno, pitaju se stanari ove gradske četvrti?

image
.
Božo Radić/HANZA MEDIA

Stanovnica iz susjedne ulice dobro zna kakvi se mini-ratovi i žučne svađe dnevno vode oko parkinga u TUP-ovu naselju: – Kakav je tamo život ne želim ni znati, jednom sam iza vozila hitne pomoći čekala 45 minuta da završe s intervencijom jer se Hitna niti ja nismo mogli niti okrenuti niti vratiti nazad, među tim lancima u ulici. Ne želim ni misliti kako je bilo onome kome je pružana pomoć, ili kako na primjer, vatrogasci uopće uđu u tu ulicu? – kaže ona.

Pisali su kažu stanari, puno puta gradskoj upravi i odavno dobili odgovor kako je čitavo naselje jedna parcela i da je sadašnja Ulica I.G. Kovačića u stvari nerazvrstana cesta koju Grad treba kao takvu uknjižiti, kako bi postala javna prometnica u općoj uporabi i neotuđivo vlasništvo jedinice lokalne samouprave. Uz tu prometnicu, potvrdili su, nije dozvoljeno postavljanje bilo kakvih stupića ni ograda bez gradske suglasnosti. No intervencija mjerodavnih komunalnih službi nije bilo.

Stižu redari i pauk?


Antun Česko, predsjednik Gradskog kotara Gruž, potvrdio nam je kako je Ulica I. G. Kovačića u procesu izvlaštenja od strane Grada Dubrovnika, da je kotar samo jednom dobilo pritužbu građana zbog ogrebanog auta te je sva pitanja proslijedilo u gradsku upravu. Ni iz Gradskog kotara niti od gradske uprave nismo dobili odgovor na pitanje koliko je stanova i vlasnika u TUP-ovu naselju čije je dvorište parcela kojom prolazi ova cesta, niti jesu li se stanari, kao suvlasnici pokušali okupiti radi dogovora oko zajedničkog uređenja naselja, odnosno parkinga.

image
..
Božo Radić/HANZA MEDIA

No, čini se da se problemu ipak nazire kraj, jer je gradska uprava riješila glavnu prepreku - imovinsko pravne odnose. U odgovoru iz Grada Dubrovnika ističu kako „cesta koja prolazi kroz TUP-ovo naselje nije bila uknjižena na Grad Dubrovnik i samim tim komunalni redari nisu mogli sankcionirati sve one koji su nelegalno prisvajali parking mjesta, ili svojatali javnu komunalnu infrastrukturu. Stoga je Grad Dubrovnik putem Upravnog odjela za promet proveo proces uknjižbe ceste kao javnog dobra u nespornom gradskom vlasništvu. Postupak je nedavno okončan te su se stekli svi uvjeti za postupanje komunalnih redara. Komunalno redarstvo već je popisalo sve radnje suprotne odlukama o komunalnom redu te će u nadolazećim tjednima započeti s izdavanjem rješenja prema svima koji krše Odluku o komunalnom redu, pišu iz gradske uprave.

Kažu naši sugovornici, živi bili pa vidjeli, da u ulicu uđe komunalni redar i pauk služba. Koliko će kazni naplatiti komunalno redarstvo zbog ograđivanja javnih površina, vidjet će se za koji mjesec. Pitanje je hoće li akcija pokrenuti stanovnike naselja da zajednički pokušaju riješiti problem koji je možda najveći, ali nije jedini. Zasad su, izvijestili su iz Gradskog kotara Gruž, za TUP-ovo naselje su upućeni zahtjevi za proširenje mreže javne rasvjete i postavljanje rukohvata upravo u Ulici I. G. Kovačića.

16. travanj 2024 02:38