StoryEditorOCM
DubrovnikPRIOPĆENJE|

SRĐ JE GRAD Ciljanim izmjenama prostornih planova Franković i partneri pogoduju Valamaru i Pemu

Piše DV
28. kolovoza 2021. - 11:36

Stranka Srđ je Grad poslala je priopćenje na temu prostornih planova koji će biti jedna od točaka nadolazeće sjednice Gradskog vijeća. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Pored već započete redovite procedure izrade novog GUP-a gradonačelnik je Franković pred vijećnike u Gradskom vijeću odlučio paralelno poslati i dvije zasebne odluke o početku procedura ciljanih izmjena prostornih planova. Time bi se osigurala realizacija projekata Gradonačelniku očito važnih investitora, tvrtki Valamar i Pemo. Tako se umjesto smještajnih jedinica u autokampu Solitudo predlaže izgradnja novih hotela na Babin kuku te izgradnja novog poslovno - trgovačkog centra na mjestu srušene Remize. Zašto se pored redovite procedure izrade novog GUP-a, otpočete početkom godine, rade paralelno ciljane izmjene GUP-a kojima se za izabrane investitore stvaraju prečice u sustavu? Mato Franković očito je odlučio nastaviti s trošenjem prostora po dosadašnjem modelu investitorskog urbanizma.

Stavljanjem tih točaka na Gradsko vijeće ova gradska vlast (koja tvrdi da joj je to čast) pokazala je da joj konzervatorske podloge, studije utjecaja na svjetsku baštinu ili proširenje UNESCO-ve kontaktne zone ništa ne znače. Ovi, nedavno doneseni dokumenti, očito vrijede samo za građane i za pokazivanje UNESCO-u, no ne i za privilegirane prijatelje gradske vlasti. Odluke da se ide na ciljano pogodovanje Valamaru i PEMU zasigurno su dobile prethodnu podršku HDZ-ovih koalicijskih partnera u DUSTRI i DDS-u koji su kao koalicijski partneri dobili i tu čast da sjede u direktorskim foteljama javnih tvrtki i nadzornih odbora, netransparentnom podjelom funkcija iza zatvorenih vrata bez javnog natječaja i jasnih kriterija. Odgovornost prema sugrađanima i dobrobiti Grada Dubrovnika te njegovog prostora imaju svi vijećnici.

Stoga s punim pravom prije sjednice u ponedjeljak pitamo: hoće li građani koaliciju HDZ-a, DDS-a i DUSTRE osim foteljama i pročelničkim mjestima, plaćati i nastavkom pogodovanja neprimjerenim građevinskim apetitima? Kao poseban apsurd upozoravamo i na nezabilježenu ekspresnost s kojom je riješena sva papirologija kako bi se prijedlog našao na vijećničkim klupama i bio izglasan na sjednici već ovaj ponedjeljak. Naime 25.8.2021. godine Upravni odjel za zaštitu okoliša Dubrovačko-neretvanske županije zaprimio je zahtjev Grada Dubrovnika za očitovanje o potrebi provedbe Strateške procjene utjecaja na okoliš za prostor bivše Remize. U istom danu postupak procjene je proveden! Zaključeno je da ne treba raditi stratešku procjenu utjecaja i već je 26.8.2021. to Mišljenje zaprimljeno u Gradu Dubrovniku. Potom je Srđ je Grad info@srd-je-grad.hr www.srd-je-grad.hr istog jutra Odjel za zaštitu okoliša poslao Gradonačelniku Prijedlog odluke o izradi, te je Gradonačelnik brže bolje sročio Zaključak i uputio ga službi Gradskog vijeća te je ta Odluka istog jutra u 11:36 upućena vijećnicima na mail kao dopuna dnevnog reda za sjednicu u ponedjeljak 30.8.2021. Netko je u gradskoj upravi napokon radio baš marljivo." - zaključuju iz Srđ je Grad.

16. travanj 2024 09:11