StoryEditorOCM
DubrovnikSPLITSKA METROPOLIJA |

Prve pričesti i krizme u Dubrovačkoj biskupiji odgađaju se za sljedeću godinu

Piše Damir Šarac/SD
2. travnja 2020. - 12:11
Stigla je i vijest koju su kroz dane pandemijske karantene s nestrpljenjem očekivali roditelji ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika: na području Splitske metropolije, odnosno u splitsko-makarskoj nadbiskupiji, te dubrovačkoj, šibenskoj i hvarskoj biskupiji odgađaju se slavlja prve pričesti i krizme za sljedeću godinu, piše Slobodna Dalmacija.

Drugim riječima - pojasnili su iz Nadbiskupskog ordinarijata - oko pet tisuća krizmanika i otprilike toliko prvopričesnika (brojke za smn, op. a.) pridružit će se sljedećoj generaciji i primiti sakremente kršćanske inicijacije tek na proljeće 2021. godine. Ako opet ne izbije kakva epidemija.

Premda su datumi prvih pričesti i krizmi bili nadohvat, obično se počinju dijeliti nakon Uskrsa, crkvene vlasti su odlučile drugačije, iako će to stvoriti poprilično problema ne samo obiteljima koje su računale na ovo, nego i župnicima koji će morati ponovno organizirati dio vjeronauka, a mnoge crkve biti će pretijesne za ova inače masovna slavlja u idućoj godini, pa su se mnogi nadali da će krizme i pričesti biti premještene za jesen ove godine. Ali ništa od toga. Dogodine znači.
17. travanj 2024 19:55