StoryEditorOCM
DubrovnikSTOŽER DNŽ|

VIDEO Očekuju se rezultati 35 uzoraka, kontakt zaražene njegovateljice iz Ploča mogao bi biti vezan za relaciju Konavle-Trpanj

Piše DV
9. travnja 2020. - 12:28
Jučerašnja tri pozitivna uzorka iz jednog kućanstva u Pločama zasad su u posljednja tri dana i jedini pozitivni rezultati u županiji, očekuju se rezultati još 35 poslanih uzoraka, a dosad ih je poslano 613. Ukupno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih na COVID 19 je 67 građana - objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Stođžera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Proradila su i tri drive-in punkta - Metković, Korčula i Dubrovnik koji će olakšati pritisak na Opću bolnicu Dubrovnik. Tamo je pak još uvijek 5 liječnika, 10 sestara i jedna osoba-nemedicinsko osoblje u samoizolaciji. "Nekima ovaj vikend istječe samoizolacija pa će taj broj uskoro biti manji - dodao je ravnatelj OB Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

Hospitalizirano je 14 pacijenata - 8 ih je u OB Dubrovnik i 6 u zgradi Studentskog doma, u KBC-u Split su 4 osobe i jedna u Zagrebu. Osobe iz karantenskoj smještaja u Kuparima prebačene su u studentski dom, a Kupari će ostati u punoj spremi u slučaju potrebe- naveo je Joško Cebalo. Dolazak hrvatskih državljana u našu žuapniju, njih 8, odrađeno je po protokolu. 3 osobe iz Dubrovnika, jedna iz Župe dubrovačke, jedna iz Orebića, dvije iz Blata i jedna s Korčule su trenutno u samoizolaciji.

Svi pacijenti, i u bolnici, i studentskom domu i pozitivni u izolaciji su u stabilnom zdravstvenom stanju. "Iz Splita dolaze dobre vijesti - nijedan naš pacijent nije više intubiran, dva se vraćaju na daljnje liječenje u dubrovačku bolnicu, u Splitu ostaje njih dvoje i u Zagrebu jedna osoba. Od jučer ujutro imamo i mogućnost helikopterskog prijevoza za Split u slučaju potrebe" - naveo je dr. Bekić.

"Jedna od tri novozaražene osobe iz Ploča je njegovateljica u privatnom domu za stare i nemoćne u Pločama, zbog čega smo uzeli i još nekoliko uzoraka iz doma, i djelatnika i štićenika, a jednako tretiramo i sve ostale domove u našoj županiji. Štićenici domova često već imaju takvo zdravstveno stanje da najvjerojatnije i zbog toga imaju blaže simptome, no ništa ne prepuštamo slučaju i zasad je situacija stabilna i dobra. Pokušavamo otkriti epidemiološku sliku zaražene iz Ploča, no moguća je veza Konavle - Trpanj, ali još se istražuje - dodao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić.

Briseva ima, dodaje Lakić, trenutno ih je nekoliko stotina, a ovog tjedna očekujemo još 300 briseva za testiranje na COVID 19.
"Obzirom na nepostojanje novih slučajeva u Dubrovniku, i nekoliko njih u dolini Neretve, možemo biti jako zadovoljni. Već s prvim zaraženim pacijentom u Konavlima i onih 12 nakon toga za nas je već tu situacija eskalirala, i ljudi su se potom očito iz straha pridržavali uputa pa nije bilo eksplozije virusa. Ne možemo se ipak opustiti, distanca je i dalje najvažnija smjernica kou moramo poštovati u borbi protiv širenja zaraze", zaključuje Lakić.

19. travanj 2024 21:30